Historiasta voi jäädä elämään täysin väärää tietoa

Anonyymi

Esimerkiksi banaanien tulosta Suomeen sanotaan usein, että ne tulivat Suomeen vasta 1952 Helsingin olympialaisten aikaan.

Otavan Kodin tietokirjassa vuodelta 1935 sanotaan kuitenkin:

"Suomeen tuotiin 1932 banaaneja 1 225451 kg ( 9 138 212 ) mk arvosta "

https://www.ruutu.fi/video/2274716

151

1983

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Banaaneja luultavasti on tuotu Suomeen jo paljon aiemminkin kuin vuonna 1932.

      • Anonyymi

        Miksi otettiin banaanijuttu esimerkiksi? Suoraan voi sanoa eikä vain vihjailla (?).


      • Anonyymi

        Vankileirithän eivät alkaneet Neuvostoliitosta. Amazonista ja Adlibriksestä löytyy David L. Hoffmanin "The Stalinist Era", Cambridgen yliopiston julkaisema. Samanlaiset käytännöt olivat levinneet laajalle Euroopassa jo Ensimmäisen Maailmansodan aikana ja taostuivat tietenkin myös Neuvostoliittoon.

        Neuvostoliiton gulagejen kanssa kylmyydellään kilpaili Chilen diktaattori Pinochet'n Dawson-saari. Kukaan, joka vähänkään arvosteli Portugalin Salazarin suuryhtiö-myönteistä fasismihallintoa, taas paistatettiin ulkoilmavankilassa porottavassa auringossa. Britit mädättivät jengiä omilla vankileireillään Etelä-Afrikan sodassa ja jenkeillä oli samanlainen "reconcentrado"-menettely kuin Espanjan imperiumilla kuubalaisholokaustissa eli ne, jotka eivät alistuneet, ammuttiin hengiltä.

        Aivan kuten natsit, Che Guevara heitteli homoja, jehovantodistajia, pappeja ja "yhteiskunnan vastaisesta käytöksestä" syytettyjä keskitysleireille ja piti valkoisia eurooppalaisia afrikkalaisia ylempiarvoisina. ( https://www.humanprogress.org/the-truth-about-che-guevara-racist-homophobe-and-mass-murderer/ ) Tämän lisäksi Che Guevaran leirit olivat toisintoa 1890-luvun lopulla Espanjan imperiumin kuubalaisholokaustille, jossa Kenraali Valeriano Weyler pakkosiirteli kuubalaisia keskitysleireille kapinan musertamiseksi ja Kuuban pitämiseksi Espanjan imperiumin siirtomaana.

        https://listverse.com/2013/08/27/9-obscure-concentration-camps/

        Samanlaisia huolestuttavia sortovallan piirteitä oli nähtävissä jo kauan ennen Neuvostoliittoa sellaisissa kristilliskommunistiyhteisöissä kuin taboriitit ja anabaptistit. Anabaptistit eivät saaneet lukita tai sulkea ovea, seksistä kieltäytyvät naiset tuomittiin kuolemaan ja hallinnolle tehtiin palkatonta pakkotyötä (KUULOSTAAKO TUTULTA?!). Herran Kristuksen oikeutuksella anabaptistit myös leikkivät Robin Hoodia ja varastivat rikkaammilta. Taboriittien kesken muodostui lopulta varallista epätasa-arvoa.

        Sata vuotta sen jälkeen kun taboriitti-lahko oli muserrettu, anabaptistit valtasit Münsterin kaupungin vuonna 1534 ja karkoittivat raivoavaan lumimyrskyyn kuolemaan kaikki, jotka eivät kuuluneet heidän kristilliskommunistiyhteisöönsä, mukaanlukien raskaana olevat naiset, vauvat ja vanhukset. Kuvittelepa sama suuremmalla mittakaavalla, niin tajuat miten paljon täysin väärää tietoa kulkee syyttäen ateismia kommunismista, kun kristillinen kommunismi on paljon aiemmin tuottanut samanlaisia tuloksia. Tuollaisen tottakai voi yrittää "kiertää" kliseellä "mutta kun ei ollut oikeaa kristillisyyttä". On se Raamattu ihmeellinen kirja kun ei kukaan osaa tulkita oikein.

        https://listverse.com/2014/10/03/10-communist-societies-that-predated-the-ussr/


      • Anonyymi

        Vähemmän tunnettu tosiasia on se miten Ukraina alun alkaen lankesi Bolsevikeille. Syynä oli Puola-Ukrainan sota.

        "Tunnetun sotienvälisen ajan puolalaistiedottajan mukaan Puola-Ukrainan sota oli pääasiallinen syy miksei Ukrainan valtion muodostaminen onnistunut Kiovassa vuoden 1918 möyhäiseltä jälkipuolelta vuoden 1919 varhaiselle alkupuolelle. Sen kriittisen jakson aikana suuret, kurilliset ja kommunistivaikutteille immuunit galizialaisvoimat olisivat painaneet vallan tasapainon ukrainalaisvaltion eduksi. Sen sijaan kaikki resurssit keskittyivät Galizian kotimaan puolustukseen. Kun länsi-Ukrainan voimat siirtyivät vuoden 1919 kesällä jouduttuaan alakynteen puolalaisia vastaan, venäläiset joukot olivat kasvaneet merkittävästi eikä galizialaisten panos ollut enää ratkaiseva."

        [104] Peter J. Potichnyj (1980). Poland and Ukraine, Past and Present. Hamilton: Canadian Institute of Ukrainian Studies, McMaster University. s. 21–22

        Veitsen kääntönä Puola-Ukrainan sodan jälkeen "vuosina 1920-1921, Puolan hallitus sijoitti yli satatuhatta ihmistä [97] leireihin (joita on usein luonnehdity eristysleireiksi [98] ja toisinaan jopa keskitysleireiksi [99] ). Monesti vangit jätettiin ilman ruokaa ja lääkintähoitoa. Jotkut kuolivat nälkään tai tauteihin tai tappoivat itsensä. Uhreihin kuului Ukrainan sotilaiden ja upseereiden lisäksi myös Ukrainan aatetta tukeneita pappeja, lakimiehiä ja lääkäreitä. [100] Näissä" Puolan "leireissä määräksi on arvioitu 20 000 (tauteihin) [101] tai 30 000 (ylipäätään). [98]"

        [97] Myroslav Shkandrij. (2015) Ukrainian Nationalism: Politics, Ideology, and Literature, 1929-1956. New Haven: Yale University Press s. 19

        [98] Christopher Mick. (2016). Lemberg, Lwow, and Lviv 1914-1947: Violence and Ethnicity in a Contested City Purdue University Press s. 210

        [99] http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages\C\O\Concentrationcamps.htm Ukrainan Internet-Ensyklopedia; Alunperin julkaistu Ukrainan Ensyklopediassa, vol. 1 (1984). University of Toronto Press

        [100] Sama kuin referenssi 97, mutta spesifimmin lainattu, mukaanlukien seuraava: "Eristettyjen joukossa oli myös Ukrainan itsenäisyyttä tukeneita juutalaisia ja muita kansallisuuksia. Juutalaisia ilmaantui silminnäkijöiksi kuvailemaan murhaamista ja kaltoinkohtelua."

        [101] Jochen Böhler. (2019). Civil War in Central Europe, 1918-1921: The Reconstruction of Poland. Oxford University Press, s. 81 "100,000 ukrainalaista sittemmin eristettiin lopulta voittoisan Puolan armeijan leireihin. Viidesosa (vangeista) menehtyi tarttuviin tauteihin."

        Siinä missä Neuvostoliiton omien uhrien muiston hiljentäminen on odotettavissa, neuvosto-hirviö on yllättäen toiminut samoin myös vihollistensa uhrien suhteen.

        Puola-Ukrainan sodassa ja Puolan vankileireillä "Ukrainan puolesta taistelleista sotilaista tehtiin kansanlauluja ja heidän haudoilleen Länsi-Ukrainassa tehtiin vuosittaisia pyhiinvaellusmatkoja pitkälle neuvostoaikoihin, vaikka neuvostovirkavalta vainosi kaatuneita Ukrainan joukkoja muistelevia."

        [105] William Jay Risch. (2011). The Ukrainian West: Culture and the Fate of Empire in Soviet Lviv. Cambridge, MA: Harvard University Press. s. 169–170

        Mutta kuinkas ollakaan, kaatuneista ukrainalaisista välitetään näillä palstoilla vain, kun heitä on tappanut suosittu pahis.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War#Aftermath

        https://en.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War#Legacy


      • Anonyymi

        Neuvostoliitto peitteli pitkään myös sitä, että Babin Jarissa natsien murhaamista uhreista suuri osa oli juutalaisia. Samalla tavalla meneteltiin myös romanien kohdalla. Virallisesti NL korosti uhrien olleen "neuvostokansalaisia" ja fasistien uhreja kauan senkin jälkeen kun Stalin oli potkaissut tyhjää.

        https://www.jewishvirtuallibrary.org/babi-yar (ks. lähteet sivun alalaidasta)

        https://www.npr.org/sections/deceptivecadence/2017/04/03/522475953/confronting-anti-semitism-in-russia-in-words-and-then-music?t=1645356703916

        https://ukrainianjewishencounter.org/en/soviet-union-suppressed-holocaust-fight-nationalism/

        "Tutkimuskirjallisuutta Unkarin Holokaustista alkoi ilmestyä Toisen Maailmansodan jälkeen, mutta Stalinin hallinto, ja samaten sen jälkeinen, kierouttivat historiografiaa karkeasti myöhäis-40-luvun ja 60-luvun välillä. Sillä ajanjaksolla oli kuin juutalaisten kansanmurhaa ei olisi tapahtunutkaan, tai jos oli, niin sillä olisikin ollut vähemmän tärkeyttä kuin suurella kamppailulla Kommunistipuolueen opastamien eteenpäin katsovien patrioottien ja saksalaisten sekä unkarilaisten fasistien välillä. Huomiotta jäi se, että Unkarin vastarintaliike ei onnistunut saamaan kuin muutaman sadan verran aseistautuneita taistelijoita. Juutalaisista uhreista tehtiin näissä kertomuksissa joko "työväenluokan marttyyreitä" tai "muita fasismin uhreja". Missään tapauksessa Unkarin "ahkerointikansa" ei saanut olla vastuussa siitä mitä juutalaisille tapahtui."

        (István Deák, "Hungary and the Holocaust" s.93; kirjassa "Varieties of antisemitism: History, ideology, discourse", ed. Murray Baumgarten, Peter Kenez & Bruce Thompson)

        Jeremy Hicks Lontoon Queen Mary Yliopistosta on kirjoittanut, että Neuvostoliiton voimat dokumentoivat natsien uhreja videolle, mutta painottivat uhrien olleen neuvostokansalaisia.

        https://theconversation.com/unearthed-soviet-holocaust-films-remind-us-to-be-vigilant-22455

        Myöhemmin kirjoittamassaan artikkelissa Hicks mainitsee Auschwitzin ensimmäisiksi vapauttajiksi puna-armeijan. Myös politisoituneessa ilmapiirissä tehty väite, että leirin olisivat vapauttaneet ukrainalaiset, kumotaan, sillä nimet kuten Ensimmäinen Ukrainan rintama olivat maantieteellistä perua eivätkä tarkoittaneet, että yksiköt koostuisivat etnisesti esim. ukrainalaisista.

        Tässäkin mainitaan, että Venäjällä Hitlerin hyökkäyssodan väitetään olleen pääasiallisesti venäläisten tuhoamiseksi, ei juutalaisten.

        https://theconversation.com/why-doesnt-russia-make-a-big-deal-about-its-role-in-liberating-nazi-holocaust-death-camps-36538

        Tämä on mainitsematta Putinin omaa vääristelyä. Neuvostokansalaisten kuolemista on korostettu tietenkin venäläisiä, vaikka muut silloiset neuvostokansallisuudet, joita ei ollut alun alkaenkaan yhtä paljoa kuin venäläisiä, menettivät enemmän omasta kansastaan.

        (Yorgis Mitraliasin artikkelissa mainitaan Vadim Erlikmanin tutkimus "Poteri narodonaseleniia v XX veke: spravochnik, Moscow 2004 (ISBN 5-93165-107-1) s. 23-35.")

        https://www.counterpunch.org/2022/05/23/why-does-putin-make-all-the-soviet-dead-of-the-second-world-war-russians/


      • Anonyymi

        "Ukrainassa ilmeni huomattavaa vastarintaa natsimiehitystä vastaan. Neljä ja puoli miljoonaa ukrainalaista taisteli Puna-armeijan joukoissa, joihin tulisi lisätä 250 000 Ukrainassa toiminutta vahvaa Neuvostoliiton partisaanijoukkoa. [18]

        Tästä huolimatta miehityksen kanssa teki yhteistyötä peräti miljoona neuvostosotilasta, monet ukrainalaisia, palvellen useissa saksalaisissa muodostelmissa toisen maailmansodan aikana. [19]"

        (Per Anders Rudling; "Memories of 'Holodomor' and National Socialism in Ukrainian Political Culture", s. 230 -231; Yves Bizeulin kirjassa "Rekonstruktion des Nationalmythos?: Frankreich, Deutschland und die Ukraine im Vergleich" s. 227 - 258)

        Molemmat viitteet pohjautuvat Yury Boshykin kirjaan "Ukraine during World War II: History and its Aftermath", julkaisijana Canadian Institute of Ukrainian Studies, Albertan Yliopisto (1986).

        [18] Bohdan Krawchenko: Soviet Ukraine under Nazi Occupation, 1941–44, s. 30 - 31

        [19] Mark Elliott: Soviet Military Collaborators during world War II, s. 98. Yury Boshykin kirjassa "Ukraine during World War II: History and its Aftermath" l.c.

        https://www.academia.edu/5258403/_Memories_of_Holodomor_and_National_Socialism_in_Ukrainian_Political_Culture_in_Yves_Bizeul_ed_Rekonstruktion_des_Nationalmythos_Frankreich_Deutschland_und_die_Ukraine_im_Vergleich_Göttingen_Vandenhoeck_and_Ruprecht_Unipress_2013_227_258


      • Anonyymi

        Mutta mikä tosiasia jää monelta pimentoon, kun puhutaan Katynin joukkomurhasta?

        Se, että puolalaisupseerien ja muiden puolalaisten "eliittien" lisäksi Katynin metsässä murhattiin heidän rinnallaan taistelleita juutalaisia, jotka jätettiin huomiotta natsien "juutalais-bolsevisti"-propagandassa..... sekä georgialaisia, joita kohtaan georgialaissyntyinen Stalin (eli siis Josib Vissarionovich Dzugashvili) ei tuntenut sen enempää sympatiaa.

        https://www.karmak.org/archive/2003/01/art6.html#ft8 (Viittaus: Frank Fox, "Jewish Victims of the Katyn Massacre," East European Jewish Affairs, 23: 1 (1993), pp. 49-55.)

        (Kyseinen Frank Foxin artikkeli:) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13501679308577736

        https://www.jta.org/1989/03/10/archive/behind-the-headlines-research-reveals-jewish-officers-among-katyn-massacre-victims

        https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3302233,00.html

        https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245562

        https://sztetl.org.pl/en/news/polish-jews-victims-of-katyn-massacre

        New York Timesin artikkelissa mainitaan:

        "Tarvitsee vain silmäillä virallista listaa natsien kaivamista ruumiista löytääkseen sellaisia nimiä kuin Levinson, Epstein, Zusman, Frenkel, Nierenberg, Rosen, jne. Kyseisestä asiakirjasta ilmenee, ironista kyllä, kuinka natsien tavanomaisesta [natsipropagandan] valehtelusta huolimatta saksalaisten pikkutarkkuus antoikin totuudenmukaiselle historialle mahdollisuuden päästä esiin."

        Majuri Marcus Ulrikin nimikyltistä löytyivät Puolan armeijassa käytetyt kirjaimet "MOJ", perua puolalaissanasta "Mojzeszowy" siinä missä roomalaiskatoliset oli identifioitu "KAT".

        Kirjoittajan, Haskell Nordonin, ystävä tohtori Leon Glikman mainitaan myös esimerkkinä "varjoon jääneestä Katynin sankarista", joka "kieltäytyi jättämästä tovereitaan". Leon Glikmanin nimi löytyy Katynin listalta kohdasta 394.

        Haskell Nordon sanoo osuvasti, että natsien vihakampanjan valhe juutalaisbolsevikeista miehitetyn Puolan lehdistössä ja julisteissa ajoitettiin samanaikaiseksi Varson juutalaisgeton likvidoinnin kanssa "puolalaisten omatunnon turruttamiseksi ja perusteluksi välinpitämättömyydelle sitä kohtaan miten heidän juutalaisille maanmiehilleen kävi".

        https://www.nytimes.com/1989/03/10/opinion/jews-too-died-in-the-katyn-forest.html

        Haskell Nordonin artikkelin New York Timesissa voi myös lukea Tor-verkon kautta:

        https://www.nytimesn7cgmftshazwhfgzm37qxb44r64ytbb2dj3x62d2lljsciiyd.onion/1989/03/10/opinion/jews-too-died-in-the-katyn-forest.html

        Puolalaissyntyisen Israelin kansalaisen Giora Bar-Nirin (Jerzy Rabinerin) isä, Emil Emanuel Rabiner, joutui myös NKVD:n murhaamaksi Katynin metsässä.

        https://www.jpost.com/International/This-is-a-double-tragedy

        Juutalaishistorian Instituutin artikkelissa on mainittu Puolan rinnalla taistelleiksi juutalaisiksi erityisesti Baruch Steinberg, Mieczysław Birnbaum, Abram Bombel, Henryk Brendel, Bronisław Karbowski, Wiktor Choczner ja Maksymilian Landau.

        https://www.jhi.pl/en/articles/katyn-massacre-polish-jewish-victims,591

        Georgian Kanada-suurlähettiläs Konstantin Kavtaradze on kirjoittanut paitsi Katynissä murhatuista georgialaisupseereista (majuri Giorgi Mamaladze, luutnantti Ilia Kakabadze, taistelupilottien kapteeni Arkadi Skhirtladze, kenraali Alexander Chkheidze ja kapteeni Mikheil Rusiashvili) myös yleisemmin Puolan rinnalla taistelleista georgialaisista.

        https://agenda.ge/en/blog/2019/2

        Kuinka usein näihin faktoihin törmää näillä palstoilla, kun luetaan Katynistä? Erittäin harvoin, tuskin koskaan.


      • Anonyymi

        Kierolla tavalla Katynin ymmärtää omien rikosten salaamiseksi, mutta yllättäen NL hämärsi myös suurimman osan NL-vastaisen Stepan Banderan joukkojen massamurhailuista sekä Puolan Kotiarmeijan (Armija Krajowa) toiminnan itse Ukrainan alueella, kuten Andrii Portnov on kirjoittanut Open Democracy -sivustolla.

        Puolan valtion Kansallismuiston Instituutin (IPN:n) tutkijan Paweł Rokickin mukaan Zygmunt Szendzielarz (nom de guerre “Łupaszko") komentamineen Kotiarmeijan 5. Wilnon Prikaateineen hyökkäsivät Dubinkin (liettuaksi Dubingiain) kylään ja muihin setlementteihin. Kostona sille, että natsisaksalaismiehittäjän ohjaama liettualaispataljoona oli teurastanut etnisiä puolalaisia, Szendzielarzin yksikkö teurasti tusinoita liettualaissiviilejä, joista 75 % olivat naisia ja lapsia.

        IPN ja kunnallishallitus ovat saaneet protesteja asukkailta Białystokissa pystytettyään Szendzielarzin lipun heidän rakennuksensa kylkeen. Keskustaoppositiopuoleen, PO:n, Krzysztof Truskolaski on sanonut, ettei sellaisille ole sijaa Białystokissa."Łupaszko’sn yksiköt terrorisoivat kokonaisia kommuuneja, tappoivat siviilejä. Tätä korstoa ei pitäisi ikinä ihannoida.” Truskolaskia on lainannut TOK FM.

        Do Rzeczyn mukaan vasemmisto-opposition Anna-Maria Żukowska on sanonut, että "[Witold] Pileckin ja Kenraali Emil August Fieldorfin kaltaisia "sankareita" ei pitäisi "laittaa samaan säkkiin" Łupaszkon kaltaisten rikollisten kanssa."

        Koillis-Puolan Hajnówkan kaupungissa protesteja on saanut vuotuinen "Kirottujen Sotilaiden Marssi", jonka järjestäjinä ovat äärioikeistolaisryhmittymät kuten Kansallinen Radikaalileiri (ONR). Marssissa ylistetään Romuald Rajsia (nom de guerre “Bury”), jonka yksikkö murhasi 79 valkovenäläistä (mukaanlukien naisia, lapsia ja vanhuksia) syytettyinä yhteistyöstä kommunistien kanssa. Ympäröivän Podlasen seudunvalkovenäläisvähemmistölle Rajs on, yllätys yllätys, sotarikollinen.

        https://notesfrompoland.com/2021/03/03/controversy-over-state-commemoration-of-polish-anti-communist-partisan-accused-of-war-crimes/

        Yhtä tällaista marssia vastustavat kokoontuivat ortodoksikirkkotilaisuuteen, josta siirtyivät Sodan ja Sorron Uhrien Muistomerkille. Hajnówkan nuoriso luki Buryn sotilaiden uhrien nimiä. Uhreihin lukeutui metsässä murhattu 62-vuotias, päähän haavoittunut 24-vuotias ja muita, joita oli haudattu joukkohautoihin, ammuttu, poistettu kohdusta, poltettu hengiltä.

        Yksi uhrien muistotilaisuuden järjestäjistä, Ewa Moroz-Keczyńska, on sanonut: "Niinpä päätimme järjestää rauhanomaisen muistotilaisuuden uhreille. Koska kaikki puhuvat vain pahantekijöistä eivätkä uhreista."

        https://notesfrompoland.com/2020/02/24/an-unwanted-march-polish-nationalists-honour-anti-communist-partisans-accused-of-war-crimes/

        Puolan Kansallismuiston Instituutti (IPN) arvioi Buryn toimia vuonna 2005 tekemässään tutkimuksessa, johon August Grabski viittaa artikkelissaan "The Jews and the
        “Disavowed Soldiers” (sivu 454):

        "Kyseenalaistamatta itsessään ideaa Puolan itsenäisyystaistelusta johdossa pakotettua kommunismiauktoriteettia vastustavat järjestöt, kuten Kansallinen Sotilasliitto, on todettava jyrkästi, että valkovenäläisten vaununajureiden murhaamista ja valkovenäläisten kylien "pasifiointia" tammi–helmikuussa 1946 ei voi pitää osana taistelua itsenäisen valtion puolesta, koska sellaisissa teoissa ilmenevät kansanmurhan tunnusmerkit. Päinvastoin: "Buryn" toimet Podlasien kylien asukkaita kohtaan auttoivat kommunistien hallintokoneistoa, ennen kaikkea vähentämällä maanalaisten järjestöjen arvovaltaa ja tarjoamalla pohjaa propagandalle, että nämä [puolalaiset] partisaaniyksiköt olisivat olleet pelkkiä rosvoja."

        https://www.researchgate.net/publication/338277807_The_Jews_and_the_Disavowed_Soldiers

        Grabskin artikkelissa viitataan myös tutkija Marek Jan Chodakiewiczin todenneen Puolan maanalaisjärjestön antipatiat juutalaisia kohtaan kristilliskonservatiiviseksi sortiksi, joka kannatti juutalaisten karkoittamista maasta ja niiden harvojen eristämistä, jotka jäisivät. [30] (461)

        [30] Marek J. Chodakiewicz, After the Holocaust: Polish–Jewish Relations in the Wake of World War II (Boulder, CO: East European Monographs, 2003) s. 53

        Mainintaa (s. 466) on myös Józef Zadzierskista (“Wołyniak” eli Volhynialainen) Kansallisesta Sotilasjärjestöstä (Narodowa Organizacja Wojskowa; NOW), joka oli vielä vihamielisempi juutalaisia kohtaan kuin Vapaus ja Itsenäisyys -ryhmittymä (WiN).

        Zadzierski oli aktiivinen Rzeszóvan alueella ja oli syypää paitsi muutaman juutalaisen myös satojen ukrainalaisten kuolemiin. [38]

        [38] Marek J. Chodakiewicz, After the Holocaust, s. 58 - 59, 137

        (s. 469) Chodakiewiczin mukaan selvää enemmistöä murhatuista juutalaisista ei voi liittää kommunistikoneistoon osasina tai ilmiantajina, 25 olivat siviilejä ja 54:n yhteyksiä ei ole pystytty selvittämään. [51]

        [51] Marek J. Chodakiewicz, After the Holocaust, s. 147


      • Anonyymi

        Historialla riittää yllätyksiä, kuten kanadalaisen holokaustihistorioitsija Doris Bergenin toteamus:

        "Usein juuri syvimmin Neuvostoliiton rikoksiin sotkeutuneet puolalaiset ei-juutalaiset olivat pikaisimmin johtamassa juutalaisvastaisia hyökkäyksiä. Pyrkimys oli sekä väistää naapureidensa vihan saaminen omaan niskaan että uusien saksalaisten miehittäjien vakuuttaminen."

        [67] Bergen, Doris L. (2009). War & genocide: a concise history of the Holocaust (2. painos). Lanham, MD: Rowman & Littlefield Publishers, sivu 121.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Żydokomuna#cite_ref-67

        https://archive.org/details/wargenocide00dori/mode/2up

        Puolalais-amerikkalaisen sosiologin ja historioitsijan, Jan Grossin, mukaan Jedwabnen vainoa (1941) johti neljä puolalaismiestä, mm. sen nimiset kuin Jerzy Laudański ja Karol Bardoń, jotka olivat aiemmin tehneet yhteistyötä NKVD:n kanssa ja siksi tekivät parhaansa, että kävisivät saksalaisille innokkaista auttajista.

        [71] Jan Gross (2001), Neighbors, s. 75.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Collaboration_in_German-occupied_Poland#cite_ref-71


      • Anonyymi

        Mitä tulee Stepan Banderan joukkojen tekemään kansanmurhaan Volhyniassa ja Itä-Galiziassa, se oli osa suurempaa puolalaisten ja ukrainalaisten välistä molemminpuolisten verilöylyjen kostonkierresarjaa Toisessa Maailmansodassa. Omiin tarkoitusperiinsä näitä verilöylyjä lietsoivat sekä Natsi-Saksa että Neuvostoliitto. Etenkin saksalaiset käyttivät niin puolalaisina kuin ukrainalaisina esiintyviä provokaattoreita hyväkseen.

        Volhynian kontekstista ovat debatoineet mm. historioitsija David Marples ja akateemikko Taras Kuzio. ( https://www.youtube.com/watch?v=Xhzf2vkr910 ) Julkaisuhistorioiden perusteella kumpaakaan ei voi syyttää Venäjä-myötäilystä tai putinisti-sympatioista.

        Jo niin "aikaisin" toisen maailmansodan aikaan kuin vuonna 1941 puolalaiset rinnastivat sodan Saksan kanssa sotaan ukrainalaisten kanssa Galizia-Volhyniasta, joka piti saada pikaisesti " aseellisen miehityksen" alaiseksi. ( Timothy Snyder; ""To resolve the Ukrainian problem once and for all": The ethnic cleansing of Ukrainians in Poland, 1943 - 1947", s. 95; Journal of Cold War Studies 1999, s. 86 - 120 )

        Kholmin ukrainalaisväestön massamurhaaminen oli alkanut jo 1942 ennen "virallista" ukrainalaisten puolelta puhjennutta vastaavaa. Silloinkin kun puolalaiselta maanpaossa olevalta hallitukselta ei tullut suoria käskyjä, tämä ei estänyt kostotoimissa ukrainalaisten murhaamista erittelemättä pelkältä näkemältä. Kuullessaan Volhynian uusista murhista Galizian puolalaiset kävivät aseisiin paikallisia ukrainalaisia vastaan kuin nämä olisivat olleet kollektiivisesti syypäitä muiden tekosiin. ( Snyder;" Memory of sovereignty and sovereignty over memory: Poland, Lithuania and Ukraine 1939 - 1999", s. 44; kirjassa "Memory and power in post-war Europe: Studies in the presence of the past", ed. Jan-Werner Müller, Cambridge University Press 2002, s. 39 - 58 )

        Vaikka puolalaispartisaanien komentaja luutnantti Kazimierz Babinski määräsi helmikuussa 1944 "vain lapset" säästettäviksi, kuukausi myöhemmin puolalaispartisaanit murhasivat Kholmissa 1 500, 70 % naisia ja lapsia. ( Marek Jasiak; ”Overcoming Ukrainian resistance: The deportation of Ukrainians in Poland in 1947”, s. 174; kirjassa “Redrawing nations: Ethnic cleansing in East-Central Europe, 1944 – 1948”, ed. Philipp Ther & Ana Siljak, Rowman & Littlefield 2001, s. 173 – 194 )

        Myöhäisvuodesta 1945 vuoden 1946 puolelle Puolan armeijan modus operandi oli hyökätä UPA:n yksiköiden kimppuun. Tämä "oikeuttaisi" vastaavan ukrainalaissetlementtejä kohtaan. Ukrainalaisten vastaiskut olisivat lisäperustelu puolalaisten ”kostotoimenpiteille”. Syklisyys ilmensi konfliktin perusluonteeltaan molemminpuoleiseksi. Ukrainalaisia vastaan puolalaiset tarttuivat aseisiin peräti niin moninaisina kokoonpanoina kuin saksalaisina poliiseina, NKVD:n pataljoonina, neuvostopartisaaneina, itsepuolustusyksiköinä ja Kotiarmeijan jäseninä. ( Snyder; ”Reconstruction of nations”, Yale University Press 2003, s. 194, 177 )

        Per Anders Rudlingin mukaan Puolassa on sanottu menehtyneen 11 000 ukrainalaista, ylittäen siellä myös kuolleiden 7 000 puolalaisen luvun. (Rudling; ”Historical representation of the wartime accounts of the activities of the OUN-UPA (Organization of Ukrainian Nationalists – Ukrainian Insurgent Army)”, s. 171; East European Jewish affairs 36, nro. 2, 2006, s. 163 – 189 )

        David Marples on arvioinut ukrainalaisten kuolemat tältä etnisen puhdistuksen ajanjaksolta Ukrainassa on niinkin lukuisiksi kuin 30 000. ( Marples; ”Heroes and villains: Creating national history in contemporary Ukraine”, Central European University Press 2007, s. 222 -223 )

        Matthew Babiak (jota ei myöskään voi epäillä Venäjä-sympatioista) toteaa kirjoitelmansa ("Ethnic cleansing or ethnic cleansings?: The Polish-Ukrainian civil war in Galicia-Vohynia" (näin kirjoitettu), s. 13 - 14 ) lopulla:

        "Kostavana osapuolena esitetyt puolalaisvoimat todellisuudessa ovat yhtä paljon syyllisiä aggressioon taistelussa oikeudesta sodanjälkeiseen Galiziaan ja Volhyniaan kuin ukrainalaisten vastaavat. Itärintaman sydämessä tapahtuneet sekä natsien että Neuvostoliiton harjoittamat kansanmurhaamiset ja etninen puhdistus tihkuivat paikallistasolle, jatkuen kauan sodan jälkeen. Mikä alkoi kahden valtion pyrkimyksinä kaivertaa itselleen ikiomat legitiimit kansallisvaltionsa, uhkana menettää mitä heillä kerran oli, päättyi lopulta tulokseen, jossa kumpikaan ei saanut haluamaansa".

        ( https://www.academia.edu/7462558/Ethnic_Cleansing_or_Ethnic_Cleansings_The_Polish-Ukrainian_civil_war_in_Galicia-_Vohynia

        Julkaistu myös Euromaidan Press -sivustolla: https://euromaidanpress.com/2014/06/29/ethnic-cleansing-or-ethnic-cleansings-the-polish-ukrainian-civil-war-in-galicia-volhynia/ )


      • Anonyymi

        Kuten Andrii Portnov kirjoittaa:

        ""Sosialistisen Puolan elokuvissa ja kirjoissa esiintyi laajalti aiheena Ukrainan Kapinallisarmeijan (UPA:n) rikokset puolalaisia vastaan, mutta näissä viestintävälinetuotoksissa keskityttiin pikemminkin [toisen maailman]sodan jälkeisen Puolan kuin neuvosto-Ukrainan alueisiin. Volhynia [eli suuri osa Neuvostoliitto-vastaisen Stepan Banderan joukkojen massamurhailusta] hyssyteltiin tyystin unholaan. UPA:n neuvosto-vastaiset aktiviteetit sekä Puolan Kotiarmeijan (AK:n) historia itse Ukrainan alueella jäivät täysin vaille huomiota, uhriluvuista oltiin vaiti ja neuvosto-partisaanien osuutta puolalaissiviilien suojelussa liioiteltiin."

        [10] Grzegorz Motyka, W kręgu “Łun w Bieszczadach” (Varsova, 2009)

        Portnov kertoo kuinka Neuvostoliiton sodanjälkeinen narratiivi painotti Ukrainan roolia fasisminvastaisessa taistelussa. Neuvostoliiton koulukirjoissa tuskin mainittiin koko Banderan joukkojen tekemää Volhynian puolalaisväestön massamurhaa.

        https://www.opendemocracy.net/en/odr/clash-of-victimhood-1943-volhynian-massacre-in-polish-and-ukrainian-culture/

        Portnov mainitsee myös Kresyn Oikeudenmukaiset, ukrainalais-variantin tunnetummille Kansakuntien Oikeudenmukaisille. Jälkimmäinen viittaa Israelin valtion yleistä termiä juutalaisia pelastaneille ei-juutalaisille. "Kresyn Oikeudenmukaiset" (Righteous of the Kresy) taas viittaa ukrainalaisiin, jotka pelastivat puolalaisia Ukrainan Kansallismielisten Järjestön (OUN) ja Ukrainan Kapinallisarmeijan tuhoamispolitiikalta.

        [11] Puolan Kansallismuiston Instituutti (IPN) on julkaissut ukrainaksi, puolaksi JA englanniksi Romuald Niedzielkon editoiman kirjan "The Book of the Righteous of the Eastern Borderlands, 1939–1945" (Varsova, 2016). ( https://collections.ushmm.org/search/catalog/bib279974 )

        Romuald Niedzielkon kirja löytyy pdf-muodossa Volhyniassa murhattujen muistosivulta:

        https://volhyniamassacre.eu/zw2/the-ukrainian-righteous/181,The-Ukrainian-Righteous.html

        Kuinka usein Suomen mediassa on mainittu tästä asiasta? Onko lainkaan?


      • Anonyymi

        Mitä suomalaisiin tulee, André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla. Swanströmin mukaan Jokipiillä saattoi olla poliittinen motiivi tehdessään tutkimustaan, jonka pohjalta julkaisi vuonna 1968 merkkiteoksensa "Panttipataljoona".

        Omalle teokselleen "Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset" Swanström on käyttänyt lähteenä SS-miesten palvelusitoumuksia, joissa kysyttiin suoraan puoluekantaa ennen SS-vapaaehtoiseksi lähtemistä. Sitä vastoin Mauno Jokipii käytti SS Aseveljet ry:n kortistoa, joka tehtiin vasta SS-miesten palattua rintamalta. Jokipiin mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista SS-miehistä olisi kannattanut ruskeaa aatetta eli fasismia, mutta Swanström on saanut palvelusitoumuksen pohjalta luvuksi 45 prosenttia "eli yli kaksi kertaa enemmän".

        Swanström päättelee, että Jokipii "on halunnut esittää SS-miehet isämaallisina sankareina. Tässä on kyse Suomen maineen hallinnasta, jossa on pyritty kirjoittamaan puhdasta historiaa, jossa Suomi esiintyy hyviksenä. Tämä on vaatinut sitä, että SS-miehet ottavat sankarin roolin."

        Jokipii on väittänyt suomalaisten SS-miesten itärintaman sotarikoksia mahdottomiksi todistaa, mutta Swanström on löytänyt Jokipiin käyttämistä arkistomateriaaleista suomalaissotilaan kirjeen viittausta, että hänen ja muiden sotilaiden "ampumataidolle olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen". Sotilas "valittelee joutuneensa huoltokomppaniaan. Juuri nämä huoltoyksiköt syyllistyivät monesti holokaustin käytännöntoteuksiin."

        Swanström on päätynyt loogiseen johtopäätökseen, että "Jokipii on myös tämän kirjeen ilman muuta käynyt läpi seuloessaan läpi materiaalia ja on päättänyt vaieta tästä tapauksesta".

        https://yle.fi/uutiset/3-9868903

        https://yle.fi/news/3-10639253

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/flawless-image-of-ordinary-finnish-boys-wrecked-in-this-years-mos

        Eli Mauno Jokipii yritti esittää vääristynyttä tietoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä suomalaisiin tulee, André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla. Swanströmin mukaan Jokipiillä saattoi olla poliittinen motiivi tehdessään tutkimustaan, jonka pohjalta julkaisi vuonna 1968 merkkiteoksensa "Panttipataljoona".

        Omalle teokselleen "Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset" Swanström on käyttänyt lähteenä SS-miesten palvelusitoumuksia, joissa kysyttiin suoraan puoluekantaa ennen SS-vapaaehtoiseksi lähtemistä. Sitä vastoin Mauno Jokipii käytti SS Aseveljet ry:n kortistoa, joka tehtiin vasta SS-miesten palattua rintamalta. Jokipiin mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista SS-miehistä olisi kannattanut ruskeaa aatetta eli fasismia, mutta Swanström on saanut palvelusitoumuksen pohjalta luvuksi 45 prosenttia "eli yli kaksi kertaa enemmän".

        Swanström päättelee, että Jokipii "on halunnut esittää SS-miehet isämaallisina sankareina. Tässä on kyse Suomen maineen hallinnasta, jossa on pyritty kirjoittamaan puhdasta historiaa, jossa Suomi esiintyy hyviksenä. Tämä on vaatinut sitä, että SS-miehet ottavat sankarin roolin."

        Jokipii on väittänyt suomalaisten SS-miesten itärintaman sotarikoksia mahdottomiksi todistaa, mutta Swanström on löytänyt Jokipiin käyttämistä arkistomateriaaleista suomalaissotilaan kirjeen viittausta, että hänen ja muiden sotilaiden "ampumataidolle olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen". Sotilas "valittelee joutuneensa huoltokomppaniaan. Juuri nämä huoltoyksiköt syyllistyivät monesti holokaustin käytännöntoteuksiin."

        Swanström on päätynyt loogiseen johtopäätökseen, että "Jokipii on myös tämän kirjeen ilman muuta käynyt läpi seuloessaan läpi materiaalia ja on päättänyt vaieta tästä tapauksesta".

        https://yle.fi/uutiset/3-9868903

        https://yle.fi/news/3-10639253

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/flawless-image-of-ordinary-finnish-boys-wrecked-in-this-years-mos

        Eli Mauno Jokipii yritti esittää vääristynyttä tietoa.

        Eikös ne banaanit olleetkaan paras esimerkki? Shokki ja hirveys!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vähemmän tunnettu tosiasia on se miten Ukraina alun alkaen lankesi Bolsevikeille. Syynä oli Puola-Ukrainan sota.

        "Tunnetun sotienvälisen ajan puolalaistiedottajan mukaan Puola-Ukrainan sota oli pääasiallinen syy miksei Ukrainan valtion muodostaminen onnistunut Kiovassa vuoden 1918 möyhäiseltä jälkipuolelta vuoden 1919 varhaiselle alkupuolelle. Sen kriittisen jakson aikana suuret, kurilliset ja kommunistivaikutteille immuunit galizialaisvoimat olisivat painaneet vallan tasapainon ukrainalaisvaltion eduksi. Sen sijaan kaikki resurssit keskittyivät Galizian kotimaan puolustukseen. Kun länsi-Ukrainan voimat siirtyivät vuoden 1919 kesällä jouduttuaan alakynteen puolalaisia vastaan, venäläiset joukot olivat kasvaneet merkittävästi eikä galizialaisten panos ollut enää ratkaiseva."

        [104] Peter J. Potichnyj (1980). Poland and Ukraine, Past and Present. Hamilton: Canadian Institute of Ukrainian Studies, McMaster University. s. 21–22

        Veitsen kääntönä Puola-Ukrainan sodan jälkeen "vuosina 1920-1921, Puolan hallitus sijoitti yli satatuhatta ihmistä [97] leireihin (joita on usein luonnehdity eristysleireiksi [98] ja toisinaan jopa keskitysleireiksi [99] ). Monesti vangit jätettiin ilman ruokaa ja lääkintähoitoa. Jotkut kuolivat nälkään tai tauteihin tai tappoivat itsensä. Uhreihin kuului Ukrainan sotilaiden ja upseereiden lisäksi myös Ukrainan aatetta tukeneita pappeja, lakimiehiä ja lääkäreitä. [100] Näissä" Puolan "leireissä määräksi on arvioitu 20 000 (tauteihin) [101] tai 30 000 (ylipäätään). [98]"

        [97] Myroslav Shkandrij. (2015) Ukrainian Nationalism: Politics, Ideology, and Literature, 1929-1956. New Haven: Yale University Press s. 19

        [98] Christopher Mick. (2016). Lemberg, Lwow, and Lviv 1914-1947: Violence and Ethnicity in a Contested City Purdue University Press s. 210

        [99] http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages\C\O\Concentrationcamps.htm Ukrainan Internet-Ensyklopedia; Alunperin julkaistu Ukrainan Ensyklopediassa, vol. 1 (1984). University of Toronto Press

        [100] Sama kuin referenssi 97, mutta spesifimmin lainattu, mukaanlukien seuraava: "Eristettyjen joukossa oli myös Ukrainan itsenäisyyttä tukeneita juutalaisia ja muita kansallisuuksia. Juutalaisia ilmaantui silminnäkijöiksi kuvailemaan murhaamista ja kaltoinkohtelua."

        [101] Jochen Böhler. (2019). Civil War in Central Europe, 1918-1921: The Reconstruction of Poland. Oxford University Press, s. 81 "100,000 ukrainalaista sittemmin eristettiin lopulta voittoisan Puolan armeijan leireihin. Viidesosa (vangeista) menehtyi tarttuviin tauteihin."

        Siinä missä Neuvostoliiton omien uhrien muiston hiljentäminen on odotettavissa, neuvosto-hirviö on yllättäen toiminut samoin myös vihollistensa uhrien suhteen.

        Puola-Ukrainan sodassa ja Puolan vankileireillä "Ukrainan puolesta taistelleista sotilaista tehtiin kansanlauluja ja heidän haudoilleen Länsi-Ukrainassa tehtiin vuosittaisia pyhiinvaellusmatkoja pitkälle neuvostoaikoihin, vaikka neuvostovirkavalta vainosi kaatuneita Ukrainan joukkoja muistelevia."

        [105] William Jay Risch. (2011). The Ukrainian West: Culture and the Fate of Empire in Soviet Lviv. Cambridge, MA: Harvard University Press. s. 169–170

        Mutta kuinkas ollakaan, kaatuneista ukrainalaisista välitetään näillä palstoilla vain, kun heitä on tappanut suosittu pahis.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War#Aftermath

        https://en.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War#Legacy

        Galizia ei kuulunut Venäjään. Alue liitettiin Ukrainaan ja sitä kautta Neuvostoliittoon 1939.
        Galizia oli osa Itävaltaa ennen ensimmäistä Maailmansotaa. Oli kuulunut historiassa myös Puolaan, kuten kuului myös 1920-1939.
        Tästä syystä tämä alue oli helppo julistaa itsenäiseksi heti sodan loputtua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös ne banaanit olleetkaan paras esimerkki? Shokki ja hirveys!

        Suomessa ei todellakaan saanut banaaneja v. 1940-1952.


      • Anonyymi

        Valehtelet!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä suomalaisiin tulee, André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla. Swanströmin mukaan Jokipiillä saattoi olla poliittinen motiivi tehdessään tutkimustaan, jonka pohjalta julkaisi vuonna 1968 merkkiteoksensa "Panttipataljoona".

        Omalle teokselleen "Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset" Swanström on käyttänyt lähteenä SS-miesten palvelusitoumuksia, joissa kysyttiin suoraan puoluekantaa ennen SS-vapaaehtoiseksi lähtemistä. Sitä vastoin Mauno Jokipii käytti SS Aseveljet ry:n kortistoa, joka tehtiin vasta SS-miesten palattua rintamalta. Jokipiin mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista SS-miehistä olisi kannattanut ruskeaa aatetta eli fasismia, mutta Swanström on saanut palvelusitoumuksen pohjalta luvuksi 45 prosenttia "eli yli kaksi kertaa enemmän".

        Swanström päättelee, että Jokipii "on halunnut esittää SS-miehet isämaallisina sankareina. Tässä on kyse Suomen maineen hallinnasta, jossa on pyritty kirjoittamaan puhdasta historiaa, jossa Suomi esiintyy hyviksenä. Tämä on vaatinut sitä, että SS-miehet ottavat sankarin roolin."

        Jokipii on väittänyt suomalaisten SS-miesten itärintaman sotarikoksia mahdottomiksi todistaa, mutta Swanström on löytänyt Jokipiin käyttämistä arkistomateriaaleista suomalaissotilaan kirjeen viittausta, että hänen ja muiden sotilaiden "ampumataidolle olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen". Sotilas "valittelee joutuneensa huoltokomppaniaan. Juuri nämä huoltoyksiköt syyllistyivät monesti holokaustin käytännöntoteuksiin."

        Swanström on päätynyt loogiseen johtopäätökseen, että "Jokipii on myös tämän kirjeen ilman muuta käynyt läpi seuloessaan läpi materiaalia ja on päättänyt vaieta tästä tapauksesta".

        https://yle.fi/uutiset/3-9868903

        https://yle.fi/news/3-10639253

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/flawless-image-of-ordinary-finnish-boys-wrecked-in-this-years-mos

        Eli Mauno Jokipii yritti esittää vääristynyttä tietoa.

        Yleensäkin jatkosodasta on sepitelty Suomessa kaunisteltu kertomus jota nyt erityisesti yritetään betonoida. Onneksi nuoren polven historioitsijat ovat kyseenalaistaneet tämän narratiivin. Suomihan pyrki etnisiin puhdistuksiin Itä-Karjalassa. Sitä myös toteutettiin elintarvike- ja keskitysleiripolitiikalla. Samalla jatkoa ajatellen tehtiin karhunpalvelus koko Karjalaiselle väestölle kylvämällä epäluuloa sen ja venäläisväestön välille.

        Tulos: Itä-Karjalan karjalainen kulttuuri tuhottiin Suur-Suomi vouhottajien omilla toimilla 1918-1944.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä suomalaisiin tulee, André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla. Swanströmin mukaan Jokipiillä saattoi olla poliittinen motiivi tehdessään tutkimustaan, jonka pohjalta julkaisi vuonna 1968 merkkiteoksensa "Panttipataljoona".

        Omalle teokselleen "Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset" Swanström on käyttänyt lähteenä SS-miesten palvelusitoumuksia, joissa kysyttiin suoraan puoluekantaa ennen SS-vapaaehtoiseksi lähtemistä. Sitä vastoin Mauno Jokipii käytti SS Aseveljet ry:n kortistoa, joka tehtiin vasta SS-miesten palattua rintamalta. Jokipiin mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista SS-miehistä olisi kannattanut ruskeaa aatetta eli fasismia, mutta Swanström on saanut palvelusitoumuksen pohjalta luvuksi 45 prosenttia "eli yli kaksi kertaa enemmän".

        Swanström päättelee, että Jokipii "on halunnut esittää SS-miehet isämaallisina sankareina. Tässä on kyse Suomen maineen hallinnasta, jossa on pyritty kirjoittamaan puhdasta historiaa, jossa Suomi esiintyy hyviksenä. Tämä on vaatinut sitä, että SS-miehet ottavat sankarin roolin."

        Jokipii on väittänyt suomalaisten SS-miesten itärintaman sotarikoksia mahdottomiksi todistaa, mutta Swanström on löytänyt Jokipiin käyttämistä arkistomateriaaleista suomalaissotilaan kirjeen viittausta, että hänen ja muiden sotilaiden "ampumataidolle olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen". Sotilas "valittelee joutuneensa huoltokomppaniaan. Juuri nämä huoltoyksiköt syyllistyivät monesti holokaustin käytännöntoteuksiin."

        Swanström on päätynyt loogiseen johtopäätökseen, että "Jokipii on myös tämän kirjeen ilman muuta käynyt läpi seuloessaan läpi materiaalia ja on päättänyt vaieta tästä tapauksesta".

        https://yle.fi/uutiset/3-9868903

        https://yle.fi/news/3-10639253

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/flawless-image-of-ordinary-finnish-boys-wrecked-in-this-years-mos

        Eli Mauno Jokipii yritti esittää vääristynyttä tietoa.

        >>André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla.<<

        Ja eräänä päälähteenä juutalaisten teloituskuvauksille AS:llä on tämä Sakari Lappi-Seppälän "kostokirjaksikin" sanottu teos, jossa kuvataan sivukaupalla mm. SS-miesten homo-orgioita, jotka sitten päätyvät näiden samaisten homoilijoiden teloittamisen. Kirjassahan suomalaismiehet kieltäytyivät ampumasta noin kolmeakymmentä juutalaismiestä, mutta L-S kuvailee tapahtumaa.

        Sakari Lappi-Seppälä

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sakari_Lappi-Seppälä

        Lappi-Seppälä lähetettiin takaisin Suomeen vakoiluepäilysten vuoksi vuonna 1942. Teoksessa Haudat Dnjeprin varrella: SS-miehen päiväkirjan lehtiä hän kertoo kokemuksistaan SS-joukoissa. 

        Sakari Lappi-Seppälä: Haudat Dnjeprin varrella: SS-miehen päiväkirjan lehtiä. Kirjapaino Aa 1945.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä suomalaisiin tulee, André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla. Swanströmin mukaan Jokipiillä saattoi olla poliittinen motiivi tehdessään tutkimustaan, jonka pohjalta julkaisi vuonna 1968 merkkiteoksensa "Panttipataljoona".

        Omalle teokselleen "Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset" Swanström on käyttänyt lähteenä SS-miesten palvelusitoumuksia, joissa kysyttiin suoraan puoluekantaa ennen SS-vapaaehtoiseksi lähtemistä. Sitä vastoin Mauno Jokipii käytti SS Aseveljet ry:n kortistoa, joka tehtiin vasta SS-miesten palattua rintamalta. Jokipiin mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista SS-miehistä olisi kannattanut ruskeaa aatetta eli fasismia, mutta Swanström on saanut palvelusitoumuksen pohjalta luvuksi 45 prosenttia "eli yli kaksi kertaa enemmän".

        Swanström päättelee, että Jokipii "on halunnut esittää SS-miehet isämaallisina sankareina. Tässä on kyse Suomen maineen hallinnasta, jossa on pyritty kirjoittamaan puhdasta historiaa, jossa Suomi esiintyy hyviksenä. Tämä on vaatinut sitä, että SS-miehet ottavat sankarin roolin."

        Jokipii on väittänyt suomalaisten SS-miesten itärintaman sotarikoksia mahdottomiksi todistaa, mutta Swanström on löytänyt Jokipiin käyttämistä arkistomateriaaleista suomalaissotilaan kirjeen viittausta, että hänen ja muiden sotilaiden "ampumataidolle olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen". Sotilas "valittelee joutuneensa huoltokomppaniaan. Juuri nämä huoltoyksiköt syyllistyivät monesti holokaustin käytännöntoteuksiin."

        Swanström on päätynyt loogiseen johtopäätökseen, että "Jokipii on myös tämän kirjeen ilman muuta käynyt läpi seuloessaan läpi materiaalia ja on päättänyt vaieta tästä tapauksesta".

        https://yle.fi/uutiset/3-9868903

        https://yle.fi/news/3-10639253

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/flawless-image-of-ordinary-finnish-boys-wrecked-in-this-years-mos

        Eli Mauno Jokipii yritti esittää vääristynyttä tietoa.

        Alansan ehdoton klassikko, jossa harrastetaan SS-seksiä kaikkialla. Sanovat sen olleen tekijänsä mielikuvitusta mutta onkohan näin?

        Divareissa aika harvinainen ja kallis kirja.

        Lappi-Seppälä Sakari Haudat Dnjeprin varrella. SS-miehen päiväkirjan lehtiä
        Kirjapaino Aa, 1945, 223 s. 

        Lappi-Seppälä oli "divisioonan mies" eli ensimäisessä erässä Saksaan lähtenyt.

        Lappi-Seppälä: Haudat Dnjeprin varrella

        Sivulla 42:

        "Meitä vastassa olivat SS-Standartenführer Weckerle. SS-HauptSturmführes Schade ja joukko muita upseereita, joiden joukossa mm. SS-Obersturmführer, kreivi von Schalburg, joka on kaikille tanskalaisille tuttu niistä palveluksista, joita hän isänmaalleen on >>schalburgtaasheina>> suorittanut. Eversti Weckerle piti juhlallisen puheen, jossa meidät lausuttiin tervetulleiksi Saksan valiojoukkoihin ja ilmoitettiin, että tulisimme kuulumaan Wiking-Divisioonan Westland -rykmenttiin."

        Ai niin niistä homoeroottisista kohtauksista tietenkin:

        s. 54 kerrotaan ryhmänjohtajasta, saksalaisesta SS-Unterscharführer Sprigeristä, joka osoitti kaikkia ryhmäänsä kuuluvia kohtaan suurta mielenkiintoa ja huomaavaisuutta...

        s. 55 "Hän suosi suuresti nuoria apulaiskouluttajia, joita kohtaan hän ei koskaan korottanut ääntään, tekivätpä nämä sitten virheitä kuinka paljon tahansa. Springer oli mukiinmenevä mies, mikäli ei hän päässyt liian lähelle. Iltaisin oli hän hyvin mielellään suihkuhuoneessa katsomassa, kuinka apukouluttajat peseytyivät, ja usein päivällä meidän puhdistaessa kiväärejämme hän kisaili tupamme nurkkauksessa vuoteensa lähistöllä nuorten saksalaisten korpraalien kanssa, syleillen heitä joskus isällisesssä rakkaudessaan niin, että pahaa teki. Tuntuipa joskus siltä kuin hänen nurkkauksessaan olisivat yötkin olleet rakkaudesta levottomia." 

        Sivulla 120:

        "Etsinnän tuloksena löytyikin Springer neljän hollantilaisen ja saksalaisen seurasta. He olivat murtautuneet erääseen paremmanpuoleiseen koskemattomaan asuntoon ja vilvoittelivat aivan alastomina eräässä huoneessa, minkä ilmapiirillä ja voimakkailla parfyymeilla näytti olleen varsin erotisoiva vaikutus heidän auringonruskettamiin vartaloihinsa. Joukkueenjohtajamme määräyksestä pukivat miehet vaatteet ylleen ja lähtivät heti silloisen komppanianpäällikkömme, SS-Obersturmführer Brennerin luo tekemään selkoa välikohtauksesta. Tämä selonteko päättyi Springerin ja komppanianpäällikkömme väliseen intiimiin rakkaussuhteeseen, joka kesti aina Brennerin kaatumiseen saakka. Miehet saivat tosin rangaistusmääräyksen, mutta sitä ei koskaan pantu täytäntöön."

        Oliko Lappi-Seppälä yksi Unto Bomanin kotiuttama homo, joka katkeroitui ja kirjoitti kommunistien kustantamana muistelmansa. Se on ainoita muistelmia SS-miesten taholta, jossa kuvataan juutalaisten ampumisia.


        Lappi-Seppälän kirja lienee pienoinen antikvaarinen harvinaisuus vuodelta 1945. Päiväkirjamaisena pidetty kirja ei sisällä juurikaan taistelukuvauksia. Useita erikoisia ja hauskoja tapauksia on mainittu, kuten Djnepropetrowskissa sattunut juopuneen norjalaisvapaaehtoisen hukkuminen vodkasammioon. Entinen pataljoonan Berliinin yhdystoimistoa hoitanut U. Parvilahti (ent. Boman) mainitsee Lappi-Seppälän kirjan olevan "valheellinen ja entisiä tovereitaan törkeästi häpäisevä". Lappi-Seppälä kuvaa Parvilahden "suomalaiseksi natsiksi" (Saksan kansallissosialistisen puolueen jäseniä ei suomalaisvapaaehtoisten 1200 päisestä joukosta ollut kuin 5-6 - lähde: Tyrkkö) ja kertoo, kuinka Parvilahti Zlozcowin kylässä Puolassa, vielä rintamapalveluksessa ollessaan, tuhosi "hyvin vanhan ja kauniin" rukoushuoneen "kallisarvoisine pyhimyksen kuvineen" päivineen käsikranaatein ja tuleen sytyttämällä. Kirjassa on omituista jatkuvat viittaukset homoseksuaalisuuteen, mikä ei SS-joukkojen luonteen huomioonottaen kuvatunlaisen mittavana liene ollut mahdollista. Kirjoittaja lienee itse kärsinyt erinomaisen voimakkaasta homofobiasta tai sitten hän vain mustamaalaa tahallaan. Kirjoittaja haukkuu ansiokkaasti kaikkia muita kansalaisuuksia. Esim. italialaiset olivat "kurjaa joukkoa, joiden aseistus oli nukkemainen ja miehet kaikkea muuta kuin taistelijoita". Erityisesti saksalaisia, joiden hän kertoo olleen "akkamaisia, hämmästyttävän sivistymättömiä ja varkaita". Ns. divisioonan miehenä Lappi-Seppälä on joutunut todistamaan monia mm. juutalaisiin kohdistuneita raakuuksia, joita hän kuvaileekin yksityiskohtaisesti. Kirjasta löytyy myös maininta tapauksesta, joka sattui kesällä 1941 Puolassa: sala-ampuja oli saanut saaliiksi Nordland-rykmentin komentajan SS-Standartenfuhrer Weckerlen. Saksalaisella tehokkuudella ja perinpohjaisuudella pantiin kosto täytäntöön: ensin hirtettiin sala-ampuja, jonka jälkeen kokonainen kylä asukkaineen pyyhkäistiin pois olevien kirjoista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä suomalaisiin tulee, André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla. Swanströmin mukaan Jokipiillä saattoi olla poliittinen motiivi tehdessään tutkimustaan, jonka pohjalta julkaisi vuonna 1968 merkkiteoksensa "Panttipataljoona".

        Omalle teokselleen "Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset" Swanström on käyttänyt lähteenä SS-miesten palvelusitoumuksia, joissa kysyttiin suoraan puoluekantaa ennen SS-vapaaehtoiseksi lähtemistä. Sitä vastoin Mauno Jokipii käytti SS Aseveljet ry:n kortistoa, joka tehtiin vasta SS-miesten palattua rintamalta. Jokipiin mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista SS-miehistä olisi kannattanut ruskeaa aatetta eli fasismia, mutta Swanström on saanut palvelusitoumuksen pohjalta luvuksi 45 prosenttia "eli yli kaksi kertaa enemmän".

        Swanström päättelee, että Jokipii "on halunnut esittää SS-miehet isämaallisina sankareina. Tässä on kyse Suomen maineen hallinnasta, jossa on pyritty kirjoittamaan puhdasta historiaa, jossa Suomi esiintyy hyviksenä. Tämä on vaatinut sitä, että SS-miehet ottavat sankarin roolin."

        Jokipii on väittänyt suomalaisten SS-miesten itärintaman sotarikoksia mahdottomiksi todistaa, mutta Swanström on löytänyt Jokipiin käyttämistä arkistomateriaaleista suomalaissotilaan kirjeen viittausta, että hänen ja muiden sotilaiden "ampumataidolle olisi parempaakin käyttöä kuin juutalaisten teloittaminen". Sotilas "valittelee joutuneensa huoltokomppaniaan. Juuri nämä huoltoyksiköt syyllistyivät monesti holokaustin käytännöntoteuksiin."

        Swanström on päätynyt loogiseen johtopäätökseen, että "Jokipii on myös tämän kirjeen ilman muuta käynyt läpi seuloessaan läpi materiaalia ja on päättänyt vaieta tästä tapauksesta".

        https://yle.fi/uutiset/3-9868903

        https://yle.fi/news/3-10639253

        https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/flawless-image-of-ordinary-finnish-boys-wrecked-in-this-years-mos

        Eli Mauno Jokipii yritti esittää vääristynyttä tietoa.

        Haudat Djneprin varrella - SS-miehen päiväkirjan lehtiä , Lappi-Seppälä

        Haudat Djneprin varrella on erikoinen muistelmakirja ja se on julkaistu heti sodan jälkeen 1945. Erikoinen se on siksikin, että osa sen sisällöstä halutaan uskoa todeksi ja osa ei. Lisäksi paljosta ollaan yleensä hiljaa. Lukaisin kirjan vuosia sitten kun se sattui tulemaan haltuuni. 

        Siinä on useita kohtia, joissa kuvataan intiimejä suhteita SS-miesten välillä. Samaten siinä on yksityiskohtaisia kuvauksia "neitimäisistä" SS-miehistä sotilaspalvelijoineen. 

        Toisaalta siinä on julmia kuvauksia kuinka SS-osastot teki todellista "putsinkia" mm. juutalaisille ja siviileille. Siinä kerrotaan kuinka liki 40 juutalaista piinattiin ja lopussaan murhattiin 5:n ryhmissä kasvoihin ampumalla. 

        Kirjan lopussa politikoidaan mm. pohjoismaiden poliittisesta tilanteesta jne. Samaten homoiluteema kasvaa loppukliimaksiinsa, eli iso porukka (8) hollantilaisia tavataan suoraan B-rapun hommista ilkosillaan. Heitä rääkätään kovin ja lopulta kaikki 8 tuomitaan teloitettavaksi. Saksalaiset ihmettelee, että eikö Suomessa tunneta homoutta ja arvelevat moisen tietämättömyyden johtuvan Suomen kylmästä ilmanalasta. Samassa yhteydessä vessasta tavatut onanistit tuomitaan Dachaun keskitysleiriin. Suomalaisilta SS-miehiltä vaaditaan kirjallinen sitoumus pidättyä homoilusta ja onanoinnista! Onhan siis melkoisen outo kirja tuoltakin osin.

        Takavuosina oli TV:ssa dokumentti, jossa verrattiin suomalaisen SS-pataljoonan kulkemaa reittiä itärintamalle ja niitä paikkoja missä etnisiä puhdistuksia tehtiin. Reitti oli kartalla suunnilleen sama. Samoja reittejä siis kuljettiin ja SS:n puhdistusosastot seuraili matkassa. Itse en kylläkään usko suomalaisten olleen mukana noissa juutalaispuhdistuksissa, koska olisihan siitä varmasti mainintoja tullut esiin.

        Sakari Lappi-Seppälä: Haudar Dnjeprin varrella. SS-miehen päiväkirjan lehtiä. Kirjapaino Aa-osakeyhtiö Helsinki 1945, kirjassa ei ole mitään mainintaa kustantajasta. 

        Motto: 

        s. 5 1/2 sivun siteeraus Camille Mauclair:a 

        Alkusanat. 

        s. 7-9 Sakari L-S 

        Johdanto. 

        s. 11-13 

        Olisikohan tämä johdanto se "kustantajan esipuhe"? 

        Siinähän sanotaan sivulla 12 mm. näin: "Poliittisesti epäluotettavat eliminoitiin Suomessa pois, tai sitten myöhemmin Saksassa he joutuivat ankaran silmälläpidon alaisiksi." 

        Sivulta 86 alkaen kerrotaan hyvin seikkaperäisesti tuo 38 juutalaisen lahtaaminen, plus ne pari myöhemmin paikalle tullutta vielä lisäksi, siis 40 yhteensä. 

        "edellisenä iltana oli eräs juutalainen ampunut rykmentin komentajamme tämän ajaessa autolla tarkastuskierroksella. Laukaus oli tullut puusta ja suoraan SS-Standartenführer Weckerleä päähän. Syyllinen oli pidätetty ja hirtetty. Samalla oli annettu käsky, että kaikki kylän asukkaat oli kostoksi ammuttava, talot poltettava ja karja tapettava. Asianomainen kylä hävisi samana päivänä maan päältä SS-miesten toimesta."

        Lappi-Seppälä sanoo kirjassaan divisioonan miesten ja pataljoona miesten olleen kovinkin erilaisia mielipiteiltään ja asenteiltaan. Kirjassa Unto Boman alias Parvilahti saa melkoista kritiikkiä. 

        Tämä seuraava juttu on poimittu aikoja sitten netistä ja vertailin sitä ko. kirjaan. Kaikki kerrottu pitää suunnilleen paikkansa. Kirja ei ole mikään harvinaisuus, eli divareista löytyy.Haudat Djneprin varrella - SS-miehen päiväkirjan lehtiä , Lappi-Seppälä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        >>André Swanströmillä on ollut käytössään samat aineistot suomalaisista SS-miehistä kuin Mauno Jokipiillä 1960-luvulla.<<

        Ja eräänä päälähteenä juutalaisten teloituskuvauksille AS:llä on tämä Sakari Lappi-Seppälän "kostokirjaksikin" sanottu teos, jossa kuvataan sivukaupalla mm. SS-miesten homo-orgioita, jotka sitten päätyvät näiden samaisten homoilijoiden teloittamisen. Kirjassahan suomalaismiehet kieltäytyivät ampumasta noin kolmeakymmentä juutalaismiestä, mutta L-S kuvailee tapahtumaa.

        Sakari Lappi-Seppälä

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sakari_Lappi-Seppälä

        Lappi-Seppälä lähetettiin takaisin Suomeen vakoiluepäilysten vuoksi vuonna 1942. Teoksessa Haudat Dnjeprin varrella: SS-miehen päiväkirjan lehtiä hän kertoo kokemuksistaan SS-joukoissa. 

        Sakari Lappi-Seppälä: Haudat Dnjeprin varrella: SS-miehen päiväkirjan lehtiä. Kirjapaino Aa 1945.

        Olipa taas huono trollaus. Jos vaikka medianlukutaidoton menettäisi mielenkiintonsa tai jotain? Et kertaakaan sanonut missä kohdin Andre Swanströmin kirjassa viitattiin (?) tuohon teokseen. Et tietenkään.


      • Anonyymi

        Mitkäs tärkeät jutut sulta jäi ohi?

        * MISSÄ KOHDIN Andre Swanströmin "Hakaristin ritarit" -kirjaa (MUKAMAS?) viitataan Sakari Lappi-Seppälän Hautoihin Dnjeprin varrella "eräänä päälähteenä"? (MUKAMAS?)

        Mikset täsmentänyt tätä?

        -KÖHtempasitkoKÖHtuulestaKÖH-

        * Eiköhän "Hakaristin ritarit" käytä muitakin lähteytyksiä kuin tämä, jonka niin epätoivoisesti haluat korostaa koko jutussa, kun niin paljon ahdinkoa aiheuttavat aineistot, jotka ovat olleet sekä Jokipiin että Swanströmin käytettävissä. Siinäs yrität teeskennellä, että trollaamisesi "kumoaisi" millään sinulle epäsuotuisia historiafaktoja.

        * Et valikoivasti osannutkaan antaa sivunumeroa näille "useille erikoisille" ja "hauskoille tapauksille", "kuten Djnepropetrowskissa sattunut juopuneen norjalaisvapaaehtoisen hukkuminen vodkasammioon." Miksi? -KÖHtempasitkoKÖHtuulestaKÖH-

        * Niin, KUKA "Tyrkkö"?

        "(Saksan kansallissosialistisen puolueen jäseniä ei" SINUN MUKAASI "suomalaisvapaaehtoisten 1200 päisestä joukosta ollut kuin 5-6 - lähde: Tyrkkö)"

        Et tietenkään osannut tarkentaa KUKA "Tyrkkö" ja mikä teos, mitkä sivut jne. jne.

        Kyllä, shokki ja hirvitys! Kyllä sinun pitäisi osata se tänne tarkentaa.

        Oliko erityistäkin syytä miksi osasit Lappi-Seppälän teoksesta lainata spesifejä sivuja, muttet Tyrkön suhteen... tai sammioon hukkuneiden norjalaisvapaaehtoisten, jos et tyystin päästäsi koko juttua keksinyt? :)

        Köyhä trollaus oli. -haukotus-


      • Anonyymi

        Mielenkiintoisia kirjoja arkeologiasta ja muka-arkeologisista myyteistä näyttäisi olevan

        * "Archaeological Fantasies" (Garrett Fagan)

        * "Cult Archaeology and Creationism: Understanding pseudoscientific beliefs about the past" (Francis B. Harrold, Raymond A. Eve)

        * "Lost City, Found Pyramid" (Jeb Card)

        * "Spooky Archaeology" (Jeb Card)

        Mitä enemmän sitä järkeä käyttää sen helpompaa, jahka ei sotke virtapiirejä kovilla huumeilla. :)


      • Anonyymi

        Oot vedelly pitkin päivää, näimmä. :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Galizia ei kuulunut Venäjään. Alue liitettiin Ukrainaan ja sitä kautta Neuvostoliittoon 1939.
        Galizia oli osa Itävaltaa ennen ensimmäistä Maailmansotaa. Oli kuulunut historiassa myös Puolaan, kuten kuului myös 1920-1939.
        Tästä syystä tämä alue oli helppo julistaa itsenäiseksi heti sodan loputtua.

        Ei oikeuta Ukrainan taistelijoiden tapattamista Puolan omilla vankileireillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitkäs tärkeät jutut sulta jäi ohi?

        * MISSÄ KOHDIN Andre Swanströmin "Hakaristin ritarit" -kirjaa (MUKAMAS?) viitataan Sakari Lappi-Seppälän Hautoihin Dnjeprin varrella "eräänä päälähteenä"? (MUKAMAS?)

        Mikset täsmentänyt tätä?

        -KÖHtempasitkoKÖHtuulestaKÖH-

        * Eiköhän "Hakaristin ritarit" käytä muitakin lähteytyksiä kuin tämä, jonka niin epätoivoisesti haluat korostaa koko jutussa, kun niin paljon ahdinkoa aiheuttavat aineistot, jotka ovat olleet sekä Jokipiin että Swanströmin käytettävissä. Siinäs yrität teeskennellä, että trollaamisesi "kumoaisi" millään sinulle epäsuotuisia historiafaktoja.

        * Et valikoivasti osannutkaan antaa sivunumeroa näille "useille erikoisille" ja "hauskoille tapauksille", "kuten Djnepropetrowskissa sattunut juopuneen norjalaisvapaaehtoisen hukkuminen vodkasammioon." Miksi? -KÖHtempasitkoKÖHtuulestaKÖH-

        * Niin, KUKA "Tyrkkö"?

        "(Saksan kansallissosialistisen puolueen jäseniä ei" SINUN MUKAASI "suomalaisvapaaehtoisten 1200 päisestä joukosta ollut kuin 5-6 - lähde: Tyrkkö)"

        Et tietenkään osannut tarkentaa KUKA "Tyrkkö" ja mikä teos, mitkä sivut jne. jne.

        Kyllä, shokki ja hirvitys! Kyllä sinun pitäisi osata se tänne tarkentaa.

        Oliko erityistäkin syytä miksi osasit Lappi-Seppälän teoksesta lainata spesifejä sivuja, muttet Tyrkön suhteen... tai sammioon hukkuneiden norjalaisvapaaehtoisten, jos et tyystin päästäsi koko juttua keksinyt? :)

        Köyhä trollaus oli. -haukotus-

        Ai että Swanströmin kirja edelleen asiaa, kun en osannut antaa tarkkaa osviittaa missä koko lappi-seppälää edes mainitaan???!!! STALLARI!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yleensäkin jatkosodasta on sepitelty Suomessa kaunisteltu kertomus jota nyt erityisesti yritetään betonoida. Onneksi nuoren polven historioitsijat ovat kyseenalaistaneet tämän narratiivin. Suomihan pyrki etnisiin puhdistuksiin Itä-Karjalassa. Sitä myös toteutettiin elintarvike- ja keskitysleiripolitiikalla. Samalla jatkoa ajatellen tehtiin karhunpalvelus koko Karjalaiselle väestölle kylvämällä epäluuloa sen ja venäläisväestön välille.

        Tulos: Itä-Karjalan karjalainen kulttuuri tuhottiin Suur-Suomi vouhottajien omilla toimilla 1918-1944.

        ” Tulos: Itä-Karjalan karjalainen kulttuuri tuhottiin Suur-Suomi vouhottajien omilla toimilla 1918-1944.”

        Muistelen kyllä, että Suomi oli näkyvillä Itä-Karjalassa vain vuodet 1941-1944, joten Itä-Karjalaa sitten tuhosu JOKU MUU (eli neukku itse) ajan 1919-1941!

        Tosin SIITÄ TUHOSTA pääsi osalliuseksi myös Suomi:

        Suomalaisia vasemmistolaisia lähti 30-luvulla tuhansittain Suomesta laittomasti Itä-Karjalaan Neuvostoliittoon sosialismia rakentamaan. Samaan touhuun värvättiin niin ikään amerikan suomalaisia ja osa vastasi kutsuun ja saapui perheineen laivalla Itä-Karjalaan. Heillä oli omia kolhooseja, jotka menestyivät hyvin.

        Stalinin mieli kääntyi ja hän alkoi epäillä kaikkia ulkomaalaissyntyisiä vakoilijoiksi! Niinpä Tseka käynnisti Itä-Karjalassa vainot, joissa vangittiin ja teloitettiin vuosina 1937-1938 yli 12.000 suomalaista!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ” Tulos: Itä-Karjalan karjalainen kulttuuri tuhottiin Suur-Suomi vouhottajien omilla toimilla 1918-1944.”

        Muistelen kyllä, että Suomi oli näkyvillä Itä-Karjalassa vain vuodet 1941-1944, joten Itä-Karjalaa sitten tuhosu JOKU MUU (eli neukku itse) ajan 1919-1941!

        Tosin SIITÄ TUHOSTA pääsi osalliuseksi myös Suomi:

        Suomalaisia vasemmistolaisia lähti 30-luvulla tuhansittain Suomesta laittomasti Itä-Karjalaan Neuvostoliittoon sosialismia rakentamaan. Samaan touhuun värvättiin niin ikään amerikan suomalaisia ja osa vastasi kutsuun ja saapui perheineen laivalla Itä-Karjalaan. Heillä oli omia kolhooseja, jotka menestyivät hyvin.

        Stalinin mieli kääntyi ja hän alkoi epäillä kaikkia ulkomaalaissyntyisiä vakoilijoiksi! Niinpä Tseka käynnisti Itä-Karjalassa vainot, joissa vangittiin ja teloitettiin vuosina 1937-1938 yli 12.000 suomalaista!

        Eli Suomen miehityshallinto saa varastaa leirivankien muonia ja tapattaa Itä-Karjalan väkeä nälkään, koska Nikolai Ezhov teki samaa?? TEKOPYHYYS ELÄÄ.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ” Tulos: Itä-Karjalan karjalainen kulttuuri tuhottiin Suur-Suomi vouhottajien omilla toimilla 1918-1944.”

        Muistelen kyllä, että Suomi oli näkyvillä Itä-Karjalassa vain vuodet 1941-1944, joten Itä-Karjalaa sitten tuhosu JOKU MUU (eli neukku itse) ajan 1919-1941!

        Tosin SIITÄ TUHOSTA pääsi osalliuseksi myös Suomi:

        Suomalaisia vasemmistolaisia lähti 30-luvulla tuhansittain Suomesta laittomasti Itä-Karjalaan Neuvostoliittoon sosialismia rakentamaan. Samaan touhuun värvättiin niin ikään amerikan suomalaisia ja osa vastasi kutsuun ja saapui perheineen laivalla Itä-Karjalaan. Heillä oli omia kolhooseja, jotka menestyivät hyvin.

        Stalinin mieli kääntyi ja hän alkoi epäillä kaikkia ulkomaalaissyntyisiä vakoilijoiksi! Niinpä Tseka käynnisti Itä-Karjalassa vainot, joissa vangittiin ja teloitettiin vuosina 1937-1938 yli 12.000 suomalaista!

        Vielä kun osaisit sanoa mistä nuo tietosi nyhtäisit. Tokkopa kukaan pidättää henkeä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ” Tulos: Itä-Karjalan karjalainen kulttuuri tuhottiin Suur-Suomi vouhottajien omilla toimilla 1918-1944.”

        Muistelen kyllä, että Suomi oli näkyvillä Itä-Karjalassa vain vuodet 1941-1944, joten Itä-Karjalaa sitten tuhosu JOKU MUU (eli neukku itse) ajan 1919-1941!

        Tosin SIITÄ TUHOSTA pääsi osalliuseksi myös Suomi:

        Suomalaisia vasemmistolaisia lähti 30-luvulla tuhansittain Suomesta laittomasti Itä-Karjalaan Neuvostoliittoon sosialismia rakentamaan. Samaan touhuun värvättiin niin ikään amerikan suomalaisia ja osa vastasi kutsuun ja saapui perheineen laivalla Itä-Karjalaan. Heillä oli omia kolhooseja, jotka menestyivät hyvin.

        Stalinin mieli kääntyi ja hän alkoi epäillä kaikkia ulkomaalaissyntyisiä vakoilijoiksi! Niinpä Tseka käynnisti Itä-Karjalassa vainot, joissa vangittiin ja teloitettiin vuosina 1937-1938 yli 12.000 suomalaista!

        Eli Suomen miehityshallinto tapatti/murhasi MELKEIN KAKSINKERTAISESTI 1941-1944 sen mitä Nikolai Ezhov 1937-1938! NOLOA.

        Pakko siirrellä maalitolppaa. Stalinin totaaliset uhriluvut jaadijaadijaa. Miten niin brittein imperiumi ehti useammassa vuosisadassa tappaa enemmän?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oot vedelly pitkin päivää, näimmä. :)

        Hyvä, että sivusto poistaa epäasiallisimmat postaukset, vaikka vähän hämmentävää tekee välillä. Jollain meni hermo kireälle, kun vähän suositeltiin lukemisia.🤭


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oot vedelly pitkin päivää, näimmä. :)

        Se kommentti, johon vastasit (möyhötti foliohattumaisuuksia juutalaisista ja kleopatroista), onkin poistettu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä tulee Stepan Banderan joukkojen tekemään kansanmurhaan Volhyniassa ja Itä-Galiziassa, se oli osa suurempaa puolalaisten ja ukrainalaisten välistä molemminpuolisten verilöylyjen kostonkierresarjaa Toisessa Maailmansodassa. Omiin tarkoitusperiinsä näitä verilöylyjä lietsoivat sekä Natsi-Saksa että Neuvostoliitto. Etenkin saksalaiset käyttivät niin puolalaisina kuin ukrainalaisina esiintyviä provokaattoreita hyväkseen.

        Volhynian kontekstista ovat debatoineet mm. historioitsija David Marples ja akateemikko Taras Kuzio. ( https://www.youtube.com/watch?v=Xhzf2vkr910 ) Julkaisuhistorioiden perusteella kumpaakaan ei voi syyttää Venäjä-myötäilystä tai putinisti-sympatioista.

        Jo niin "aikaisin" toisen maailmansodan aikaan kuin vuonna 1941 puolalaiset rinnastivat sodan Saksan kanssa sotaan ukrainalaisten kanssa Galizia-Volhyniasta, joka piti saada pikaisesti " aseellisen miehityksen" alaiseksi. ( Timothy Snyder; ""To resolve the Ukrainian problem once and for all": The ethnic cleansing of Ukrainians in Poland, 1943 - 1947", s. 95; Journal of Cold War Studies 1999, s. 86 - 120 )

        Kholmin ukrainalaisväestön massamurhaaminen oli alkanut jo 1942 ennen "virallista" ukrainalaisten puolelta puhjennutta vastaavaa. Silloinkin kun puolalaiselta maanpaossa olevalta hallitukselta ei tullut suoria käskyjä, tämä ei estänyt kostotoimissa ukrainalaisten murhaamista erittelemättä pelkältä näkemältä. Kuullessaan Volhynian uusista murhista Galizian puolalaiset kävivät aseisiin paikallisia ukrainalaisia vastaan kuin nämä olisivat olleet kollektiivisesti syypäitä muiden tekosiin. ( Snyder;" Memory of sovereignty and sovereignty over memory: Poland, Lithuania and Ukraine 1939 - 1999", s. 44; kirjassa "Memory and power in post-war Europe: Studies in the presence of the past", ed. Jan-Werner Müller, Cambridge University Press 2002, s. 39 - 58 )

        Vaikka puolalaispartisaanien komentaja luutnantti Kazimierz Babinski määräsi helmikuussa 1944 "vain lapset" säästettäviksi, kuukausi myöhemmin puolalaispartisaanit murhasivat Kholmissa 1 500, 70 % naisia ja lapsia. ( Marek Jasiak; ”Overcoming Ukrainian resistance: The deportation of Ukrainians in Poland in 1947”, s. 174; kirjassa “Redrawing nations: Ethnic cleansing in East-Central Europe, 1944 – 1948”, ed. Philipp Ther & Ana Siljak, Rowman & Littlefield 2001, s. 173 – 194 )

        Myöhäisvuodesta 1945 vuoden 1946 puolelle Puolan armeijan modus operandi oli hyökätä UPA:n yksiköiden kimppuun. Tämä "oikeuttaisi" vastaavan ukrainalaissetlementtejä kohtaan. Ukrainalaisten vastaiskut olisivat lisäperustelu puolalaisten ”kostotoimenpiteille”. Syklisyys ilmensi konfliktin perusluonteeltaan molemminpuoleiseksi. Ukrainalaisia vastaan puolalaiset tarttuivat aseisiin peräti niin moninaisina kokoonpanoina kuin saksalaisina poliiseina, NKVD:n pataljoonina, neuvostopartisaaneina, itsepuolustusyksiköinä ja Kotiarmeijan jäseninä. ( Snyder; ”Reconstruction of nations”, Yale University Press 2003, s. 194, 177 )

        Per Anders Rudlingin mukaan Puolassa on sanottu menehtyneen 11 000 ukrainalaista, ylittäen siellä myös kuolleiden 7 000 puolalaisen luvun. (Rudling; ”Historical representation of the wartime accounts of the activities of the OUN-UPA (Organization of Ukrainian Nationalists – Ukrainian Insurgent Army)”, s. 171; East European Jewish affairs 36, nro. 2, 2006, s. 163 – 189 )

        David Marples on arvioinut ukrainalaisten kuolemat tältä etnisen puhdistuksen ajanjaksolta Ukrainassa on niinkin lukuisiksi kuin 30 000. ( Marples; ”Heroes and villains: Creating national history in contemporary Ukraine”, Central European University Press 2007, s. 222 -223 )

        Matthew Babiak (jota ei myöskään voi epäillä Venäjä-sympatioista) toteaa kirjoitelmansa ("Ethnic cleansing or ethnic cleansings?: The Polish-Ukrainian civil war in Galicia-Vohynia" (näin kirjoitettu), s. 13 - 14 ) lopulla:

        "Kostavana osapuolena esitetyt puolalaisvoimat todellisuudessa ovat yhtä paljon syyllisiä aggressioon taistelussa oikeudesta sodanjälkeiseen Galiziaan ja Volhyniaan kuin ukrainalaisten vastaavat. Itärintaman sydämessä tapahtuneet sekä natsien että Neuvostoliiton harjoittamat kansanmurhaamiset ja etninen puhdistus tihkuivat paikallistasolle, jatkuen kauan sodan jälkeen. Mikä alkoi kahden valtion pyrkimyksinä kaivertaa itselleen ikiomat legitiimit kansallisvaltionsa, uhkana menettää mitä heillä kerran oli, päättyi lopulta tulokseen, jossa kumpikaan ei saanut haluamaansa".

        ( https://www.academia.edu/7462558/Ethnic_Cleansing_or_Ethnic_Cleansings_The_Polish-Ukrainian_civil_war_in_Galicia-_Vohynia

        Julkaistu myös Euromaidan Press -sivustolla: https://euromaidanpress.com/2014/06/29/ethnic-cleansing-or-ethnic-cleansings-the-polish-ukrainian-civil-war-in-galicia-volhynia/ )

        Ja näin teurastettiin jälleen puolalais-kansallismielisen pyhä lehmä.


    • Anonyymi

      Suomettumiseen kuului että Suomesta annettiin kuva fasistisena kehitysmaana ennen yya-sopimuksen tekoa.

      Neuvostoliittoa ylistettiin paratiisina jossa on kaikkea.

      • Anonyymi

        Eikös näin ollutkin.


      • Anonyymi

        Ilmestyykö nämä sinun mielikuvitusstallarisi tietyissä aineissa vai katoaako?


      • Anonyymi

        Samuli Vänttilä kirjoittaa Jatkosodasta Suomenmaassa:

        "Menetettyjen maiden takaisinvaltaamista pidettiin perusteltuna, mutta pidemmälle meneminen nähtiin rosvoretkeilyksi, kuten Lahtinen Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa kiteyttää.

        "– Jatkosotaa on hyvin pitkään pyritty muistelemaan talvisotaan liittyvän sankarillisen eetoksen kautta. On korostettu niitä asioita, joista voimme olla ylpeitä. Viime aikoina on onneksi alettu entistä enemmän käsitellä myös Suomen kannalta häpeällisempiä aiheita, [yliopistonlehtori Tuomas Tepora] pohtii.

        "Suomalaiset eivät ole hänen mielestään esimerkiksi vielä käsitelleet kunnolla rooliaan miehittäjänä. Kun Neuvostoliitolta vallattiin isoja maa-alueita, alettiin haaveilla Suur-Suomesta. Hanke sai nopeasti myös rodullisia piirteitä. Suomen ylläpitämät vankileirit olivat todellisuutta."

        Kun asemasotavaiheen jälkeen alkoi perääntyminen, "Moni sotilas murtui henkisesti, miehiä alkoi karkailla riveistä. Myös Aini Peltolan setä Arvo lipesi joukoista Loimolan seudulla Laatokan pohjoispuolella. Hänet passitettiin vankileirille.

        – Isä oli käynyt häntä katsomassa ja sanonut piikkilanka-aidan takaa vain, että sinut tapetaan. Ei mitään muuta. Isä oli tietenkin niin väsynyt siinä vaiheessa koko sotaan, Aini Peltola kertoo.

        Arvo kärsi jonkinlaisen rangaistuksen ja palasi takaisin rintamalle. Kaikille ei käynyt yhtä hyvin. Sekasortoisessa perääntymisvaiheessa sotaoikeus tuomitsi pikaisesti monia rintamakarkureita kuolemaan."

        Eli vähän kuten NL:n NKVD murhasi niitä, jotka olivat jättäytyneet liian kauas rintamasta.

        "– Onhan se ollut aikamoista. Eihän me voida edes ymmärtää sitä täysin, Aini Peltola huokaa."

        https://www.suomenmaa.fi/uutiset/ristiriitainen-sota-suomi-oli-jatkosodassa-hyokkaaja-ja-natsi-saksan-liittolainen-mutta-sita-ei-taalla-mielellaan-muistella/

        Mutta foorumiurhon mukaan kaikki on oikeutettua niin kauan kuin ei tapa yhtä paljoa kuin Neuvostoliitto.


      • Anonyymi

        Eipä se Suomikaan ole niin viaton siirtomaariistovaltaan kuin annettu ymmärtää.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17474947/historiasta-voi-jaada-elamaan-taysin-vaaraa-tietoa#comment-115765344

        Muistetaan tietenkin myös miten suomalaiset tapatti ihmisiä Itä-Karjalan leireillä.

        Ketjusta "Suomalaiset keskitysleirit":

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/11007496/suomalaiset-keskitysleirit#comment-115765193

        Sittenkö moraalista ylemmyyttä haetaan siitä skeidasta, että "ei me onnistuttu tappaa läheskään niin paljoo kuin nuo toiset"? Sairasta, ala-arvoista, kuvottavaa ajattelua sellainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipä se Suomikaan ole niin viaton siirtomaariistovaltaan kuin annettu ymmärtää.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17474947/historiasta-voi-jaada-elamaan-taysin-vaaraa-tietoa#comment-115765344

        Muistetaan tietenkin myös miten suomalaiset tapatti ihmisiä Itä-Karjalan leireillä.

        Ketjusta "Suomalaiset keskitysleirit":

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/11007496/suomalaiset-keskitysleirit#comment-115765193

        Sittenkö moraalista ylemmyyttä haetaan siitä skeidasta, että "ei me onnistuttu tappaa läheskään niin paljoo kuin nuo toiset"? Sairasta, ala-arvoista, kuvottavaa ajattelua sellainen.

        Siis en näe syytä miksei voisi kopsata tännekin?

        ELI:

        * Raita Merivirta, Leila Koivunen & Timo Särkkä; "Finnish Colonial Encounters: From anti-imperialism to cultural colonialism and complicity", Springer Nature Switzerland AG

        * (toim.) Rinna Kullaa, Janne Lahti & Sami Lakomäki; "Kolonialismi Suomen rajaseuduilla", Gaudeamus


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samuli Vänttilä kirjoittaa Jatkosodasta Suomenmaassa:

        "Menetettyjen maiden takaisinvaltaamista pidettiin perusteltuna, mutta pidemmälle meneminen nähtiin rosvoretkeilyksi, kuten Lahtinen Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa kiteyttää.

        "– Jatkosotaa on hyvin pitkään pyritty muistelemaan talvisotaan liittyvän sankarillisen eetoksen kautta. On korostettu niitä asioita, joista voimme olla ylpeitä. Viime aikoina on onneksi alettu entistä enemmän käsitellä myös Suomen kannalta häpeällisempiä aiheita, [yliopistonlehtori Tuomas Tepora] pohtii.

        "Suomalaiset eivät ole hänen mielestään esimerkiksi vielä käsitelleet kunnolla rooliaan miehittäjänä. Kun Neuvostoliitolta vallattiin isoja maa-alueita, alettiin haaveilla Suur-Suomesta. Hanke sai nopeasti myös rodullisia piirteitä. Suomen ylläpitämät vankileirit olivat todellisuutta."

        Kun asemasotavaiheen jälkeen alkoi perääntyminen, "Moni sotilas murtui henkisesti, miehiä alkoi karkailla riveistä. Myös Aini Peltolan setä Arvo lipesi joukoista Loimolan seudulla Laatokan pohjoispuolella. Hänet passitettiin vankileirille.

        – Isä oli käynyt häntä katsomassa ja sanonut piikkilanka-aidan takaa vain, että sinut tapetaan. Ei mitään muuta. Isä oli tietenkin niin väsynyt siinä vaiheessa koko sotaan, Aini Peltola kertoo.

        Arvo kärsi jonkinlaisen rangaistuksen ja palasi takaisin rintamalle. Kaikille ei käynyt yhtä hyvin. Sekasortoisessa perääntymisvaiheessa sotaoikeus tuomitsi pikaisesti monia rintamakarkureita kuolemaan."

        Eli vähän kuten NL:n NKVD murhasi niitä, jotka olivat jättäytyneet liian kauas rintamasta.

        "– Onhan se ollut aikamoista. Eihän me voida edes ymmärtää sitä täysin, Aini Peltola huokaa."

        https://www.suomenmaa.fi/uutiset/ristiriitainen-sota-suomi-oli-jatkosodassa-hyokkaaja-ja-natsi-saksan-liittolainen-mutta-sita-ei-taalla-mielellaan-muistella/

        Mutta foorumiurhon mukaan kaikki on oikeutettua niin kauan kuin ei tapa yhtä paljoa kuin Neuvostoliitto.

        MITÄ? Että Suomi teki samanlaisia juttuja kuin Neuvostoliitto??? Ei vain onnistunut murhaamaan "tarpeeksi" karkureita?

        Elämäni on pilalla!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        MITÄ? Että Suomi teki samanlaisia juttuja kuin Neuvostoliitto??? Ei vain onnistunut murhaamaan "tarpeeksi" karkureita?

        Elämäni on pilalla!

        Onhan tällaisista jutuista ollut ketjua jo vuonna 2008!


        https://keskustelu.suomi24.fi/t/5883289/suomen-rikokset

        "Ikävä kyllä tiedot suomalaisten edesottamuksista tuossa meille ah niin tärkeässä ja puhtoisessa "suuressa isänmaallisessa sodassa" ovat pahasti vajaita tai jopa vääristyneitä. Korjataanpa siis asia, ja laitetaan tähän listaa niistä vähemmän kivoista asioista, mitä isämme/isoisämme tuolloin tekivät:

        1) Sopimusrikko Neuvostoliittoa vastaan 1941.(Moskovan rauhansopimus 1940: Suomi ei liittoudu NL:a vastaan)

        2) Laittoman hyökkäyssodan suunnittelu ja toteutus 1941-1944.

        3) Imperialistinen aluelaajennuksien tavoittelu 1941-1944

        4) Etninen puhdistus miehitetyillä alueilla 1941-1944

        5) Siviiliväestön sulkeminen keskitysleireille sekä sen massamaisen kuoleman aiheuttaminen ko. leireillä 1941-1944

        6) Venäläisten sotavankien massamaisen kuoleman aiheuttaminen 1941-1944

        7) Kansallisten juutalaisten luovuttaminen natsien keskitysleireille lähes varmaan kuolemaan

        8) Sopimusrikko liittolais-Saksaa vastaan 1945

        9) Saksalaisten sotavankien, entisten apuuntulleiden aseveljien, luovuttaminen Neuvostoliitolle lähes varmaan kuolemaan 1945

        10) Suomeen paenneiden heimolaisväestöjen luovuttaminen Neuvostoliittoon 1945

        "

        Tosin saksalaismiehittäjien potkaiseminen ulos Suomesta oli kylläkin vain hyvästä, koska siinä meni toinen potentiaalinen miehittäjä.


    • Anonyymi

      Kyse oli ensi kerrasta sotien jälkeen.

      1952 oli muutenkin taitevuosi,jolloin ensi kerran tuntui,että Suomi voisi selviytyä muiden länsimaiden joukkoon.
      Matka oli kuitenkin vielä pitkä.

      • Anonyymi

        Suomi hävisi sodat, mutta voitti sitä seuranneen rauhan. Me menetimme sodassa palan maata, mutta säilytimme itsenäisyytemme länsimaisena demokratiana ja vaurastuimme vähitellen yhdeksi maailman rikkaimmista valtioista.

        Huonommin kävi voittajan. Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. Sodan hävinneet Saksa, Japani ja Suomi kokivat ennennäkemättömän taloudellisen nousun. Samaan aikaan voittanut Neuvostoliitto riutui seuraavat 47 vuotta kommunismissa, köyhtyi ja lopulta romahti. Jäljelle jäi vain torso, joka on menettänyt merkittävän osan toisen maailmansodan ryöstösaaliistaan. Lopulta tuo valtio romahti 1991!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomi hävisi sodat, mutta voitti sitä seuranneen rauhan. Me menetimme sodassa palan maata, mutta säilytimme itsenäisyytemme länsimaisena demokratiana ja vaurastuimme vähitellen yhdeksi maailman rikkaimmista valtioista.

        Huonommin kävi voittajan. Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. Sodan hävinneet Saksa, Japani ja Suomi kokivat ennennäkemättömän taloudellisen nousun. Samaan aikaan voittanut Neuvostoliitto riutui seuraavat 47 vuotta kommunismissa, köyhtyi ja lopulta romahti. Jäljelle jäi vain torso, joka on menettänyt merkittävän osan toisen maailmansodan ryöstösaaliistaan. Lopulta tuo valtio romahti 1991!

        On kaksi eri asiaa, kun puhutaan:

        1. Koska Suomeen saapui ensimmäinen banaani tai appelsiini

        Ja

        2. Koska niitä alkoi löytyä yleisesti kauppojen hyllyiltä!

        Vanhan vitsin mukaan Neuvostoliitossa ei koskaan nähty banaania? Tuskinpa sekään paikkansa pitää! Ehkä puoluepampuille varatuissa kaupoissa yksi löytyikin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomi hävisi sodat, mutta voitti sitä seuranneen rauhan. Me menetimme sodassa palan maata, mutta säilytimme itsenäisyytemme länsimaisena demokratiana ja vaurastuimme vähitellen yhdeksi maailman rikkaimmista valtioista.

        Huonommin kävi voittajan. Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. Sodan hävinneet Saksa, Japani ja Suomi kokivat ennennäkemättömän taloudellisen nousun. Samaan aikaan voittanut Neuvostoliitto riutui seuraavat 47 vuotta kommunismissa, köyhtyi ja lopulta romahti. Jäljelle jäi vain torso, joka on menettänyt merkittävän osan toisen maailmansodan ryöstösaaliistaan. Lopulta tuo valtio romahti 1991!

        Kekkosen aikana Suomi koki ennennäkemättömän nousun, Niinistön aikana taas Suomen talouskasvu on taantunut maailman huonoimpien maiden tasolle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kekkosen aikana Suomi koki ennennäkemättömän nousun, Niinistön aikana taas Suomen talouskasvu on taantunut maailman huonoimpien maiden tasolle.

        Thoveri Khekkhonen!


      • Anonyymi kirjoitti:

        On kaksi eri asiaa, kun puhutaan:

        1. Koska Suomeen saapui ensimmäinen banaani tai appelsiini

        Ja

        2. Koska niitä alkoi löytyä yleisesti kauppojen hyllyiltä!

        Vanhan vitsin mukaan Neuvostoliitossa ei koskaan nähty banaania? Tuskinpa sekään paikkansa pitää! Ehkä puoluepampuille varatuissa kaupoissa yksi löytyikin!

        Onhan siitä dokumenttifilmiäkin todisteena, kuinka Helsingin Kauppatorilla myytiin banaaneja vuonna 1938:

        https://www.youtube.com/watch?v=tPJIpvJY1Jg

        Nykyihmiset aina tuppaavat pitämään entisaikoja paljon alkukantaisempina kuin ne oikeasti olivat. Jos rahaa oli niin jopa Suomessa sai kaikenlaista, eikä elämä muutoinkaan ollut sellaista maakuopissa kärsimistä kuin nykyisin uskotellaan.


      • Anonyymi
        Kollimaattori kirjoitti:

        Onhan siitä dokumenttifilmiäkin todisteena, kuinka Helsingin Kauppatorilla myytiin banaaneja vuonna 1938:

        https://www.youtube.com/watch?v=tPJIpvJY1Jg

        Nykyihmiset aina tuppaavat pitämään entisaikoja paljon alkukantaisempina kuin ne oikeasti olivat. Jos rahaa oli niin jopa Suomessa sai kaikenlaista, eikä elämä muutoinkaan ollut sellaista maakuopissa kärsimistä kuin nykyisin uskotellaan.

        Nimenomaan kyllä rahalla sai, köyhiä tosin oli suhteessa vaikka 1930- luvulla paljon enemmän kuin 1960- luvulla.

        Ei jatkosodan nälkätalvenakaan maaseudun paremmin toimeentuleva väki mitään puutetta kärsinyt, ainut pula oli sokerista ja kahvista, ja niitäkin sai, jos oli suhteita.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Nimenomaan kyllä rahalla sai, köyhiä tosin oli suhteessa vaikka 1930- luvulla paljon enemmän kuin 1960- luvulla.

        Ei jatkosodan nälkätalvenakaan maaseudun paremmin toimeentuleva väki mitään puutetta kärsinyt, ainut pula oli sokerista ja kahvista, ja niitäkin sai, jos oli suhteita.

        Muistot sota-ajoilta varmasti vääristävät nykyihmisen käsitystä ihmisten elämisestä 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        1930-luvun alun suuri lama koetteli myös Suomea, mutta juuri tuo filmi vuodelta 1938 osoitti jo toivoa paremmasta huomisesta sisällissodan ja laman jälkeen. Ja sitten tuli taas sota...

        Sotien jälkeen elettiin Yhdysvalloissa "Happy Days", kun Suomessa kärvisteltiin sotakorvausten maksamisessa ja sen jälkeisessä suuressa maaltapaossa Kekkoslovakian autoritaarisen agraarifasimin ikeen alla... ; )

        Se Happy Dayskin loppui siihen, kun luvut Vietnamin sodan tappioista tulivat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kekkosen aikana Suomi koki ennennäkemättömän nousun, Niinistön aikana taas Suomen talouskasvu on taantunut maailman huonoimpien maiden tasolle.

        Suomen talouden nousu on ollut kohtuullista myös Niinistön kaudella!

        Kekkosen aikaa avitti suuresti se, että vaikean työttömyyskauden aikana yli 200.000 somalaista muutti Ruotsiin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kekkosen aikana Suomi koki ennennäkemättömän nousun, Niinistön aikana taas Suomen talouskasvu on taantunut maailman huonoimpien maiden tasolle.

        Sanoitko tosissasi?

        Mitäs siulla on väitteen tueksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kekkosen aikana Suomi koki ennennäkemättömän nousun, Niinistön aikana taas Suomen talouskasvu on taantunut maailman huonoimpien maiden tasolle.

        Suomen litiumvarat annettiin Etelä-Afrikkalaiselle kaivosyhtiölle. Litium olisi voinut olla samanlainen koko kansaa hyödyttävä aine, kuten öljy Norjalle.
        Nyt tänne jää paskat ja hyöty menee ulkomaille.
        Suomen valtio ei voi lähteä mukaan kaivostoimintaan ja Suomesta ei löydy yksityisiltä tarpeeksi pääomaa.
        Olemme 'banaanivaltio'.
        Eläköön 'hallittu rakennemuutos' ja liberaali markkinatalous.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen litiumvarat annettiin Etelä-Afrikkalaiselle kaivosyhtiölle. Litium olisi voinut olla samanlainen koko kansaa hyödyttävä aine, kuten öljy Norjalle.
        Nyt tänne jää paskat ja hyöty menee ulkomaille.
        Suomen valtio ei voi lähteä mukaan kaivostoimintaan ja Suomesta ei löydy yksityisiltä tarpeeksi pääomaa.
        Olemme 'banaanivaltio'.
        Eläköön 'hallittu rakennemuutos' ja liberaali markkinatalous.

        Ja mistä voi vahvistaa nämäkin väitteet?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen talouden nousu on ollut kohtuullista myös Niinistön kaudella!

        Kekkosen aikaa avitti suuresti se, että vaikean työttömyyskauden aikana yli 200.000 somalaista muutti Ruotsiin!

        Suomen talouskasvu on kymmenen vuoden ajan ollut lähes maailman surkeinta.

        ”Miksi suomalaiset eivät ole huomanneet tätä”, ihmettelee synkän tiedon tilastoista kaivanut Johnny Åkerholm, joka on tehnyt pitkän uran kansantaloustieteen parissa.

        Suomi on kasvuvertailussa sijalla 134. Vuosina 2008–2019 ainoastaan seitsemän maata maailman 141 valtiosta kasvoi hitaammin kuin Suomi.

        ”Kasvuero Ruotsiin on peräti 20 prosenttia”, Åkerholm sanoo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen talouskasvu on kymmenen vuoden ajan ollut lähes maailman surkeinta.

        ”Miksi suomalaiset eivät ole huomanneet tätä”, ihmettelee synkän tiedon tilastoista kaivanut Johnny Åkerholm, joka on tehnyt pitkän uran kansantaloustieteen parissa.

        Suomi on kasvuvertailussa sijalla 134. Vuosina 2008–2019 ainoastaan seitsemän maata maailman 141 valtiosta kasvoi hitaammin kuin Suomi.

        ”Kasvuero Ruotsiin on peräti 20 prosenttia”, Åkerholm sanoo.

        MISTÄ tämä tieto on ongittu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja mistä voi vahvistaa nämäkin väitteet?

        Lue mediaa. Vaikka valtamediaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lue mediaa. Vaikka valtamediaa.

        Eli et osaa antaa tarkkaa, selkeää lähteytystä. Mikä yllätys! Eikö yläasteen jälkeen ole näistä asioista puhuttu? Vai nukuitko tunnit valvottuasi aamukolmeen asti energiajuomien voimin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        MISTÄ tämä tieto on ongittu?

        Löytyy mm. Kauppalehdessä ja Talouselämä lehdestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanoitko tosissasi?

        Mitäs siulla on väitteen tueksi?

        Aikalaiskokemukset. Olemme edelleen varsin varakas valtio.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aikalaiskokemukset. Olemme edelleen varsin varakas valtio.

        "aikalaiskokemukset"

        Kukaan vaan voi väittää "aikalaiskokemuksiksi" mitä vaan ja esittää mielipiteensä totuudensa. Tuulesta tempasit varmaan kaiken. Juu juu, Suomi "banaanivaltio", hellanlettas, ehkä jossain lestadiolaisten suviseuroilla ollaan lähimpänä banaanivaltiota, niissä vasta infrastruktuuri kusee. Ollut jopa juttua Iltalehdessä kuinka lähin wc on kaukana niin ulkoveskit hoitaa virkansa ja sitten ne lempataan vesistön lähelle kuin Venäjällä lannoitteet. (ks. Moscow Timesin artikkeli Venäjän saasteista) Saasteet mitkä saasteet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "aikalaiskokemukset"

        Kukaan vaan voi väittää "aikalaiskokemuksiksi" mitä vaan ja esittää mielipiteensä totuudensa. Tuulesta tempasit varmaan kaiken. Juu juu, Suomi "banaanivaltio", hellanlettas, ehkä jossain lestadiolaisten suviseuroilla ollaan lähimpänä banaanivaltiota, niissä vasta infrastruktuuri kusee. Ollut jopa juttua Iltalehdessä kuinka lähin wc on kaukana niin ulkoveskit hoitaa virkansa ja sitten ne lempataan vesistön lähelle kuin Venäjällä lannoitteet. (ks. Moscow Timesin artikkeli Venäjän saasteista) Saasteet mitkä saasteet.

        Et voisi puolestasi tarkentaa noista lestadiolaisten suviseurojen infrastruktuurin kusemisista ja "Moscow Timesin" artikkeleista koskien "Venäjän saasteita"????


      • Anonyymi
        Kollimaattori kirjoitti:

        Muistot sota-ajoilta varmasti vääristävät nykyihmisen käsitystä ihmisten elämisestä 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

        1930-luvun alun suuri lama koetteli myös Suomea, mutta juuri tuo filmi vuodelta 1938 osoitti jo toivoa paremmasta huomisesta sisällissodan ja laman jälkeen. Ja sitten tuli taas sota...

        Sotien jälkeen elettiin Yhdysvalloissa "Happy Days", kun Suomessa kärvisteltiin sotakorvausten maksamisessa ja sen jälkeisessä suuressa maaltapaossa Kekkoslovakian autoritaarisen agraarifasimin ikeen alla... ; )

        Se Happy Dayskin loppui siihen, kun luvut Vietnamin sodan tappioista tulivat.

        Ole hyvä, kollimaattori, ja kerro lisää tästä "Kekkoslovakian autoritaarisesta agraarifasimista".


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kyllä ne tuli baanalla på banan. Siitä nimi.

      • Anonyymi

        Heeko heeko osta leeko.


    • Anonyymi

      Tottakai historiankirjoitus on aina väärin, koska sen kirjoittavat voittajat! Eivät koskaan ne jotka häviää.

      • Anonyymi

        Eli pohjois-Korea on mainettaan parempi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli pohjois-Korea on mainettaan parempi?

        Ja chavista-sosialisti-Venezuela?

        Ja natsi-Saksalleko ei ollut pohjaa pitemmästä siirtomaavalta-perinteestä (ml. Saksan omasta), ei vuosisatojen kristillisestä anti-semitismistä, ei aiemmasta valkoterrorista, ei laajalti levitellyistä rotuteorioista? Hitler vain eräänä päivänä marssi paikan päälle ja mylvi kaiken juutalaisten syyksi ja ihmiset vain nyökkäili?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja chavista-sosialisti-Venezuela?

        Ja natsi-Saksalleko ei ollut pohjaa pitemmästä siirtomaavalta-perinteestä (ml. Saksan omasta), ei vuosisatojen kristillisestä anti-semitismistä, ei aiemmasta valkoterrorista, ei laajalti levitellyistä rotuteorioista? Hitler vain eräänä päivänä marssi paikan päälle ja mylvi kaiken juutalaisten syyksi ja ihmiset vain nyökkäili?

        "Ja chavista-sosialisti-Venezuela?"

        Ehkä se Chavezin seuraava Madurokin oikeasti osaa talousasioita ja ainoa oikea syypää miksi Venezuela hajoaa ylt ympäriinsä on jenkkipakotteet!


    • Anonyymi

      Pitkään meillä rakennettiin myös myyttiä kuinka "metalliteollisuuden pohja luotiin sotakorvausvuosina" 1945-52. Tosiasiassa meillä oli merkittävää metalliteollisuutta ollut jo noin puoli vuosisataa.

      • Anonyymi

        Suomettuneessa koulun historianopetuksessa opetettiin kuinka suuri siunaus sotakorvaukset olivat Suomelle. Tosi suuri kun luovutettiin vastikkeetta suuri osa BKT:stamme ulkomaille. No, tosin nyt sanna ja tuppura lahjoittavat riihikuivaa rahaa ja kertovat kuinka hyviä sopimuksia taas saatiin neuvoteltua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomettuneessa koulun historianopetuksessa opetettiin kuinka suuri siunaus sotakorvaukset olivat Suomelle. Tosi suuri kun luovutettiin vastikkeetta suuri osa BKT:stamme ulkomaille. No, tosin nyt sanna ja tuppura lahjoittavat riihikuivaa rahaa ja kertovat kuinka hyviä sopimuksia taas saatiin neuvoteltua.

        Sotakorvaukset sentään pystyttiin maksamaan suomalaisella työllä, mutta EU: n nettomaksut, maksetaan ulkomaisella velalla.

        EU: lle maksettu nettomaksu on jo nyt moninkertainen verrattuna sotakorvauksiin.


    • Anonyymi

      Jopa eniten EU:lle tulouttavan Saksan nettomaksut ovat alle puoli prosenttia sen bruttokansantulosta. EU:n jäsenyyden on taas arvioitu nostavan yksittäisen valtion BKT:a maasta riippuen 5-15 %. Tätä vahvistaa Britannian BKT:n arvioitu 10 % lasku brexitin takia.

      • Anonyymi

        "EU:n jäsenyyden on taas arvioitu nostavan yksittäisen valtion BKT:a maasta riippuen 5-15 %"

        Valehtelet, ei ole!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "EU:n jäsenyyden on taas arvioitu nostavan yksittäisen valtion BKT:a maasta riippuen 5-15 %"

        Valehtelet, ei ole!

        Britannian BKT:n lasku on siis silkkaa sattumaa, jolla ei ole mitään tekemistä brexitin kanssa?


    • Anonyymi

      No, Coca Cola ainakin tuli ja osallistui Helsingin olympialaisiin 1952.

      • Anonyymi

        Kooka Koola, kuten television juontaja asian muotoili.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kooka Koola, kuten television juontaja asian muotoili.

        Suomessa ei ollut televisiolähetyksiä eikä tv-laitteita 1952


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa ei ollut televisiolähetyksiä eikä tv-laitteita 1952

        Mutta osaako anonyymi rölli todistaa väitteensä? Pidätämmekö henkeä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta osaako anonyymi rölli todistaa väitteensä? Pidätämmekö henkeä?

        Ensimmäinen TV lahetys oli 1955 ja säännölliset lähetykse alkoivat 1957.

        TV lähtyskokeiluja oli 1950 alkuvuosilta lähtien mm. Otaniemn teekkarit rakentelivat koetelevisiota ja kokeilivat lähetyksiä. He saivat tieoa omiin kokeiluihin ulkomailta.


    • Anonyymi

      Ainakaan stallarien ja putleristien tarjoama väärä tieto ei elä hetkeä kauempaa.
      Vähät uskovat löytyvät vain omasta joukosta.

      • Anonyymi

        Sama juttu Puola-maanikoiden suhteen. Maalaavat viatonta kuvaa ikuisesta uhrista, mutta totuus on vallan toinen.

        Kysytään vaikka niiltä Ukrainan taistelijoilta, jotka puolivat Puola-Ukraina-sodan jälkeisillä PUOLAN vankileireillä. Ja tämäkin mainitsematta, että Puolanhan takia Ukraina lankesi Bolsevikkien käsiin kärsimään vielä enemmän sitä samaa.

        Tällaista puolustellaan "mutta kun ei onnistuttu tappaa yhtä paljoo kuin se-ja-se", josta aikuisten ihmisten luulisi päässeen yli jo viimeistään yläasteen lopulla.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17474947/historiasta-voi-jaada-elamaan-taysin-vaaraa-tietoa#comment-115032095


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sama juttu Puola-maanikoiden suhteen. Maalaavat viatonta kuvaa ikuisesta uhrista, mutta totuus on vallan toinen.

        Kysytään vaikka niiltä Ukrainan taistelijoilta, jotka puolivat Puola-Ukraina-sodan jälkeisillä PUOLAN vankileireillä. Ja tämäkin mainitsematta, että Puolanhan takia Ukraina lankesi Bolsevikkien käsiin kärsimään vielä enemmän sitä samaa.

        Tällaista puolustellaan "mutta kun ei onnistuttu tappaa yhtä paljoo kuin se-ja-se", josta aikuisten ihmisten luulisi päässeen yli jo viimeistään yläasteen lopulla.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17474947/historiasta-voi-jaada-elamaan-taysin-vaaraa-tietoa#comment-115032095

        MITÄ??!! Puolan maa ei olekaan yksioikoisen kaikessa 100 % viaton ikuinen uhri?!

        Elämäni on pilalla!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        MITÄ??!! Puolan maa ei olekaan yksioikoisen kaikessa 100 % viaton ikuinen uhri?!

        Elämäni on pilalla!!

        "Puolan maa ei olekaan yksioikoisen kaikessa 100 % viaton ikuinen uhri?!"

        Vähän niinkuin joka ikinen maa ikinä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Puolan maa ei olekaan yksioikoisen kaikessa 100 % viaton ikuinen uhri?!"

        Vähän niinkuin joka ikinen maa ikinä.

        Puola suorastaan elostelee marttyyrinviitalla. Heti kun kritisoidaan Jedwabnen ja Kielcen juutalaisvastaisista pogromeista alkaa hirveä selittely miten ne olivat natsien ja stalinistien lavastusta ja kuitenkin täysin oikeutettuja, koska juutalaiset olivat muka kollektiivisesti syypäitä...... johonkin.

        Se, että sotaa edeltävät juutalaisvastaiset asenteet olisivat toimineet pohjana natsimiehittäjien rotuteoria-aivopesulle, halutaan unohtaa tyystin. "Oikeathan puolalaiset" ovat puhtoisia pulmusia kaikki, jotka vaan kiristyksen edessä yrittivät selvitä. Ei kukaan "oikea puolalainen" häijyyttään tai opportunismiaan murhannut juutalaisia edes saksalaisten selän takana. Sotaa ja Holokaustia edeltävän puolalais-katolisen antisemitismin roolia vähätellään tai siitä vaietaan tyystin.

        Vilnan varastaminen Liettualta lavastetulla Zeligowskin kapinalla ja vuonna 1920 sylki rauhansopimuksen päälle, joka Puolan ja Liettuan piti solmia. Siitä seurannut Vilna-kiista piti Puolan ja Liettuan diplomaattisuhteet jäissä pitkään. Sitten vuonna 1938 Puola kiristi Liettuaa diplomaattisuhteisiin ja muuan natsi-Saksa tietenkin tuki Puolan uhkavaatimusta. Tätäkin vähätellään, selitellään ja valkopestään, koska Puolan marttyyrimyytos menee historiafaktojen edelle.

        Puolan osallistuminen Tsekkoslovakian hajottamiseen halutaan myös selittää pois. Tsekkoslovakia oli "vain keinotekoinen konstruktio" ja Puolan osallistuminen oli perusteltua. Se, että Puola ja Unkari pelasivat natsi-Saksan pussiin, on liian noloa tuoda esille. Selittelyjä tietenkin piisaa.

        Puolan hallitus pakeni maasta hyläten kansan kahden miehittäjävallan armoille. Samaan syyllistyi Jugoslavian kuningas. Nämäkin pitää selitellä marttyyrimyytoksen eduksi, koska mitäs muutakaan?

        Puolan pakolaishallituksen keskitysleirit Skotlannissa Toisen Maailmansodan aikaan? Sikorski oli itsekin potentiaalisen poliittisen kilpailun sortaja. Brittien luvalla Puolan pakolaishallitus heitti mahdollisia Sikorskin vallan haastajia keskitysleireille, syytti valheellisesti kommunisteiksi ja suuri osa sattui olemaan juutalaisia. (Vanha kunnon "Judeo-Bolsevismi"-myytti, jota ironista kyllä natsitkin edistivät samoihin aikoihin.) Liian kauheaa myöntää, että Puolan pakolaishallitus kidutti ja murhasi viattomia ihmisiä eikä ollut sen parempi kuin muutkaan osapuolet. Sikorskin reaktio hylkäämänsä Puolan maan lojaalien sotavoimien, lääkäreiden ja "ylimystön" joukkomurhaan Katynissä oli joko tekopyhyyttä tai ammattikateutta.

        Puolan maanalaisjärjestön jäsen Jan Karski varoitti jo vuonna 1942 juutalaisten kansanmurhasta ja kertoi siitä Puolan pakolaishallitukselle sekä Winston Churchillille ja Franklin Rooseveltille. Ottiko kukaan heistä kuuleviin korviinsa? Ei.


    • Anonyymi

      Ensimmäisen banaanilastin saavuttua kuulemma nähtiin sellainenkin performanssi,että ihmiset söivät niitä kuorineen,kehuen makua!!

      • Anonyymi

        Suomen maalivahti Stig Wetzell kärysi 1974 jääkiekon MM-kisoissa efedriinistä.
        Yritti selitellä, että oli syönyt banaaneja. Nähtävästi kuorineen. Toinen selitys oli salmiakkipurukumi. Näin sitten menetettiin ensimmäinen tulossa ollut jääkiekon mitali.


      • Anonyymi

        Ja lähteytyspyynnöt koskevat tasapuolisesti kaikenlaisia väittämiä.

        Tai voidaanhan otaksua, että jauhat skeidaa.


      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Entäpä milloin tuli ensimminen rusinalasti? Kuuleman mukaan niitä syötiin kuorineen.
        Millaisessa puussa nuo rusinat kasvavat?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entäpä milloin tuli ensimminen rusinalasti? Kuuleman mukaan niitä syötiin kuorineen.
        Millaisessa puussa nuo rusinat kasvavat?

        "Kuuleman mukaan". -KÖH-


    • Anonyymi

      Re: Swanström, "Hakaristin ritarit"

      Swanströmin kirja "Hakaristin ritarit" käyttää suomeksi käännettynä oikeaa sanaa viitaten kauan kristinuskossa Jeesuksen voittoa kuolemasta ja vainosta symboloineeseen hakenkreuziin. Englanniksi kirja on käännetty harhaanjohtavasti "Swastika Knights". ( https://sputniknews.com/20181023/finland-nazi-crimes-1069126775.html )

      T. K. Nakagakin kirja "The Buddhist Swastika and Hitler’s Cross: Rescuing a Symbol of Peace from the Forces of Hate" tutkii juurta jaksain miten swastika on epäoikeudenmukaisesti liitetty hakaristi-vihasymboliin.

      New York Times on lisännyt hämminkiä omalta osaltaan (muutenkin kuin Walter Durantyn Holodomor-pimittelyllä JA natsien kiillottelulla). Ensimmäinen artikkeli Hitleristä (Brown, Cyril; “New Popular Idol Rises in Bavaria.” The New York Times. 21.11.1922) ei kertaakaan käytä sanaa "swastika".

      T. K. Nakagaki näyttää kirjassaan, että NYT-artikkeli 2.12.1923 kuvailee Hitlerin symbolia oikein hakaristiksi, mutta 19.5.1933 artikkeli käyttää sanoja "hakenkreuz" ja "swastika" synonyymeinä. ( https://twitter.com/CoHNAOfficial/status/1453206760366518276 )

      Hitler itse, vuosisatojen kristillisen antisemitismin innoittamana, käytti ainoastaan sanaa "hakenkreuz", ei ikinä "swastika". Samaa pätee natsihallinnon aikaisiin julkaisuihin kuten "Kreuz und Hakenkreuz", "Christuskreuz und Hakenkreuz", "Kreuz und Hakenkreuz — Zur rechtlichen Stellung der Religionsgemeinschaften im nationalsozialistischen Staat".

      Toinen syyllinen swastikan ja hakenkreuzin sekoittamiseen on ollut "Mein Kampfia" kääntänyt" irlantilaiskatolinen pappi James Vincent Murphy. Hän jätti kääntämättä saksan kielen sanat kuten "Weltanschhauung" ja "Völkisch". Hakaristiä Murphy ei mitä todennäköisimmin halunnut liittää kristinuskoon sen historiasta huolimatta, joten hän tahallaan käänsi sen väärin itämaisen swastikan kustannuksella. J. V. Murphy valehteli.

      California Davis Yliopiston kristinuskon asiantuntija tohtori Daniel Rancour-Laferriere demonstroi kirjassaan " The Sign of the Cross: From Golgotha to Genocide", että Hitler otti hakaristin käyttöön inspiraationa sen näkeminen mm. apotti Theoderich von Hagenin patsaassa, kun Hitler varttui itävaltalaisessa katolisessa benediktiiniläisluostarissa. Hitler on sanonut "Mein Kampfin" ensimmäisessä luvussa, että apotti oli näyttäytynyt hänelle korkeimpana ja haluttavimpana ihanteena. Luvussa 11 Hitler syyttää juutalaisia uskonnon käyttämisestä omiin kaupallisiin intresseihinsä sekä Jeesuksen itsensä ristiinnaulitsemisesta. Hitlerin mukaan Jeesus ei salaillut asennettaan juutalaisia kohtaan. ( https://www.learnreligions.com/adolf-hitler-on-christianity-quotes-248190 )

      Susanna Heschelin, Dartmouth College juutalaistutkimusten professorin, mukaan jo 1800-luvulla teologiassa ilmeni pyrkimyksiä etäännyttää Jeesus juutalaisuudesta. Rotuteorioiden myötä kannatusta sai myös ajatus, ettei Jeesus ollutkaan juutalainen vaan arjalainen.

      Itse Kolmannen Valtakunnan aikana vuonna 1939 saksalaisprotestanttikirkon natsipuolteisen "Deutsche Christen" -tahon johtaja Walter Grundmann perusti "Saksan uskonnollisen elämän juutalaisvaikutteiden tutkimisen ja kitkemisen" Instituutin. (Kyllä, ihan oikeasti.) Hankkeessa oli mukana yksitoista protestanttikirkkoa. Instituutti alkoi julistuksella, että "Kristinusko on vääjäämättömästi juutalaisuuden uskonnollista vastustamista". Mm. Walter Grundmann itse oli sitä mieltä, ettei Jeesus ollut juutalainen vaan juutalaisvastainen (anti-semiittinen) arjalainen, jonka oikean identiteetin aikaiseen kirkkoon soluttautuneet juutalaiset olisivat pimittäneet väärennellessään evankeliumeja.

      (Jostain syystä CoHNA-artikkeli linkkaa väärään Amazon-kirjaan. Susanna Heschelin kirja "The Aryan Jesus: Christian Theologians and the Bible in Nazi Germany" (Princeton University Press) löytyy Amazonista ja Adlibriksestä.)

      Natsi-Saksassa vieraillut Dorothy Waring on käyttää kirjassaan sanaa "Hakenkreuz" 18 kertaa. Waring mainitsee Hitlerin opettajan, Gottfried Federin, kylväneen siemenet natsi-ideologialle jo vuonna 1924 ja käyttäneen itsekin sanaa "hakenkreuz". (Hitlerism – Iron Fist in Germany, s. 59) Puolueen naiset sanoivat itseään "Punaiseksi Hakaristiksi". (s. 75) (Ei pidä sekoittaa kiinalaiseen Punaswastika-yhteisöön, joka ei liity Natsipuolueeseen mitenkään. https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Swastika_Society )

      Saksan Ilmavoimien (Luftwaffen) julisteissa esiintyy vain sana "hakenkreuz", ei kertaakaan "swastika". (K.A. Merrick; German Aircraft Markings 1939-1945)

      https://cohna.org/swastika-is-not-hakenkreuz/

      https://www.indiafacts.org.in/lost-in-mistranslation-why-the-hindu-swastika-is-nothing-like-the-german-hakenkreuz/

      https://tfipost.com/2021/10/how-the-west-projected-hitlers-hooked-cross-as-the-swastika-with-the-help-of-new-york-times/

      Nykypäivänä uusnatsisivustotkin käyttävät usein nimenomaan hakaristi-sanaa.

      https://www.zarnajoshi.com/blog/the-nazi-hakenkreuz-is-not-a-swastika

      • Anonyymi

        Ei yllätä. Kristityt yrittävät aina esiintyä marttyyreinä, ei ikinä pahantekijöinä.


      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten kehtaat mainita islaminuskolle myönteistä tietoa?? SYNTINEN! ANTIKRISTUS! STALLARI!

        Unohdit "kerettiläisen", "vääräuskoisen, "eksyttäjän", "harhaoppisen" ja "valekristityn". Soo soo soo soo soo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko kristinusko hakaristeineen itsensä vihollinen? 🤭

        Kristityt ne ovat teurastaneet myös "vääriä" kristittyjä pilvin pimein, että semmonen rauhanuskonto!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten kehtaat mainita islaminuskolle myönteistä tietoa?? SYNTINEN! ANTIKRISTUS! STALLARI!

        Aabrahaamilaiset uskonnot ovat kaikki roskaa, mutta eivätpä dharmiset sen paremmin pärjää. Kaikkea pötyä ihminen on valmis ja halukas uskomaan ennen kuin (ja jos) se hevonP###Amittari alkaa kirkua punaista.


    • Anonyymi

      Onko " Hakaristin ritareissa" täsmätietoa banaaninSuomeen tuonnista?

      • Anonyymi

        Ei kukaan niin väittänyt. Tässä ketjussa annetaan esimerkkejä erilaisista vääriksi osoittautuneista historiaväitteistä. Hyvin tajusit. Ei moni pystyisi.


      • Anonyymi

        Ajatella, jos ei jollekulle ole ilmiselvää, että ketjussa annetaan ESIMERKKEJÄ. Esimerkkejä mistä, no, senkin pitäisi olla ilmiselvää, ellei ole aivan kujalla kaikesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ajatella, jos ei jollekulle ole ilmiselvää, että ketjussa annetaan ESIMERKKEJÄ. Esimerkkejä mistä, no, senkin pitäisi olla ilmiselvää, ellei ole aivan kujalla kaikesta.

        Suomi24-palstoilla se ajattelu on usein joko pelkistetyn yksipuolista tai sitten karannut tyystin horisontin taakse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kukaan niin väittänyt. Tässä ketjussa annetaan esimerkkejä erilaisista vääriksi osoittautuneista historiaväitteistä. Hyvin tajusit. Ei moni pystyisi.

        "vääriksi osoittautuneista historiaväitteistä" kuten??????????????????


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "vääriksi osoittautuneista historiaväitteistä" kuten??????????????????

        Tässä ketjussahan niitä on pilvin pimein. Hyvin bongattu, bravo!😂


    • Anonyymi

      Re: https://keskustelu.suomi24.fi/t/17474947/historiasta-voi-jaada-elamaan-taysin-vaaraa-tietoa#comment-115308691

      "Mielenkiintoisia kirjoja arkeologiasta ja muka-arkeologisista myyteistä näyttäisi olevan

      * "Archaeological Fantasies" (Garrett Fagan)

      * "Cult Archaeology and Creationism: Understanding pseudoscientific beliefs about the past" (Francis B. Harrold, Raymond A. Eve)

      * "Lost City, Found Pyramid" (Jeb Card)

      * "Spooky Archaeology" (Jeb Card)"

      Tattista. :)

      Entä Jason Colaviton "Unearthing the Truth"? Tutkii America Unearthed-alt-historia-jenkkisarjan arkeologisia väitteitä jenkkilän maaperän "salatusta historiasta".

      • Anonyymi

        Mitä! Minä luulin, että kaikkien muiden kuin kommunistien valehtelua kannattaa katsoa läpi sormien? Miten niin tämä on whataboutismia, joka ei tee muiden valehtelusta yhtään vähemmän vaarallista?! EI VOI OLLA TOTTA, ELÄMÄNI MENI PILALLE! 🤭


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Podcastia historian uudelleenkatsauksista näyttäisi olevan Malcolm Gladwellin Revisionist History.

        https://www.pushkin.fm/podcasts/revisionist-history

        Onko varsinaista historian uudelleenkatsailua ja -tutkiskelua (eli siis varsinaista historian tutkimista)??

        Vai onko päinvastoin historian negationistista vääristelyä, jossa väännellään "todisteita" ties mille huuhaa-hömppä-teorialle kuumasta ilmasta, tungetaan päätä sanonko-minne ja imppaillaan metaanikaasua?


    • Anonyymi

      Historiasta voi jäädä elämään täysin väärää tietoa:

      Suurin suomalainen äänestyksessä maamiinat kieltänyt Tarja Halonen valittiin toiseksi. Hirveää.

      • Anonyymi

        Terveisin, "Nukuin ylä-asteen ja lukion äikät ja nollasin amiksenkin teoriatehtävät muistista, mitä se lähteytys olikaan?" osa 9 627 485


    • Anonyymi

      Sitkeässä elää, kun elätetään, tämäkin väärä tieto että Sovjet Union aloitti Jatkosodan.

    • Anonyymi

      Kuten sekin "tieto", että Ukraina ei olisi ollut liittymässä Natoon. Katsotaan mitä löytyy Uuden Suomen nettisivulta:

      "Länsi teki ainakin yhden melko ratkaisevan virheen Ukrainan-politiikassaan. Se oli siinä, että Ukrainalle suositeltiin Nato-jäsenyyttä, jota Ukraina sitten anoi."

      Huutako joku, että Uusi Suomi on putinistien ym. lehti ?

      • Anonyymi

        Ohhoh, et osannut laittaa yhtään tarkempaa viitettä? Kukas siellä Uudessa Suomessa noin on kirjoittanut? Vai meneekö aivot kieroon? 🤭


      • Anonyymi

        Että Ukraina ei mukamas liittymässä Natoon? Ömm niin, kuka sanoi noin missä? :)


      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Tämä tapahtui kuukauksi Venäjän Ukrainaaan hyökkäyksen jälkeen.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä tapahtui kuukauksi Venäjän Ukrainaaan hyökkäyksen jälkeen.

        Niin mikä tapahtui kuukausi hyökkäyksen jälkeen ?


      • Anonyymi

        "Huutako joku, että Uusi Suomi on putinistien ym. lehti ?"

        Lähinnä ajatusrajoitteiset taantumukselliset, jotka itse toistelevat putinismin fraaseja tajuamatta miltä kuulostavat.🤭


    • Anonyymi

      HISTORIASTA TULEE JUURI SE PASKA HISTORIA JOSSA JOKU TIETÄMÄTÖN PÄÄSEE ÄÄNEEN JA LÄSSYTTLEEE TIETÄVÄISENA JA HUPS KUN SILLÄ OLI KAVRI SIELLÄ JA TÄÄLLÄ SE SAIKIN PÄÄTTÄÄ OMIEN KUVITELMIEN MUKAAN MITÄ TAPAHTUI PAIKASSA MISSÄ EI EDES ITSE OLLUT!

      • Anonyymi

        MITÄS SINÄ SELITÄT?! 😂


    • Anonyymi

      Tai että marsalkka oli hetero.

      • Anonyymi

        Eipä sillä ole piruakaan väliä oliko Mannerheimhetero vai ei.


    • Anonyymi

      Kuten sekin, että N-liitto hyökkäsi Suomeen 1941 tai Georgiaan 2008 tai että USA ja Englanti eivät tehneet mitään vääryyttä Irakia kohtaan 2003-

      • Anonyymi

        Ei Neuvostoliittoa enää ollut 2008.

        "USA ja Englanti eivät tehneet mitään vääryyttä Irakia kohtaan 2003-"

        Myytti mikä myytti. Pakotteethan irakilaisia ovat tappaneet ainakin puoli miljoonaa. Käytännössä massamurhaamista!


    • Anonyymi

      Niin voi... kuten esim. miten juutalaiset tai mustalaiset tuli Suomeen.

      Yhteiskunnallinen käsikirja, Kansanvalistusseuran julkaisema. Kansanvalistusseura 1910

      Toimituskunta: Oskari Autere, Einar Böök, J. Forsman, F.O. Lilius, Matti Helenius-Seppälä, Väinö Voionmaa

      Kirjan artikkeleita on kirjoittanut sen aikainen tunnettu sivistyneistö kuten K. J. Stålberg, Kyösti Kallio, Santeri Alkio, Onni Talas, toimituskunnassa olleet, ja useat kymmenet muutkin, joita en ala luettelemaan erikseen.

      Juutalaiskysymys: F. O. Lilius s. 76-78

      Artikkelissa käydään laajasti läpi euroopassa vallinnutta antisemitismiä, jota esiintyi erityisesti Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa. Toki Ruotsikin mainitaan.

      Suomeen oli kielletty juutalaisten maahantulo RUOTSIN kuninkaan kirjeellä 25 p:ltä marraskuuta 1806.

      Suomen juutalaiset tuli maahamme (lähinnä) Venäjän armeijasta vapaaksi päässeistä miehistä. 1908 Suomessa oli jo 1186 juutalaisen yhteisö.

      Kustaa II Adolf oli myöskin mustalaisten suuri ihailija:

      Sivu 66:

      "Vuonna 1637 säädettiin, että ne kuljeskelevat mustilaiset, jotka eivät määräajan kuluessa lähteneet valtakunnasta, olivat kiinni otettavat, tavarat heiltä riistettävät, kaikki miehet muitta mutkitta hirtettävät sekä vaimot ja lapset maasta ajettavat."

      Sivu 307-310 Rope Kojonen: Mustalaiskysymys

      "Suomessa tavataan mustalaisia jo ainakin 1559, jolloin heitä lähetettiin Ahvenanmaalta takaisin Ruotsiin, mistä olivat tulleet. Tämä Ruotsiin lähetäminen, joka toistui yhä uudelleen ja uudelleen, todistaa, että mustalaiset ovat tulleet maahamme lännestä päin."

      "V:n 1624 valtiopäivillä valitetaan mustalaisten vaivaavan ja pettävän rahvasta >>kerjäämällä, varastamalla ja ennustamalla>>. Tämän johdosta Kustaa II Adolf käski panemaa heidät rautoihin, joissa heidän tuli tehdä työtä sekä linnoissa että talonpojille. Heidän hevosensa oli otettava kruunulle. Kun tämäkään ei näyttänyt auttavan, määräsi 5. p. heinäk. 1637 annettu asetus, että kaikki miespuoliset mustalaiset, jotka tavattiin Ruotsin rajojen sisällä, piti ilman tutkintoa ja tuomiota hirtettämän sekä heidän vaimonsa ja lapsensa ajettaman kihlakunnasta toiseen ja siten maan rajojen ulkopuolelle."

      Yhteiskunnallinen käsikirja

      Kansanvalistusseura, 1910, 628 s., 1. painos

      • Anonyymi

        Aijaijai, biljoonatta kertaa teurastettiin perussuomalaisten pyhä lehmä!


    • Anonyymi

      Tämäkin aihe mainitaan Yhteiskunnallisessa käsikirjassa.

      Antisemitismiä esiintyi kaikissa maissa tuohon aikaan. Suomessakin kirjoitettiin ja pohdittiin juutalaiskysymystä oikein kirjojen artikkeleissa.

      Yhteiskunnallinen käsikirja, Kansanvalistusseuran julkaisema. Kansanvalistusseura 1910

      Toimituskunta: Oskari Autere, Einar Böök, J. Forsman, F.O. Lilius, Matti Helenius-Seppälä, Väinö Voionmaa

      Kirjan artikkeleita on kirjoittanut sen aikainen tunnettu sivistyneistö kuten K. J. Stålberg, Kyösti Kallio, Santeri Alkio, Onni Talas, toimituskunnassa olleet, ja useat kymmenet muutkin, joita en ala luettelemaan erikseen.

      Juutalaiskysymys: F. O. Lilius s. 76-78

      Artikkelissa käydään laajasti läpi euroopassa vallinnutta antisemitismiä, jota esiintyi erityisesti Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa.

      Suomeen oli kielletty juutalaisten maahantulo RUOTSIN kuninkaan kirjeellä 25 p:ltä marraskuuta 1806.
      Suomen juutalaiset tuli maahamme Venäjän armeijasta vapaaksi päässeistä miehistä. 1908 Suomessa oli jo 1186 juutalaisen yhteisö.

      Sotilaan tilinpäätös -kirjan erikoisin juttu löytyy kuitenkin kappaleesta Rajavartiostojen päällikkö, jossa hän kertoo tekemästään vierailusta Puolaan vuonna 1937.

      "Ymmärsin vasta nyt, miten vaikea juutalaiskysymys oli Puolalle." Mitä tämä tarkoittaa?

      Ei minunkaan tietääkseni olisi missään pitänyt olla mitään j-kysymystä. Ei Puolassa, ei Saksassa, ei Suomessa, ei missään.

      Miksi Tuompo kirjoitti tuollaista ja vuosi oli 1937? Siis kiihkeimmän juutalaisvihan aikaa Saksassa, toki Kristalliyökin oli vielä edessäpäin.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Kristalliyö

      Tuompo, W E Sotilaan tilinpäätös, WSOy, 1967
      Sivu 162:

      "Varsinaisesta rajamatkasta en käy tässä yksityiskohtaisesti kertomaan. Raja on aina raja. Rajaseudun venäläisasutuksesta johtui, että sen tehokas vartioiminen eteläisissä naapurimaissamme oli vaikeaa. Puolan itärajalla oli sitä paitsi valtavan suuria juutalaiskyliä, kurjempia kuin missään muualla olin milloinkaan nähnyt, köyhiä ja sanomattoman likaisia. Ymmärsin vasta nyt, miten vaikea juutalaiskysymys oli Puolalle. Laskettiinhan heitä olevan maassa yli 3 milj."

      • Anonyymi

        Tuota ei selitellä eikä silotella Stalinilla eikä millään muulla. Siinä teurastettiin pyhä lehmä!


    • Anonyymi

      Tähän ei edes lahtari-kekkulikaan pystynyt!

      Pääministeri, vt. presidentti Väinö Tanner otti 16.5.1927 lahtariparaatin vastaan. Huomaa arjalainen tervehdys, jota Kekkulikin niin kannatti Berliinin olympialaisissa.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3137a2c0-8788-4a26-97a0-60ce7d3b3e70#gallery

      https://img.ilcdn.fi/HVHw3rrkKWMLE6TegxCUhxcV0BY=/full-fit-in/2048x0/img-s3.ilcdn.fi/be58fb3362c264081baba352c594ae156d3eee14221fecbcd5162b98e99e02a5.jpg



      Kekkonen oli täysin korruptoitunut roisto, takinkääntäjä ja vuoden 1918 alaikäinen verenhimoinen lahtari.
      Mikkelin Jalkaväkimuseossa on iso kuvasuurennos seinällä, missä silmälasipäinen Kekkonen on konekiväärin kahvoissa. Sittemmin hänellä muisti huononi kovastikin ja tapahtumat Haminan teloitusta käskiessään tuntui kovin häipyneen mielestä. Toki muistikirjoissaan hän tuoreeltaan kehui "ammuttaneensa 9 pääpunikkia"

      Mitä enemmän luet Kekkosesta, sitä huonomman kuvan saat. Tämä Hyvärisen Pekka haastatteli Kekkosta, joka sekosi täysin lapsen tasolle kesken haastattelun. Pekka-poika sai "tyhjän-toimittaja-kohtauksen" ja tarjoutui heti sensuroimaan jutun pimentoon, ja siis sanomaan, ettei tätä sitten nähdä missään. No paljon myöhemmin Yle sen kohtauksen näytti kun Pekka Hyvärinen valittiin Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajaksi jne. Palasi toimittajan etiikkakin jo kuvioihin mukaan.

      Hyvärinen Pekka: Suomen mies - Urho Kekkosen elämä
      Kustantaja: WSOY, painovuosi: 2000, 377 sivua, painos: 1

    • Anonyymi

      Banaani on nykyään kaikille itsestäänselvä herkku, jota löytyy jokaisesta ruokakaupasta. Toista se oli vielä 1900-luvun alussa, jolloin moisesta makunautinnosta ei oltu vielä kuultukaan kylmässä pohjolassa. Banaanin tiedetään saapuneen Suomeen vuoden 1952 olympialaisten tienoilla. Milloin banaani tuli Suomeen?
      Banaani saapui Suomeen 1920-luvulla. Lapsia H. W. Bredströmin hedelmä- ja siirtomaatavarakaupan näyteikkunan takana 1930-luvulla. Niinkuin näette, kahdenlaista kirjoitusta. Lisäksi vitsiniekkojen filmi.

      • Anonyymi

        Niinkuin pitää ilmeisesti olla niin kuin.


      • Anonyymi

        Koillismaan Suomussalmelle ensimmäiset banaanit tulivat Venäjän keisarikunnasta 1915.
        Kirjailija Kianto toi ne sieltä tuliaisina.


      • Anonyymi

        MIKÄS SE LÄHTEYTYS OLIKAAN? JOKU YLÄASTEEN JUTTU, KOSKAAN KUULLUTKAAN, MITES TÄMÄ PIRI EI AUTA AJATUSTA KULKEMAAN.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        MIKÄS SE LÄHTEYTYS OLIKAAN? JOKU YLÄASTEEN JUTTU, KOSKAAN KUULLUTKAAN, MITES TÄMÄ PIRI EI AUTA AJATUSTA KULKEMAAN.

        Aika huvittavaa, jos ensin syytellään mielikuvitusstallareita historian väärentelystä ja sitten ei itse osata sanoa mistä ne omat tietämykset on nyhdetty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aika huvittavaa, jos ensin syytellään mielikuvitusstallareita historian väärentelystä ja sitten ei itse osata sanoa mistä ne omat tietämykset on nyhdetty.

        Ai ei Kommunismin Musta Kirja olekaan ainoa tiedonlähde, no nyt meni elämä pilalle, kiitti vaan p-rk--eesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai ei Kommunismin Musta Kirja olekaan ainoa tiedonlähde, no nyt meni elämä pilalle, kiitti vaan p-rk--eesti.

        On vasemmistolaisiakin lähteitä, jotka tunnustavat täysin Neuvostoliiton imperialistisen luonteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On vasemmistolaisiakin lähteitä, jotka tunnustavat täysin Neuvostoliiton imperialistisen luonteen.

        Ja Venäjän trollit tuovat saman asian jutuissaan itse esille! Lähes puolet jutuista käsittelee sitä, miten Venäjä muka voisi toisia maita vallata!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja Venäjän trollit tuovat saman asian jutuissaan itse esille! Lähes puolet jutuista käsittelee sitä, miten Venäjä muka voisi toisia maita vallata!

        VENÄJÄN TILTUN AJATUKSIA:

        ”Suomi tullaan liittämään Venäjään enemmin tai myöhemmin ja sehän on hyvä juttu. Köyhemmätkin saavat sitten esim sähköä yms. Nythän lähivuosina sitä ei vähempi varaisilla ole mahdollisuutta saada Suomessa.”

        ” Suomi liitetään takaisin Venäjään, ennemmin tai myöhemmin”

        ”Suomenkin olisi ollut paljon parempi pysyä vain osana Venäjää.”

        ”Suomi tullaan liittämään Venäjään enemmin tai myöhemmin ja sehän on hyvä juttu. Köyhemmätkin saavat sitten esim sähköä yms. Nythän lähivuosina sitä ei vähempi varaisilla ole mahdollisuutta saada Suomessa.”

        ”Tervetuloa Venäjän tukikohdat. Putin on hyvä presidentti, hän valvoo Suomen enemmistön etuja ettei täällä nato ja natottajat hillu. Kiitoksia suuresti presidentti Putin suuresta ”


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        VENÄJÄN TILTUN AJATUKSIA:

        ”Suomi tullaan liittämään Venäjään enemmin tai myöhemmin ja sehän on hyvä juttu. Köyhemmätkin saavat sitten esim sähköä yms. Nythän lähivuosina sitä ei vähempi varaisilla ole mahdollisuutta saada Suomessa.”

        ” Suomi liitetään takaisin Venäjään, ennemmin tai myöhemmin”

        ”Suomenkin olisi ollut paljon parempi pysyä vain osana Venäjää.”

        ”Suomi tullaan liittämään Venäjään enemmin tai myöhemmin ja sehän on hyvä juttu. Köyhemmätkin saavat sitten esim sähköä yms. Nythän lähivuosina sitä ei vähempi varaisilla ole mahdollisuutta saada Suomessa.”

        ”Tervetuloa Venäjän tukikohdat. Putin on hyvä presidentti, hän valvoo Suomen enemmistön etuja ettei täällä nato ja natottajat hillu. Kiitoksia suuresti presidentti Putin suuresta ”

        Onko luetunymmärtäminen jäänyt heikoille vai mitäs sinä skitsoat? Sanoin, että monet vasemmistolaisetkin lähteet pitävät Neuvostoliittoa imperialistisena. En ylistänyt missään Venäjää. Vai postasitko väärään ketjuun ehkä?

        Et uskoisi miten monet mm. puolalaiset kansallismieliset hehkuttavat paljon samanlaisia läntisten vapauksien vastaisia asioita kuin Moskovan trollit. Tästä kun sanot vetävät umpisuolensa solmuun ja triggeröityvät ylikierroksille sekunnin murto-osassa. Puolassa jopa kansallismielinen "sodanvastustajaliike" vastustaa Ukrainan auttamista Venäjän aggression edessä ja pelaa fasisti-Venäjän pussiin. Kuinkahan moni samoista hyödyllisistä höhlistä selittää Katynin joukkomurhasta heti seuraavaan hengenvetoon ja seuraavaan taas läntisestä rappiosta eikä tajua ollenkaan puhuvansa itseään vastaan?


        Balkan Insight

        Claudia Ciobanu

        "Russian Influence in Poland: Looking in the Wrong Places"


        https://balkaninsight.com/2023/06/14/russian-influence-in-poland-looking-in-the-wrong-places/


    • Anonyymi

      Mitä banaaniin tulee niin. On kaksi eri asiaa:

      1. Koska Suomessa nähtiin banaanijossakin.

      ja

      2. Koska niitä alkoi olla yleisesti kapoissa kaikkien saatavilla! Siihen pätee vuosi 1952!

      • Anonyymi

        Onko tämä banaani-kysymys oikeasti niin polttava isänmaallisiin historianpuolustustehtäviin?

        Voidaanhan saman tien vaikka miettiä olisiko Hitlerin oikea käsi Martin Bormann voinut olla Neuvostoliiton salaisen vakoojapiirin Werther sabotoimassa natsi-Saksaa ylimmiltä tasoilta.

        Tai miksei samantien vaikka, että kuoliko se Bormann oikeasti pakomatkalla Lehrterin aseman lähellä ja oliko sieltä vuonna 1972 löydetty ruho todellakin Bormannin vai oliko todellakin Bormannin (?) kallon kuorrutteena sellaista punaista maaperää, joka olisi voinut olla vain Paraguaysta, ja hammaskunnostukset sellaisia, että niitä olisi voitu tehdä vasta -50-luvulla, ja näin ollen ihmetellään olisiko Bormann kuollut myöhemmin ja Bormannin ruho voitu jotenkin salakuljettaa sieltä Paraguaysta takaisin Saksaan vuodeksi 1972.

        Muuten vaan jos mielenkiintoista triviaa haluaa keräillä, voisi olla kiva löytää tuo vuoden 1935 Otavan Kodin tietokirja Otavalta.

        "Suomeen tuotiin 1932 banaaneja 1 225451 kg ( 9 138 212 ) mk arvosta "

        Millä sivulla siinä Kodin tietokirjassa tuo kerrotaan?


      • Helsingin Kauppatorilla oli banaaneja yleisesti myynnissä jo 1930-luvun alkupuolella. Eihän näitä syrjäkylillä nähty.


      • Anonyymi
        kollimaattori kirjoitti:

        Helsingin Kauppatorilla oli banaaneja yleisesti myynnissä jo 1930-luvun alkupuolella. Eihän näitä syrjäkylillä nähty.

        Minäkin muistelen niitä tuolloin ostaneeni. Maukkaita olivat.



      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minäkin muistelen niitä tuolloin ostaneeni. Maukkaita olivat.

        Kuinkas vanha silloin olit?


    • Anonyymi

      Myytti: Puola oli vain ja ainoastaan 100 % puhdas määkivä lammas.

      Todellisuus: Puola osallistui Tsekkoslovakian hajottamiseen ja muodosti sitä kohtaan sotilaallisen uhan samoihin aikoihin kuin natsi-Saksa. Kansallismielinen kerronta pyrkii aktiivisesti valkopesemään Puolan aggressiota Tsekkoslovakiaa kohtaan.


      ------

      Tšekkoslovakian armeijan yleisesikunnan päällikkö, kenraali Ludvík Krejčí, ilmoitti 29. syyskuuta: "Noin kahden päivän kuluttua armeijamme on täydessä kunnossa kestämään vaikka Saksan kaikkien asevoimien yhteishyökkäys, edellyttäen, että Puola ei tee liikettä meitä vastaan."


      ( The Chief of the General Staff of the Czechoslovak Army, General Ludvík Krejčí, reported on 29 September that "Our army will in about two days' time be in full condition to withstand an attack even by all Germany's forces together, provided Poland does not move against us." )


      Lähde:

      Norman Stone,

      Czechoslovakia: Crossroads and Crises (1989)

      julkaisija Palgrave Macmillan UK.

      s. 119

      ----------------------

      https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_Agreement#Poland

      Arkistoitu:

      https://web.archive.org/web/20240129160928/https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_Agreement#Poland

      -------

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/18182174/puola-ja-1939-sodan-alku-seka-sotadokumenttien-lukuisat-virheet#comment-125893531

    Ketjusta on poistettu 16 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      3671
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2248
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      90
      1675
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe