Vetyautoilu on KALLISTA VALEHTELUA, varoita ystäviäsi ajoissa.

Anonyymi

Täällä joku tekee jatkuvasti propagandaa ja pyrkii uskottelemaan sinulle VALHEELLISESTI että vetyauto kannattaa ostaa. Viis siitä mitä ongelmia vetyautoiluun liittyy, niin se on aina vain upeaa ja sitä on odotettu eikä hän suostu aidosti tieteellisesti niistä keskustelemaan vaan jatkaa vain hehkutustaan. Viimeiset 20 vuotta vetyautoja on kehitetty jopa isojen autonvalmistajien toimesta, mutta silti niitä avainkysymyksiä ei olla saatu ratkaistua, jotta tavallisilla ihmisillä olisi VARAA sellainen hankkia ja arjessa autoilla. Hehkutetaan nopeaa tankkausta suhteessa pitkään toimintasäteeseen ja vetykennon sivutuotteena syntyvää lämpöä jolloin talviautoilu ei merkittävästi vähennä toimintamatkaa kuten täyssähköautoissa sisätilojen lämmitys (talvi on 1/4 osa vuodesta)... siihen ne hyvät puolet oikeasti lähinnä jäävät.

"Unohdetaan" aina ne avainkysymykset kun pitäisi myydä vetyautoja kymmeniä tuhansia kappaleita jotta voitaisiin puhua vetyautobuumista:

- Vetyauto maksaa kuluttajalle arviolta 70 000 - 100 000e SUOMESSA. Miksi tavalliset (keskituloiset) ihmiset ottaisivat valtavan autolainan kun täyssähköautoja saa vastaavia jo noin 50 000e?

- Vetyauto kuluttaa noin kilon vetyä per 100km ja vety maksaa arviolta suomessa noin 10e/kilo. Sähköautolla kotona ladattaessa 100km maksaa 2-3 euroa ja välillä julkisia latausasemia käyttäen 4-6e/100km (kesälomareissu). MIKSI ihmiset haluavat KALLIIMMAAN vetyautoilun kilometrit?

- Vetytankkausasemat maksavat 1-4 miljoonaa euroa ominaisuuksista riippuen. Woikoski joutui 2017 myöntämään ettei sijoittajia vain löydy vaikka oltiin kiinnostuneita ja vetytankkausverkosto jäi rakentamatta.

- Ainakin aluksi vetytankkauasemia on vähän kun ne ovat kalliita. Niitä ei voi sijoittaa mihin vaan räjähdysvaaran vuoksi (muutama räjähtänyt maailmalla) vaan pitää olla vähintään 100 metrin suojaetäisyys eli ydinkeskustoihin niitä ei voi sijoittaa. Vetyautoilija joutuu ajamaan pienellä alueella kun sähköautoilija saa sähköä ympäri suomea. Vetyä joutuu välillä hakemaan 10-100km päästä koska asemia on vähän, joka on hukkaan heitettyä rahaa ja vapaa-aikaa. Kuka haluaa vetyauton jonka TODELLINEN käyttösäde on suppea ensimmäisinä vuosina (Etelä-Suomi)?

- Jos vetytankkausasemia ei ole, niin kuka autokauppias uskaltaa ostaa varastoon muutamaa kallista vetyautoa, jonka arvo tippuu koko ajan vaikkei sillä edes ajeta kuin testiajoja? Jos vetyauto on edelleen myynnissä vuoden päästä niin todennäköisesti sen hinnasta on lähtenyt arvonalennuksena 5000 - 10 000e ihan vain sen takia että se on "vuoden vanha" vaikka oikeasti se on aivan uusi.

- Vetyautojen korjaamoja koulutettuna henkilökuntana erikoislaitteineen on vain harvassa kaupungissa. Joudut ajamaan/hinauttamaan pitkiä matkoja korjaamolle.

- Vetyautoissa on enemmän kuluvia osia kuin täyssähköautoissa. Mirai polttokennon ilmansuodatin pitää myös uusia noin 50 000km välein ja maksaa facebookin mukaan (Kalifornia?) 400-1000 dollaria. Polttokennokin kuluu varsinkin lyhyessä kaupunkiajossa, joten sen ikä voi olla 100 000 - 300 000km. Samoin vetytankkiakin pitää uusia 12 vuoden välein, jonka hintaa ei ole toyota ilmeisesti uskaltanut julkistaa.

- Norjassa ja Ruotsissa on MONTA VUOTTA koitettu edistää vetyautoilua. Ilmasto on samaa luokkaa kuin Suomessakin eli vertailukelpoisia maita. TULOKSENA kummassakin maassa 4kpl vetytankkausasemia ja olematon vetyautokanta. MIKSI Suomessa vetyautoilu yllättäen kannattaisi vaikka HISTORIA jo sen kertoo että ihmiset ovat päättäneet voittajaksi täyssähköauton yksinkertaisesti OSTAMALLA NIITÄ? MIKSI pitäisi jättää oikean elämän FAKTAT omaan arvoonsa ja toistaa suomessa SAMAT VIRHEET?

- Kaliforniassa (USA) on melko hyvin vetytankkausasemia ja kohtuullisesti vetyautojakin. Toyota Mirai maksaa siellä noin 50 000 dollaria. Siellä on ollut vakavia ongelmia toimittaa vetya tankkausasemille AJOISSA (loppunut), joilloin autoilijoilla on pinna kiristynyt kun eivät pääsekkään töihin yms. muihin askareihin vetyautoillaan. Välillä vetytankkausasemilla on pitkiä jonoja ja pahimmillaan vain saaneet puoli tankkia vetyä. Tämä sama riski voi toistua myös suomessa jos vetyä ei pystytä AJOISSA toimittamaan RIITTÄVIÄ MÄÄRIÄ asemille. Kun ihmiset ovat harmitelleet hankalaa vetyautoilua, niin niistä vetyautoista on pitänyt päästä eroon eikä kysyntää oikein ole, jolloin 50 000 dollarin auton on joutunut jo KOLMEN VUODEN IKÄISENÄ myymään noin 10 000 dollarilla... koska ostajia ei vain oikein ole. Vetyauton ARVONALENNUS on todella suurta. Vetytankkausasemia on luvattu lisättävän tietyillä alueilla jopa "tulossa pian" (coming soon), mutta jouduttu pettymään jopa kolmen vuoden lupailujen jälkeen sekä yksittäisiä vetyasemia on lakkautettu, koska eivät olekkaan kannattaneet liiketoimintana.

Todisteet (linkkejä lehtiartikkeleihin) löytyy runsaasti suomi24 "vetyautot" ryhmästä eri keskusteluista kun lukee eri avauksia. Samoin facebook ryhmissä merkkikohtaiset keskustelut hakusanalla "hydrogen" kertovat tavalliset ihmiset vetyautoilun arjesta.

107

1670

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   .... Joten, tee minulle ja ystävällesi palvelus. Ennenkuin ostat vetyauton, niin SIVISTÄ itseäsi mitä kaikkea tähän "aivan mainio uutinen" ja "tätä on odotettu" propagandaan todellisuudessa liittyy. Älä edes usko alkuperäistä aloitusta vaan googleta myös ulkomaalaisia keskustelupalstoja vetyyn (hydrogen) liittyen. Kerro havainnoistasi YSTÄVILLESI ettei ainakaan nykytekniikalla vetyhenkilöautot ole vielä toimiva tuote, mutta ehkä (pitkällä) tulevaisuudessa kylläkin.

   Varo ettet joudu hypetyksen valheiden uhriksi. Tälläisiä ihmisiä ovat erilaiset vetytekniikkaan liittyvät kauppiaat esim. vetyautojen valmistajat, vetytankkausasemien valmistajat, vedyn tuottajat, vetytekniikan hypettäjät.... ja ennenkaikkea vetysijoittajat esim. ostavat vetyosakkeita. Nämä tahot pyrkivät saamaan hyötyä SINUN KUSTANNUKSELLASI, jotta ostaisit vetyauton ja maksaisit nykytiedoilla AINAKIN 2 kertaa enemmän vetyautoilustasi 15 vuoden aikana täyssähköautoiluun verrattuna kun otetaan huomioon hankintahinta, energian hinta ja huolto/korjaus kulut.

   Eniten minua ottaa päähän sellainen seikka että todennäköisesti vetyhypetyksen seurauksena hirveellä kiireellä laitetaan vetytankkausverkosto pystyyn VERORAHOILLA, joka jää lopulta tyngäksi kuten Norjassa ja Ruotsissa on käynyt.... ja yhteiskunta maksaa tämän "kokeilun". Samaan aikaan (koronan hoitovelkaa) terveydenhuoltoon, poliiseille, vanhushuoltoon yms yhteiskunnallisesti tärkeään ei riitä kuitenkaan rahaa, mutta 1-2 MILJARDIA löytyy kyllä rahaa vetytankkausverkostoon... joka pahimmillaan hetkeksi yleistyy kunnes akkuteknologia kehittyy kapasiteetissaan ja latausnopeuksissa huomattavasti eikä enään 10-20 vuoden päästä enään tarvita edes KALLISTA vetytankkausverkostoa. On siis iso RISKI että vetyteknologia todellisuudessa FLOPPAA.

   Ainut missä näen vetyautojen loistavan on rekat kun siirretään suuria lasteja pitkiä matkoja ja dieselit ovat alkaneet kuolla ilmastomuutoksen nimissä. Mutta henkilöautoliikenteessä en vain mitenkään usko sen voittavan autoilijan sydänmiä kun vetyautoilun arki paljastuu lopulta suurelle yleisölle.

   https://yle.fi/uutiset/3-11844130

   • Anonyymi

    Kun luki tuo juttusi, niin selvisi ainakin se, että olet trolli tai sinulla on jotain kytköksiä akkusähköautoiluun taloudellisessa mielessä!
    Juu, ja en tosiaan niellyt tuota "hypetystäsi" koukkuineen siimoineen päivineen!
    Tässä on taas sekoitettu huolella erilaisia faktoja, nykyistä ja tulevaa!
    Jos et tiennyt sellaistakaan seikkaa, että kuluilla on taipumusta laskea kun saadaan massaa tai volyymiä tuotantoon, niin vedyn tuotannossa on juuri kyse sellaisesta!
    Tällä hetkellä on vielä kallista, mutta tulee laskemaan vuosikymmenen loppua kohden.
    Mutta, tälläkään hetkellä, ottaen olemassa olevien vetyautojen ulutus per 100 km, ei puhuta mahdottoman kalliista polttoaineesta. Puhut sellaisia, että kun täällä Suomessa on vihdoin vetyautoja, myös hintataso on sama kuin tänään!
    Aivan kuten akkusähköautoilua, myös vetyautoilua tulee tukea. Ei voi olla niin, että vain rakastamasi ackuautoilu saisi kuoria kaikki silavat päältä! Muuten olen samaa mieltä siitä, että enimmän osat saisivat kustantaa yritykset, jotka täällä haluavat toimia?
    Tälläkin palstalla akkukannattajat mielellään puhuvat siitä, että "kaikkihan lataa kotona", mutta totuus ei liene noin yksinkertainen!
    Maailmalla joka tapauksessa latausasemat ruuhkautuvat, kun on paljon niitäkin, joilla ei ole kotilatausmahdollisuutta! Ja muutenkin, elämässä tulee usein tilanteita välittömälle auton käyttötarpeelle. Tällöin juurikin käytetään moisia julkisia latausasemia!
    Akkuautot ovat vieläkin kalliita. Nyt vasta, varmaan 15v. markkinoilletulon jälkeen, on näkyvissä lupauksia edullisista a.s.autoista?
    Miksi vetyautot olisivat jotenkin erilaisia tässä suhteessa? Kyllä niissäkin tulee hinnat laskemaan! Voi jopa olla, että tulevaisuudessa polttokennot ovat edullisempia kuin patterit, kun verrataan autoja omissa segmenteissään! Tämä on jopa todennäköistä!
    Itse asiassa, akkutekniikan kehityksen loppu taitaa jo häämöttää?
    Tästä kertoo sellainenkin seikka että, yritetään saada markkinoille jatkuvasti suuremmilla tehoilla lataavia asemia! Tähän syynä mm. markkinatutkimukset, mitkä viestivät, että ihmiset (suuret massat), haluaisivat nopeampia latausaikoja!
    Muutenkin, patteritekniikka on EVOLUTIIVINEN umpikuja! Fysiikan lait!
    Ei silti, useammat akkuautothan ovat nykyään aivan kelpo laitteita.
    Mikä ei ole järkevää, on yritys väkisin runnoa niitä sellaiseen käyttöön, ja toimialoille, joihin ne eivät sovellu.
    Yleensäkin, Suomen kaltaisen pienen maan kannattaisi suosia kaikkia, jo olemassakin olevia tekniikoita! Ja muuntaa niitä päästöttömään suuntaan!
    Ei niin, että patteriautoilusta tehdään mukamas se kaikkivoipa, ja kaikki muut käyttövoimat syrjäyttävä yyber voima!
    Ai niin, tuosta Amerikan ongelmasta! Uskoisin, että Suomi, muiden pohjoismaiden lailla osaavat ratkaista paremmin noita jenkkilässä esiintyviä ongelmia?
    Eikös USA ole vähän tyyliltään sellainen maa, että kun on hajua bisneksenteosta, on toteuttajia jonoksi asti? Mutta huolto, jälkihoito on kyseessä, asiat venytvät?
    Kyllä täytyy vetyautoilun ja vetytalouden olla todellakin jotain erityistä , kun herättää jäyhissä suomalaisissakin (oletus kirjoittajan kansalaisuudesta)näin suuria intohimoja!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kun luki tuo juttusi, niin selvisi ainakin se, että olet trolli tai sinulla on jotain kytköksiä akkusähköautoiluun taloudellisessa mielessä!
    Juu, ja en tosiaan niellyt tuota "hypetystäsi" koukkuineen siimoineen päivineen!
    Tässä on taas sekoitettu huolella erilaisia faktoja, nykyistä ja tulevaa!
    Jos et tiennyt sellaistakaan seikkaa, että kuluilla on taipumusta laskea kun saadaan massaa tai volyymiä tuotantoon, niin vedyn tuotannossa on juuri kyse sellaisesta!
    Tällä hetkellä on vielä kallista, mutta tulee laskemaan vuosikymmenen loppua kohden.
    Mutta, tälläkään hetkellä, ottaen olemassa olevien vetyautojen ulutus per 100 km, ei puhuta mahdottoman kalliista polttoaineesta. Puhut sellaisia, että kun täällä Suomessa on vihdoin vetyautoja, myös hintataso on sama kuin tänään!
    Aivan kuten akkusähköautoilua, myös vetyautoilua tulee tukea. Ei voi olla niin, että vain rakastamasi ackuautoilu saisi kuoria kaikki silavat päältä! Muuten olen samaa mieltä siitä, että enimmän osat saisivat kustantaa yritykset, jotka täällä haluavat toimia?
    Tälläkin palstalla akkukannattajat mielellään puhuvat siitä, että "kaikkihan lataa kotona", mutta totuus ei liene noin yksinkertainen!
    Maailmalla joka tapauksessa latausasemat ruuhkautuvat, kun on paljon niitäkin, joilla ei ole kotilatausmahdollisuutta! Ja muutenkin, elämässä tulee usein tilanteita välittömälle auton käyttötarpeelle. Tällöin juurikin käytetään moisia julkisia latausasemia!
    Akkuautot ovat vieläkin kalliita. Nyt vasta, varmaan 15v. markkinoilletulon jälkeen, on näkyvissä lupauksia edullisista a.s.autoista?
    Miksi vetyautot olisivat jotenkin erilaisia tässä suhteessa? Kyllä niissäkin tulee hinnat laskemaan! Voi jopa olla, että tulevaisuudessa polttokennot ovat edullisempia kuin patterit, kun verrataan autoja omissa segmenteissään! Tämä on jopa todennäköistä!
    Itse asiassa, akkutekniikan kehityksen loppu taitaa jo häämöttää?
    Tästä kertoo sellainenkin seikka että, yritetään saada markkinoille jatkuvasti suuremmilla tehoilla lataavia asemia! Tähän syynä mm. markkinatutkimukset, mitkä viestivät, että ihmiset (suuret massat), haluaisivat nopeampia latausaikoja!
    Muutenkin, patteritekniikka on EVOLUTIIVINEN umpikuja! Fysiikan lait!
    Ei silti, useammat akkuautothan ovat nykyään aivan kelpo laitteita.
    Mikä ei ole järkevää, on yritys väkisin runnoa niitä sellaiseen käyttöön, ja toimialoille, joihin ne eivät sovellu.
    Yleensäkin, Suomen kaltaisen pienen maan kannattaisi suosia kaikkia, jo olemassakin olevia tekniikoita! Ja muuntaa niitä päästöttömään suuntaan!
    Ei niin, että patteriautoilusta tehdään mukamas se kaikkivoipa, ja kaikki muut käyttövoimat syrjäyttävä yyber voima!
    Ai niin, tuosta Amerikan ongelmasta! Uskoisin, että Suomi, muiden pohjoismaiden lailla osaavat ratkaista paremmin noita jenkkilässä esiintyviä ongelmia?
    Eikös USA ole vähän tyyliltään sellainen maa, että kun on hajua bisneksenteosta, on toteuttajia jonoksi asti? Mutta huolto, jälkihoito on kyseessä, asiat venytvät?
    Kyllä täytyy vetyautoilun ja vetytalouden olla todellakin jotain erityistä , kun herättää jäyhissä suomalaisissakin (oletus kirjoittajan kansalaisuudesta)näin suuria intohimoja!

    Eihän tuossa aloituksessa ollut mitään trollausta, paitsi vetyhurmokseen joutuneen henkilön mielestä. Faktaa näyttää olevan ja jokaisen vetyä hehkuttavan on syytä pistää jäitä hattuun 10-15 vuodeksi ja katsoa sitten mikä on tilanne. Onko vetykäyttöinen polttokennoauto lyönyt itsensä läpi vai jollakin muulla polttoaineella kulkeva polttokennoauto (vetyauton ostaneet maksaneet kehittelykulut).


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eihän tuossa aloituksessa ollut mitään trollausta, paitsi vetyhurmokseen joutuneen henkilön mielestä. Faktaa näyttää olevan ja jokaisen vetyä hehkuttavan on syytä pistää jäitä hattuun 10-15 vuodeksi ja katsoa sitten mikä on tilanne. Onko vetykäyttöinen polttokennoauto lyönyt itsensä läpi vai jollakin muulla polttoaineella kulkeva polttokennoauto (vetyauton ostaneet maksaneet kehittelykulut).

    Ahaa, eikö ollut?
    "Varoita ystäviäsi ajoissa", jne.?


  • Anonyymi

   Kaikki trollit näköjään tulleet hulluiksi aloittajaa myöten. Tavallinen, nykyinen auto on paras myös luonnon kannalta. Lobbarit vain yrittävät varastaa kansalaisten rahat tällä ekohuijauksella.

  • Hypetystä on myös sähköauton lobbaaminen. Unohdetaan mainita suuri hiilijalanjälki valmistamisen yhteydessä, sekä se tosiasia, että sitä vihreää sähköä ei vain kaikkialla tuoteta. Meillä tulee melkoinen osuus sähköstä venäjältä ja se ei kyllä viherrä.

   Myös sähköauton akusto on kovin lyhytikäinen jos sitä vertaa polttomoottoriautoon. Miinuksena on myös akuston raskaus. Eli kun Vetyauton tankkausasemia tulee lisää, on se mukana helpottamassa käyttöönottoa.

   Eli miksi ei vetytekniikkaa esitetä vaihtoehtona, jota tukee myös se että pakoputkesta tulee pelkkää vesihöyryä, eli saasteeton ratkaisu. Meidän pitää olla rakentavassa yhteistyössä eikä sotajalalla.

   • Anonyymi

    "Unohdetaan mainita suuri hiilijalanjälki valmistamisen yhteydessä"

    30% suurempi hiilijalanjälki, joka on kuitattu parhaimmillaan 20 tkm ajoilla, pahimmillaan 60 tkm.

    "Myös sähköauton akusto on kovin lyhytikäinen jos sitä vertaa polttomoottoriautoon"

    Data näyttää siltä, että akut kestävät yhtä pitkään ellei pidempäänkin kuin polttomoottoriauton voimalinja.

    "Eli miksi ei vetytekniikkaa esitetä vaihtoehtona, jota tukee myös se että pakoputkesta tulee pelkkää vesihöyryä, eli saasteeton ratkaisu. Meidän pitää olla rakentavassa yhteistyössä eikä sotajalalla."

    Muuten olisinkin vetyautojenkin puolella, mutta tosiasia on, että vetyautoilu vaatii 3-4 kertaisesti energiaa akkusähköautoiluun verrattuna, sen lisäksi että sen valmistuksen päästöt ovat samaa luokkaa sähköautojen kanssa. Tätä on mahdoton hyväksyä, ainakaan ennen kuin fuusiovoimaa saa kaikkialla.


   • Anonyymi

    Ei vetyauton valmistuskaan ole mitään hiilineutraalia ja saasteetonta. Kyllä vetyautonkin rakentaminen aiheuttaa paljon päästöjä, joskin pienemmän akun vuoksi vähemmän akkumineraalien tarvetta päästöineen.

    Liikkuessaan molemmat, niin vetyauto, kuin sähköautokin ovat paikallisesti päästöttömiä, sähköauto jopa aivan päästötön koska vetyauton päästöt ovat vesihöyryä+polttoprosessissa käytettävän ilman vuoksi syntyviä typpioksideja ym. (pitää käyttää puhdistimia).


   • Anonyymi

    Jotenkin myös unohdetaan se vetyauton hiilijalanjälki. Ja ennenkaikkea se että polttokenno kestää 100 000 - 300 000km käytöstä riippuen tehden vetyautosta käytännössä kertakäyttöauton koska polttokenno pitää uusia kokonaan joka maksaa todella paljon erikoismetalliensa takia. Samoin pieni ajoakku ja kaasusäiliöt vanhenevat, jotka pitää joskus uusia. Joten jos vetyautoa vertaa polttomoottoriin niin se on vielä lyhytikäisempi kuin sähköauto.

    Jos suostut itse maksamaan korkeampaa verotusta maksaen vedyn jakeluinfran (tuotantolaitokset, tankkausasemat ja vetytankkiautot) ja ostat omilla rahoillasi vähintään 70 000e vetyauton, niin lupaan tukea sinua henkisesti taustalla ja iloitsen että tuhlaat sitten ihan omia rahojasi etkä yhteiskunnan rahoja.


  • Anonyymi

   "Eli miksi ei vetytekniikkaa esitetä vaihtoehtona, jota tukee myös se että pakoputkesta tulee pelkkää vesihöyryä, eli saasteeton ratkaisu. Meidän pitää olla rakentavassa yhteistyössä eikä sotajalalla."

   Kyllä, vetyauto on lähipäästöiltään se "nollapäästöinen" kuten täyssähköauto. Samaan tapaan myös kumpikin käyttövoima on siellä jossain kaukana saastuttava kun sitä vihreää sähköä ei riitä vetyautoille eikä sähköautoille, jolloin pitää kivihiilivoimalan se sähkö tuottaa... likaisesti.

   Ja todellakin, suomeen tuodaan sähköä noin 23% vuosittain kokonaiskulutuksesta ja tuskin se kovin vihreätä se ulkomailtakaan ostettu sähkö on. Mistä tätä vihreää sähköä sitten riittää vetyautoille jos sitä ei riitä edes nytkään, jotta kivihiilivoimalat voitaisiin ajaa oikeasti alas vaan esim. Kiinassa niitä kivihiilivoimaloita edelleen vain rakennetaan? Aurinko, tuuli ja jopa vesivoimakin on kausiluonteisia, joten aina ei aurinko paista, aina ei tuule ja aina ei ole riittävästi vettä padoissa sähköntuotantoa varten. Kuitenkin vetyä lobataan ympäriystävällisenä vaikka yhden vetykilon tekemiseen tarvitaan noin 55 kilowattia sähköä vaikka se voitaisiin "tankata" suoraan sähköautoon. Kun vetyautolla ajetaan 100km niin samalla sähköllä sähköautolla ajetaan 300km... ja jos se sähkö on vielä tuotettu kivihiilellä niin vetyauto saastuttaa enemmän.

   En olisi itse "sotajalalla" jos vetyautoilun ongelmat reilusti myönnettäisiin. Sen sijaan liioitellaan ja valehdellaan ehkä omien vetysijoitusten takia, joka pistää vihaksi!

   • Anonyymi

    👍🏻👍🏻👍🏻


   • Anonyymi

    Ne kaukana tapahtuvat päästöt ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät verrattuna polttomoottorin lähipäästöihinnjohtuen voimalaitosten merkittävästi paremmasta hyötysuhteesta. Vaikka kuinka kivihiiltä polttaisivatkin.


  • Anonyymi

   Onneksi Suomessa ei osteta eikä ajeta vetyautoilla vielä 10-15 vuoteen ja sen jälkeenkin vain muutamia niillä harvoilla paikkakunnilla joissa sen voi tankata. Ihan hyvin ehtii vielä ajaa yhden täyssähköauton loppuun ja vasta sitten harkita kannattaako ostaa vetyauto (jos niitä enää myydään).

  • Anonyymi

   Jos vetyautot maksaisivat noin 50 000e ja vedyn hinta pumpulla autoilijalle maksimissaan 4e/kilo, vetytankkausasemat maksaisi sijoittajat verorahojen sijaan (EU-tuet?) esim. vedyn myyjät, niin voisin hyväksy tuon hypettämisen jos joku haluaa kalliimpaa tekniikkaa vielä ylläpitää huoltojen ja korjausten muodossa. Ja nimenomaan siitä näkökulmasta että bensa ja diesel autot kielletään, jolloin käytännössä jää jäljelle vety, kaasu ja sähkö. Etanoliautotkin taitaa tehdä jo kuolemaa, joten nekään ei ole enään uskottava vaihtoehto. Käytännössä on valittava vety tai sähkö käyttövoimaksi, koska autonvalmistajat luopuvat todennäköisesti jopa ennen 2030-lukua myös kaasuautoista (polttomoottori). Ehkä vanhoja bensa-autoja vielä muutetaan kaasuautoiksi saaden niille lisää aikaa jos bensan ja dieselin hintaa vain nostetaan vuosittain ilmastomuutos politiikan takia jolloin ajaminen niillä käy liian kalliiksi joskus 2030-jälkeen. Oma veikkaukseni on että kaasuautot ovat kysytyimpiä kuin vetyautot (Etelä-Suomessa) niiden halvemman hankintahinnan, nykyisen noin 60 tankkausaseman ja halvemman polttoaineen (kaasun) takia.

  • Anonyymi

   Voi hyvää päivää... Turha täällä on varoitella ihmisiä vetyautoista , ei sellaista kukaan oikeasti osta 😀

  • Minä olen kyllä varma siitä asiasta että polttomoottorikäyttöiset autot säilyvät liikenteessä melkoisen kauan. On paljon ihmisiä jotka tulevat toimeen muutaman tuhannen euron kalustolla, kun kalliiseen sähkö ja vetytekniikkaan ei ole varaa ja liikkua pitää. Millään hallituksella ei ole kanttia kieltää niitä äänestäjien kaikkoamisen pelossa vaikka sitten inhimillisyys olisikin kadoksissa, kuten on vihervassareilla.

   • Anonyymi

    No voi, voi! Vihervassaritko äidin pikkupoikaako noin ahistaa, ettei aamupuurolle pääse? Jos EU päättää kieltää polttomoottorit, niin ajele sinä vaan kalustollasi.


  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Oikein hyvä juttu!


  • Anonyymi

   Vetyauton hehkutus liittyy Toyotan omapojan henkilökohtaiseen kaunaan VW-yhtymää kohtaan.

   • Anonyymi

    Taitaa Toyotaa joku fanittavan ja sitä kautta Mirai vetyautoa, johon Toyota on satsannut suuria summia sen tuotantoon....ja uhkaa flopata. Pitäähän sitä propagandaa tehdä jos on Toyotan osakkeita ostanut suurella summalla. :D


  • Anonyymi

   Oli kesä oli vety, vety vaaleanpunainen. Vai miten ne Sliipparit lauloi?

  • Anonyymi

   Vetyautoista on turha kovin paljon höpistä, koska ne eivät ole käyttökelpoisia vielä todella pitkään aikaan Suomessa. Tällä vuosikymmenellä ei vetyautot ole järkevä vaihtoehto jo senkään takia, että vetyasemia ei tule olemaan riittävästi. Ei ole olemassa mitään sellaista suunnitelmaa, jossa vetyasemia ilmestyisi olisi paljon tällä vuosikymmenellä.

   Joten käytännössä ehtii ostaa auton ja käyttää sitä pitkään ennen kuin vetyautoa tarvitsee edes miettiä vaihtoehtona. Eikä ladattavat sähköautot tule katoamaan edes vaikka vetyautot tulisi suosituksi, koska markkinoilla olisi tilaa molemmille (automarkkina on valtava). Kyse on enemmänkin siitä, että halutaanko vetyautoja ostaa ylipäätään.

  • Anonyymi

   Onhan vetyauto periaatteessa hieno, vaan kun vedyn valmistaminen on niin kovin saastuttavaa ja kallista, mutta kun ihanien japsien Mirai!

  • Anonyymi

   "Minä olen kyllä varma siitä asiasta että polttomoottorikäyttöiset autot säilyvät liikenteessä melkoisen kauan. On paljon ihmisiä jotka tulevat toimeen muutaman tuhannen euron kalustolla, kun kalliiseen sähkö ja vetytekniikkaan ei ole varaa ja liikkua pitää. "

   Olen samaa mieltä että vanhoilla polttiksilla (bensa, diesel, kaasu, etanoli) ajetaan vielä 2040-luvulla, mutta 2050 nurkilla jo melko vähäisiä kun joskus 2040 jälkeen alkaa polttoainejakeluasemat tekemään kuolemaa polttisten selvästi vähentyessä esim. jakeluaseman maassa olevat polttoainetankit täytyy uusia ja maksaa liikaa aseman omistajalle.

   Kysymys oli siitä että 2030 nurkilla UUSIEN polttisten myynti tullaan kieltämään ja näin alkaa polttisten hienovarainen alasajo. Näin jäävät lopulta jäljelle vety ja sähkö ellei jotain uusia käyttövoimia siihen mennessä keksitä.

  • Anonyymi

   "Kyllä täytyy vetyautoilun ja vetytalouden olla todellakin jotain erityistä , kun herättää jäyhissä suomalaisissakin (oletus kirjoittajan kansalaisuudesta)näin suuria intohimoja!"

   Olen kanssasi samaa mieltä. Vetyautot palstalla jatkuvaa kehumista, tieteellisesti ei aidosti suostuta keskustelemaan myös sen heikkouksista vaan hypettämistä jatketaan ammattimaisesti, valheellisesti uskotellaan "aivan mahtavaa, tätä on odotettu" ikäänkuin joku iso määrä ihmisiä kannattaisi vetyä vaikka todistetusti Norjan ja Ruotsin vuosia jatkunut vetyautoilu on flopannut... ja sinäkin haukut aloitustani trolliksi jo heti alkuun sekä vastakkaiset näkemykset monen huutomerkin kera symbolisoiden raivoa. :D Täytyy vedyn vastustuskin herättää puolustajissa näin suuria intohimoja. :o)

  • Anonyymi

   Tässä ketjussa on kauhea kiihko asioista, joilla ei vielä ole käytännön merkitystä.

  • Anonyymi

   Milloin voin ostaa n. 5000€ arvoisen käytetyn polttokennoauton, jonka huolto- ja korjauskulut vastaisi suunnilleen samanhintaisen polttisauton huolto- ja korjauskuluja tänä päivänä.

  • Anonyymi

   "Mutta, tälläkään hetkellä, ottaen olemassa olevien vetyautojen ulutus per 100 km, ei puhuta mahdottoman kalliista polttoaineesta."

   Jos bensiiniauton ja dieselauton kulutus rahassa mitattuna on ehkä hieman alle 10e/100km, niin voit mennä kertomaan sen tuonne facebook ryhmään ettei se nyt vetykään niin kallista ole polttoaineena että mitä te oikein marisette. :o) Sivusto perustettu 2019 lopussa ja jäseniä melko lyhyessä ajassa 283 300 nyt, joka on melko hyvä saavutus. Ovat myös järjestäneet yhteiskunnallisesti muutamia näkyviä mielenosoituksia eivätkä vain ainoastaan räyhänneet netissä.

   Eikö tämäkin vain kerro siitä että ihmisiä harmittaa KALLIS polttoaine ja nimenomaan vety pyrkii sillä kalliilla tiellä jatkamaan. Ja vaikka se vedyn hinta saataisiin monen vuoden jälkeen painettua EDES 7e/100km SUOMESSA, niin tuskin tuosta ryhmästä merkittäviä määriä ihmisiä eroaa sillä se vastaa nyt dieselin 5l kulutuksella 1,40 litrahinnalla samaa summaa... eli monien mielestä edelleen kallista vaikka kenties bensiiniautoilijat vedyn hinnan voisi silloin vielä sulattaa?

   Joten käy siellä kiistelemässä heidän kanssaan että ei se vety ole nyt niin kallista. :D

   https://www.facebook.com/groups/1595868463917799/

  • Anonyymi

   "Aivan kuten akkusähköautoilua, myös vetyautoilua tulee tukea. Ei voi olla niin, että vain rakastamasi ackuautoilu saisi kuoria kaikki silavat päältä!

   Aivan totta, on kuitenkin suuri ero että laitetaanko niitä yhteiskunnan varoja KANNATTAVAAN tekniikkaan kiinni tieteellisesti vai vain hypetyksen takia. Tällä hetkellä kansa on sitä mieltä että sähköautot kannattavat ja sitä väitettä tukevat monien maiden sähköautojen myyntitilastot. Iso joukko (keski-ikäisiä joilla on varaa ja näkemystä autoilusta) ovat tehneet omat laskelmansa ja mieltymyksensä eikä vetyautot ole tarjonneet vastinetta rahalle. Suuri joukkoja ihmisiä ovat puhuneet ja järkeilleet asian näin ettei vetyautoilu kannata kun luet muiden maiden vetyautoilijoiden kirjoituksia facebookissa.

   "Muuten olen samaa mieltä siitä, että enimmän osat saisivat kustantaa yritykset, jotka täällä haluavat toimia?"

   Hienoa että sinäkin tunnustat sen epäsuorasti että on riski vedyn floppaamisesta myös suomessa, joten ei ole silloin oikein että verovaroin asemat pystytetään.... ja saattavat jäädä hienoiksi muistomerkeiksi vetyautoilusta kun ovat niin vähäisellä käytöllä lähes olemattoman vetyautokannan vuoksi. On aivan eri asia tukea yhteiskunnallisesti jos myös muissa maissa vetyhenkilöautojen myynnit kasvaisivat joka vuosi lisää kuten nyt sähköautojen kanssa on todistetusti käynyt. Jos vety todella olisi se kansaa kiinnostava autoilun muoto ostaen vetyautoja ja niitä näkyisi liikenteessä (eikä vain valheellisesti teoreettisesti netissä), niin en minä silloin olisi poikkiteloin olisi vaan varmaan itsekkin kannattaisin silloin vetyautoja.

  • Anonyymi

   "...tai sinulla on jotain kytköksiä akkusähköautoiluun taloudellisessa mielessä!"

   Olet oikeassa, minulla on yksilötasolla taloudelliset intressit mielessä. En halua henkilökohtaisen autoiluni olevan kallista ja hankalaa. Sitä alkuvuodet ainakin suomessa tulee tarjoamaan hankintahinnan, vedyn hinnan, vähäisten vetyasemien (vedyn hakeminen kauempaa ja stressi onko se välillä loppu), verojen muodossa (yhteiskunnan tuet), kalliimmat/hankelemmat huolto/korjaus kustannukset ja stressaamiset. Joten minulla on suuria kytköksiä omaan lompakkooni vaikkei minulla ole mitään pörssiosakkeita sähköautoiluun liittyen ja en edes työskentele sähköhenkilöautojen parissa. Samoin myös kytköksiä moraaliin ja oikeustajuun että ei ole oikein levittää netissä VALHEITA... ja vetyhypetys on juuri nyt sitä nykyisellä tekniikalla. Katsotaan sitten vaikka 2030-luvulla onko vetyautoilu (kulurakenne) muuttunut niin paljon että siirrynkin kannattamaan vetyä.... mutta NYKYISEN tiedon valossa näen vedyn vain stressaavana ja kalliina tapana autoilla... eikä tulevaisuudesta voi varmasti tietää kuten Ruotsissa ja Norjassa on käynyt.

   En myöskään halua että moni muu vedystä tietämätön autoilija lankeaa hypetykseen ja pettyy vetyautoiluun kun se ei tarjonnutkaan niin paljon kuin "markkinavoimat" netissä mielikuvina maalailivat.... VALHEELLISESTI. On oikein kaivaa totuutta esiin uuden tekniikan suhteen ja samoin myös minun näkemyksiäni voi korjata, sillä myös minä teen joskus vääriä oletuksia "netin tietotoimiston" perusteella. Kyllä se muutamassa vuodessa alkaa totuus kuoriutua vetyautoilusta kun useammat autolehdet tekee erilaisia testejä vetyautoille että miten ne kestää ja myös suomalaiset vetyautoilijat kertovat havainnoistaan netissä. Merkkikohtaiset facebook keskustelut ovat jo hyvä mittari missä mennään vetyautoilussa tavallisessa arjessa... ja sitä se tulee olemaan myös suomessa jos ei historiasta OTETA OPIKSI.

  • Anonyymi

   "Akkuautot ovat vieläkin kalliita. Nyt vasta, varmaan 15v. markkinoilletulon jälkeen, on näkyvissä lupauksia edullisista a.s.autoista?"

   Kyllä, akkuautot olivat minustakin tosi kalliita aikoinaan ja ainoa järkeä akkuauto mielestäni oli silloin 2012 julkaistu Nissan Leaf joka edes jotenkuten tarjosi sähköautoilua "kakkosautona" mielestäni. Silloin oli pieni akku ja nyt uusissa on jo selvästi isompi akku, joka pitää hinnan edelleen korkeana mutta toimintamatka on sitten selvästi pidentynyt. Nyt suuremman akun turvin saadaan niitä kilometrejä selvästi lisää tehden monille siitä ykkösauton. Nyt todistetusti 2020-luvulla alkanut sähköautobuumi (monen maan rekisteröintitilastot) eli ihmiset laskee että käyttökulut ovat järkevällä tasolla polttiksiin verrattuna, että sellainen kannattaa hankkia.

   "Miksi vetyautot olisivat jotenkin erilaisia tässä suhteessa? Kyllä niissäkin tulee hinnat laskemaan! Voi jopa olla, että tulevaisuudessa polttokennot ovat edullisempia kuin patterit, kun verrataan autoja omissa segmenteissään! Tämä on jopa todennäköistä!"

   Vastaavasti vetyautoja on kehitetty tosissaan 2000-luvun alusta muutaman isomman autonvalmistajan toimesta. Lopulta 2014 Toyota julkaisi Mirai autonsa ja Hyundai puolestaan Nexon 2018 sekä IX35 2013. Wikipedian mukaan 57 000 dollarin Mirain hinta ei ole 7 vuoden aikana selvästi laskenut ja Toyota on suuri maailmanlaajuinen autonvalmistaja joka pystyy toimittamaan kyllä autoja jos vain kysyntää niille olisi. Onko sinulla jotain mikä tukee sitä että todellakin vetyauton voi ostaa SUOMESSA kilpailukykyiseen hintaan vaikkapa 50 000 eurolla? Ulkomaan hintoihin kun pitää lisätä suomen omat verot päälle eli nykyhetkellä arvioita 70 000 - 100 000e. Jos ei ulkomaillakaan ilmeisesti ole saatu hintaa laskettua joissa vetyautoja on jo myyty MONTA VUOTTA, niin miksi se nyt onnistuisi muutamassa vuodessa "vetyboomin suomessa" kun vielä suomi on melko pieni maa automarkkinoiden silmissä kun verrataan muiden maiden autokantaan ja ihmismäärään?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Mirai

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hyundai_Nexo

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hyundai_ix35_FCEV

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   "Jos et tiennyt sellaistakaan seikkaa, että kuluilla on taipumusta laskea kun saadaan massaa tai volyymiä tuotantoon, niin vedyn tuotannossa on juuri kyse sellaisesta!"

   Voisitko laittaa meille jotain arvioita seuraavista asioista mitä kaikki maksaa SUOMESSA:

   - Vetytehdas (elektrolyysilaitos?) hinta, tuottomäärä vuorokaudessa, yhden vetykilon tuotantokulu kaikkine kuluineen itse tehtaalle.
   - Vedyn jakelu, kohtuu pitkä putki vetyasemalle (vertaa gasum kaasuputki)
   - Vedyn jakelu säiliöautolla, kaluston hinta, kuskin palkka, säiliöauton huollot jne.
   - Vetyjakeluaseman huoltokulut (kuluvat osat).
   - Vedyn haihtuminen isosta säiliöstä (pieni atomi) noin 1% (tai jopa 25% kuukaudessa) eli häviöt.
   - Omien tuulivoimaloiden ja aurinkokennofarmien pystyttäminen jotta saadaan pitkässä juoksussa PALJON ja HALVALLA sähköä, koska markkinahintaisesti voi olla aika kyseenalaista tuottaa vetyä kun yksi kilo vetyä tarvitsee noin 55kw sähköä. Oman "sähkölaitoksen" kulujen kuolettaminen, 10v, 15v vai peräti 20v jonka JÄLKEEN vedyn hintaa saadaan painettua alaspäin kun suuri pankkilaina on ensin maksettu?
   - Tuotantolaitoksen suurien vetysäiliöiden uusiminen sillä vedyllä on taipumusta haurastuttaa säiliöitä pitkässä juoksussa. 10v, 20v, 30v? Hinta per kilo vetyä?

   .... Nyt sitten pohditaan mistä kaikesta voidaan painaa sitä hintaa alaspäin... ja ennenkaikkea kauanko siihen menee aikaa. Maksaako vuonna 2030 vedyn hinta 7e SUOMESSA autoilijalle? Esitän varmasti vaikeita kysymyksiä mutta toivon että pystyt jotain arviota linkkeineen heittämään väitteellesi eikä vain "toivotaan toivotaan". Jos se vedyn hinta MAAILMALLA laskee, niin se ei välttämättä tarkoita että se laskisi Suomessa esim. tuodaan laivalla vetyä Saksasta eli jälleen siirtokuluja vedylle.

   • Anonyymi

    En jaksa jakaa vastauksia lohkoihin, kuin olet tehnyt, mutta pyrin vastaamaan oleellisimmilta osin!
    Mitä muuta, kuin hypetystä on tuollainen käyttäyminen kuin: Varoita ystäviäsi ajoissa?
    Tarkoittaako tuo pelkoa siitä, että vetyautoilu tulee niin lujaa vauhtia, ettei "ystävätkään" pysy kehityksen perässä? Kun autoliikkeet jo pullistelee eril. vetyautomalleista?
    Ei pelkoa, kyllä ihmiset ehtivät muodostaa kantansa!
    Virheellistä uutisointia on paljon, ja kaikkialla! Tälläkin palstalla suurin osa kannanotoista on höpöhöpöä, puolin ja toisin!
    On sellainenkin piirre dissata, kuin ketjussa kehua jotain vetyketjussa esiintyvää asiaa!
    Tarkoituksena saada näyttämään asia "hönöltä" Asialla tietysti vedyn vastustajat.

    Varmasti on myös perätöntä kehumista puolin ja toisin
    Vetyhypetys valheita nykytekniikalla?
    Mikä klikkaa tekniikassa tällä hetkellä?
    Eikö pikemminkin kalleus tule siitä, ettei asian uudesta luonteesta johtuen, ole vielä koko ketjussa saatu massamarkkinaetua aikaiseksi? Aivan sama ilmiö kaikessa tekniikassa etc.
    Muistan kun OLED telkku maksoi melko suolaisesti n. yli 10v. sitten! Eikä ruudun kokokaan kovin huima ollut.
    Eli siis, tekniikan nykytasollakin on jo vedyn valmistusmenetelmät kilpailukykyisellä tasolla!
    Paljon uutta menetelmää on myös tulossa, mutta eipä niistä sen enempää, aika näyttää?

    Onhan vetypeleissä enemmän osia kuin patteripeleissä! Mutta paljon vähemmän kuin polttiksissa! Mutta kuten tiedät, monet polttisten käyttäjät autoilevat pirssillään vuodesta toiseen, vaihtelematta jatkuvasti osia! Onko vetyauto tässä suhteessa jotenkin huonompi?
    Vetykorjaamoja tulee, kun on sen aika!
    Tällä palstalla on jo joku osoittanut perättömiksi nuo vedyn "haihtumiset".
    Vetyautossa yhdistyy polttomoottoriauton ja sähköauton hyvät puolet!
    Polttokennojen modulaarisuus on etu akkuihin verrattuna! Samaa pakettia voi käyttää h- autossa tai vaikka k- autossa. Kuten Toyota tekee tulevien raskaan kaluston kanssa.

    Yksi asia, mitä täällä ei näköjään ymmärretä, on seuraava:
    Skenaario: kun muutetaan koko ajokalusto, sen jälkeen kun polttikset on hylätty, akkusähkökäyttöisiksi? Siitä seuraa:
    SELLAISETKIN IHMISET, jotka tälläkin hetkellä hypettää patteribiilejä, eivät voikaan enää autoilla! Miksi? KOSKAAN EI kaikilla suomalaisilla tule olemaan mahdollisuutta ladata vaivattomasti yön yli, koska asumismuoto ei sitä salli!
    Tähän voi vetyauto antaa ratkaisun, kunhan on markkinoilla edullisia autoja!
    Samasta syystä tulisi polttikset säilyttää, mutta ekologisina versioina!

    Jos vaivautuu ottamaan asioista selvää, valkenee, että VETYTALOUS ei ole jossain tulevaisuudessa, vaan se on nyt! Suomi toki perässähiihtäjä, mitäs meillä , vähäväkisillä?
    Mutta, aivan kuin SunRiseAvenuen biisissä: täältä tullaan!
    Vetyautoilu ikään kuin "hiipii" mukaan vetytalouden mukana, myös Suomessa!

    Mistä historiasta tulisi ottaa opiksi?
    Juu, kyllähän koko vetytaloudesta oli varmaan paljonkin suukopua takavuosina?
    Mutta taisi olla samaa tasoa Gorbatsovin perestroikan ja glasnostin kanssa?
    Paljon puhetta, vähän tekoja! Nyt tilanne on eri!

    Monet suomalaiset tuntuvat olevan ns. yhden asian ihmisiä?
    Kun tätä "sähköautoilua" on hypetetty tarpeeksi kauan, on tultu tilanteeseen, missä nähdään vain akkusähköautoilu tulevaisuuden liikkumismuotona!
    Tähän on juuri syynä ihan mahdoton maasutus ja suitsutus, ja joillakin ihailu erään länsimaisen autovalmistajan upeista malleista! Ja kaverihan vie ihmisiä avaruuteenkin!
    Ja nykyaikainen media/markkinointi osasto tekee loput!
    Niin, ja täytyisihän myös osakkeenomistajat pitää tyytyväisinä?
    Suomalaiset on musulmaaneja! (ei kaikki).
    Luulisi monella taholla kuuluvan tyytyväistä hyrinää?
    Onhan hengenheimolaiset juuri saaneet suuren "voiton" lähi-idässä!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    En jaksa jakaa vastauksia lohkoihin, kuin olet tehnyt, mutta pyrin vastaamaan oleellisimmilta osin!
    Mitä muuta, kuin hypetystä on tuollainen käyttäyminen kuin: Varoita ystäviäsi ajoissa?
    Tarkoittaako tuo pelkoa siitä, että vetyautoilu tulee niin lujaa vauhtia, ettei "ystävätkään" pysy kehityksen perässä? Kun autoliikkeet jo pullistelee eril. vetyautomalleista?
    Ei pelkoa, kyllä ihmiset ehtivät muodostaa kantansa!
    Virheellistä uutisointia on paljon, ja kaikkialla! Tälläkin palstalla suurin osa kannanotoista on höpöhöpöä, puolin ja toisin!
    On sellainenkin piirre dissata, kuin ketjussa kehua jotain vetyketjussa esiintyvää asiaa!
    Tarkoituksena saada näyttämään asia "hönöltä" Asialla tietysti vedyn vastustajat.

    Varmasti on myös perätöntä kehumista puolin ja toisin
    Vetyhypetys valheita nykytekniikalla?
    Mikä klikkaa tekniikassa tällä hetkellä?
    Eikö pikemminkin kalleus tule siitä, ettei asian uudesta luonteesta johtuen, ole vielä koko ketjussa saatu massamarkkinaetua aikaiseksi? Aivan sama ilmiö kaikessa tekniikassa etc.
    Muistan kun OLED telkku maksoi melko suolaisesti n. yli 10v. sitten! Eikä ruudun kokokaan kovin huima ollut.
    Eli siis, tekniikan nykytasollakin on jo vedyn valmistusmenetelmät kilpailukykyisellä tasolla!
    Paljon uutta menetelmää on myös tulossa, mutta eipä niistä sen enempää, aika näyttää?

    Onhan vetypeleissä enemmän osia kuin patteripeleissä! Mutta paljon vähemmän kuin polttiksissa! Mutta kuten tiedät, monet polttisten käyttäjät autoilevat pirssillään vuodesta toiseen, vaihtelematta jatkuvasti osia! Onko vetyauto tässä suhteessa jotenkin huonompi?
    Vetykorjaamoja tulee, kun on sen aika!
    Tällä palstalla on jo joku osoittanut perättömiksi nuo vedyn "haihtumiset".
    Vetyautossa yhdistyy polttomoottoriauton ja sähköauton hyvät puolet!
    Polttokennojen modulaarisuus on etu akkuihin verrattuna! Samaa pakettia voi käyttää h- autossa tai vaikka k- autossa. Kuten Toyota tekee tulevien raskaan kaluston kanssa.

    Yksi asia, mitä täällä ei näköjään ymmärretä, on seuraava:
    Skenaario: kun muutetaan koko ajokalusto, sen jälkeen kun polttikset on hylätty, akkusähkökäyttöisiksi? Siitä seuraa:
    SELLAISETKIN IHMISET, jotka tälläkin hetkellä hypettää patteribiilejä, eivät voikaan enää autoilla! Miksi? KOSKAAN EI kaikilla suomalaisilla tule olemaan mahdollisuutta ladata vaivattomasti yön yli, koska asumismuoto ei sitä salli!
    Tähän voi vetyauto antaa ratkaisun, kunhan on markkinoilla edullisia autoja!
    Samasta syystä tulisi polttikset säilyttää, mutta ekologisina versioina!

    Jos vaivautuu ottamaan asioista selvää, valkenee, että VETYTALOUS ei ole jossain tulevaisuudessa, vaan se on nyt! Suomi toki perässähiihtäjä, mitäs meillä , vähäväkisillä?
    Mutta, aivan kuin SunRiseAvenuen biisissä: täältä tullaan!
    Vetyautoilu ikään kuin "hiipii" mukaan vetytalouden mukana, myös Suomessa!

    Mistä historiasta tulisi ottaa opiksi?
    Juu, kyllähän koko vetytaloudesta oli varmaan paljonkin suukopua takavuosina?
    Mutta taisi olla samaa tasoa Gorbatsovin perestroikan ja glasnostin kanssa?
    Paljon puhetta, vähän tekoja! Nyt tilanne on eri!

    Monet suomalaiset tuntuvat olevan ns. yhden asian ihmisiä?
    Kun tätä "sähköautoilua" on hypetetty tarpeeksi kauan, on tultu tilanteeseen, missä nähdään vain akkusähköautoilu tulevaisuuden liikkumismuotona!
    Tähän on juuri syynä ihan mahdoton maasutus ja suitsutus, ja joillakin ihailu erään länsimaisen autovalmistajan upeista malleista! Ja kaverihan vie ihmisiä avaruuteenkin!
    Ja nykyaikainen media/markkinointi osasto tekee loput!
    Niin, ja täytyisihän myös osakkeenomistajat pitää tyytyväisinä?
    Suomalaiset on musulmaaneja! (ei kaikki).
    Luulisi monella taholla kuuluvan tyytyväistä hyrinää?
    Onhan hengenheimolaiset juuri saaneet suuren "voiton" lähi-idässä!

    "Tällä palstalla on jo joku osoittanut perättömiksi nuo vedyn "haihtumiset".

    Linkki tuohon että vedyn haihtuminen ei pidä paikkaansa? Tässä ketjussa useampi linkki eri lähteistä että vetyä nimenomaan haihtuu. Joten missä ketjussa joku on kumonnut vedyn haihtumisen muuta kuin vain mielipide toteamuksena "en ole töissä huomannut mitään että sitä haihtuisi" ilman mitään mittareita?

    https://keskustelu.suomi24.fi/t/17065886/vetya-haihtuu-tankista-rahaa-tuuleen-


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    En jaksa jakaa vastauksia lohkoihin, kuin olet tehnyt, mutta pyrin vastaamaan oleellisimmilta osin!
    Mitä muuta, kuin hypetystä on tuollainen käyttäyminen kuin: Varoita ystäviäsi ajoissa?
    Tarkoittaako tuo pelkoa siitä, että vetyautoilu tulee niin lujaa vauhtia, ettei "ystävätkään" pysy kehityksen perässä? Kun autoliikkeet jo pullistelee eril. vetyautomalleista?
    Ei pelkoa, kyllä ihmiset ehtivät muodostaa kantansa!
    Virheellistä uutisointia on paljon, ja kaikkialla! Tälläkin palstalla suurin osa kannanotoista on höpöhöpöä, puolin ja toisin!
    On sellainenkin piirre dissata, kuin ketjussa kehua jotain vetyketjussa esiintyvää asiaa!
    Tarkoituksena saada näyttämään asia "hönöltä" Asialla tietysti vedyn vastustajat.

    Varmasti on myös perätöntä kehumista puolin ja toisin
    Vetyhypetys valheita nykytekniikalla?
    Mikä klikkaa tekniikassa tällä hetkellä?
    Eikö pikemminkin kalleus tule siitä, ettei asian uudesta luonteesta johtuen, ole vielä koko ketjussa saatu massamarkkinaetua aikaiseksi? Aivan sama ilmiö kaikessa tekniikassa etc.
    Muistan kun OLED telkku maksoi melko suolaisesti n. yli 10v. sitten! Eikä ruudun kokokaan kovin huima ollut.
    Eli siis, tekniikan nykytasollakin on jo vedyn valmistusmenetelmät kilpailukykyisellä tasolla!
    Paljon uutta menetelmää on myös tulossa, mutta eipä niistä sen enempää, aika näyttää?

    Onhan vetypeleissä enemmän osia kuin patteripeleissä! Mutta paljon vähemmän kuin polttiksissa! Mutta kuten tiedät, monet polttisten käyttäjät autoilevat pirssillään vuodesta toiseen, vaihtelematta jatkuvasti osia! Onko vetyauto tässä suhteessa jotenkin huonompi?
    Vetykorjaamoja tulee, kun on sen aika!
    Tällä palstalla on jo joku osoittanut perättömiksi nuo vedyn "haihtumiset".
    Vetyautossa yhdistyy polttomoottoriauton ja sähköauton hyvät puolet!
    Polttokennojen modulaarisuus on etu akkuihin verrattuna! Samaa pakettia voi käyttää h- autossa tai vaikka k- autossa. Kuten Toyota tekee tulevien raskaan kaluston kanssa.

    Yksi asia, mitä täällä ei näköjään ymmärretä, on seuraava:
    Skenaario: kun muutetaan koko ajokalusto, sen jälkeen kun polttikset on hylätty, akkusähkökäyttöisiksi? Siitä seuraa:
    SELLAISETKIN IHMISET, jotka tälläkin hetkellä hypettää patteribiilejä, eivät voikaan enää autoilla! Miksi? KOSKAAN EI kaikilla suomalaisilla tule olemaan mahdollisuutta ladata vaivattomasti yön yli, koska asumismuoto ei sitä salli!
    Tähän voi vetyauto antaa ratkaisun, kunhan on markkinoilla edullisia autoja!
    Samasta syystä tulisi polttikset säilyttää, mutta ekologisina versioina!

    Jos vaivautuu ottamaan asioista selvää, valkenee, että VETYTALOUS ei ole jossain tulevaisuudessa, vaan se on nyt! Suomi toki perässähiihtäjä, mitäs meillä , vähäväkisillä?
    Mutta, aivan kuin SunRiseAvenuen biisissä: täältä tullaan!
    Vetyautoilu ikään kuin "hiipii" mukaan vetytalouden mukana, myös Suomessa!

    Mistä historiasta tulisi ottaa opiksi?
    Juu, kyllähän koko vetytaloudesta oli varmaan paljonkin suukopua takavuosina?
    Mutta taisi olla samaa tasoa Gorbatsovin perestroikan ja glasnostin kanssa?
    Paljon puhetta, vähän tekoja! Nyt tilanne on eri!

    Monet suomalaiset tuntuvat olevan ns. yhden asian ihmisiä?
    Kun tätä "sähköautoilua" on hypetetty tarpeeksi kauan, on tultu tilanteeseen, missä nähdään vain akkusähköautoilu tulevaisuuden liikkumismuotona!
    Tähän on juuri syynä ihan mahdoton maasutus ja suitsutus, ja joillakin ihailu erään länsimaisen autovalmistajan upeista malleista! Ja kaverihan vie ihmisiä avaruuteenkin!
    Ja nykyaikainen media/markkinointi osasto tekee loput!
    Niin, ja täytyisihän myös osakkeenomistajat pitää tyytyväisinä?
    Suomalaiset on musulmaaneja! (ei kaikki).
    Luulisi monella taholla kuuluvan tyytyväistä hyrinää?
    Onhan hengenheimolaiset juuri saaneet suuren "voiton" lähi-idässä!

    "Mitä muuta, kuin hypetystä on tuollainen käyttäyminen kuin: Varoita ystäviäsi ajoissa?"

    "Mistä historiasta tulisi ottaa opiksi?"

    Kun suuria massoja herätetään ajoissa, niin myös päättäviin tahoihin ja sijoittajiin saadaan kiinnitettyä huomiota. Ei ole oikein laittaa kallista vetyverkostoa pystyyn jos kerran Ruotsissa ja Norjassakin jo historia opettaa ettei sijoitus ole kannattanut, koska ihmiset eivät kerta kaikkiaan vain halua ostaa vetyautoa. Tarkoitukseni on kiinnittää huomiota ettei se vety välttämättä olekkaan henkilöautoliikenteessä niin toimiva tuote tavallisille pulliaisille (liian kallista) kuin kehumisilla koitetaan valheellisesti niin suitsuttaa. Ja yhteiskunnan verovaroja menee hukkaan... todistetusti.

    Kysyn jälleen kerran uudestaan: Jos Ruotsissa ja Norjassa vetyautoilu on käytännössä flopannut MONTA VUOTTA (surkeat uusien vetyautojen myyntitilastot ja nykyinen vetyautokanta), niin MIKSI Suomi olisi poikkeus? Mitä täällä Suomessa osataan tehdä toisin, jotta vetyautoilu voittaa tavallisten ihmisten sydänmet puolelleen ja oikeasti ostavat niitä kymmeniä tuhansia? Jos ei edes kaasuautotkaan ole siinä onnistuneet jo kohtuu kattavalla noin 60 kaasuaseman verkostolla (Etelä-Suomessa), niin miksi vetyautotkaan olemattomalla muutaman aseman verkostolla tulevaisuudessa? Eikö myös kaasuautojen historiasta kannattaisi ottaa opiksi?

    Eli kysyn vielä kerran, MITÄ täällä SUOMESSA osataan tehdä TOISIN että vetyautot todella myyvät autokaupoissa?

    https://keskustelu.suomi24.fi/t/17127889/edes-kaasuautot-eivat-myy-miksi-vetyautotkaan


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    En jaksa jakaa vastauksia lohkoihin, kuin olet tehnyt, mutta pyrin vastaamaan oleellisimmilta osin!
    Mitä muuta, kuin hypetystä on tuollainen käyttäyminen kuin: Varoita ystäviäsi ajoissa?
    Tarkoittaako tuo pelkoa siitä, että vetyautoilu tulee niin lujaa vauhtia, ettei "ystävätkään" pysy kehityksen perässä? Kun autoliikkeet jo pullistelee eril. vetyautomalleista?
    Ei pelkoa, kyllä ihmiset ehtivät muodostaa kantansa!
    Virheellistä uutisointia on paljon, ja kaikkialla! Tälläkin palstalla suurin osa kannanotoista on höpöhöpöä, puolin ja toisin!
    On sellainenkin piirre dissata, kuin ketjussa kehua jotain vetyketjussa esiintyvää asiaa!
    Tarkoituksena saada näyttämään asia "hönöltä" Asialla tietysti vedyn vastustajat.

    Varmasti on myös perätöntä kehumista puolin ja toisin
    Vetyhypetys valheita nykytekniikalla?
    Mikä klikkaa tekniikassa tällä hetkellä?
    Eikö pikemminkin kalleus tule siitä, ettei asian uudesta luonteesta johtuen, ole vielä koko ketjussa saatu massamarkkinaetua aikaiseksi? Aivan sama ilmiö kaikessa tekniikassa etc.
    Muistan kun OLED telkku maksoi melko suolaisesti n. yli 10v. sitten! Eikä ruudun kokokaan kovin huima ollut.
    Eli siis, tekniikan nykytasollakin on jo vedyn valmistusmenetelmät kilpailukykyisellä tasolla!
    Paljon uutta menetelmää on myös tulossa, mutta eipä niistä sen enempää, aika näyttää?

    Onhan vetypeleissä enemmän osia kuin patteripeleissä! Mutta paljon vähemmän kuin polttiksissa! Mutta kuten tiedät, monet polttisten käyttäjät autoilevat pirssillään vuodesta toiseen, vaihtelematta jatkuvasti osia! Onko vetyauto tässä suhteessa jotenkin huonompi?
    Vetykorjaamoja tulee, kun on sen aika!
    Tällä palstalla on jo joku osoittanut perättömiksi nuo vedyn "haihtumiset".
    Vetyautossa yhdistyy polttomoottoriauton ja sähköauton hyvät puolet!
    Polttokennojen modulaarisuus on etu akkuihin verrattuna! Samaa pakettia voi käyttää h- autossa tai vaikka k- autossa. Kuten Toyota tekee tulevien raskaan kaluston kanssa.

    Yksi asia, mitä täällä ei näköjään ymmärretä, on seuraava:
    Skenaario: kun muutetaan koko ajokalusto, sen jälkeen kun polttikset on hylätty, akkusähkökäyttöisiksi? Siitä seuraa:
    SELLAISETKIN IHMISET, jotka tälläkin hetkellä hypettää patteribiilejä, eivät voikaan enää autoilla! Miksi? KOSKAAN EI kaikilla suomalaisilla tule olemaan mahdollisuutta ladata vaivattomasti yön yli, koska asumismuoto ei sitä salli!
    Tähän voi vetyauto antaa ratkaisun, kunhan on markkinoilla edullisia autoja!
    Samasta syystä tulisi polttikset säilyttää, mutta ekologisina versioina!

    Jos vaivautuu ottamaan asioista selvää, valkenee, että VETYTALOUS ei ole jossain tulevaisuudessa, vaan se on nyt! Suomi toki perässähiihtäjä, mitäs meillä , vähäväkisillä?
    Mutta, aivan kuin SunRiseAvenuen biisissä: täältä tullaan!
    Vetyautoilu ikään kuin "hiipii" mukaan vetytalouden mukana, myös Suomessa!

    Mistä historiasta tulisi ottaa opiksi?
    Juu, kyllähän koko vetytaloudesta oli varmaan paljonkin suukopua takavuosina?
    Mutta taisi olla samaa tasoa Gorbatsovin perestroikan ja glasnostin kanssa?
    Paljon puhetta, vähän tekoja! Nyt tilanne on eri!

    Monet suomalaiset tuntuvat olevan ns. yhden asian ihmisiä?
    Kun tätä "sähköautoilua" on hypetetty tarpeeksi kauan, on tultu tilanteeseen, missä nähdään vain akkusähköautoilu tulevaisuuden liikkumismuotona!
    Tähän on juuri syynä ihan mahdoton maasutus ja suitsutus, ja joillakin ihailu erään länsimaisen autovalmistajan upeista malleista! Ja kaverihan vie ihmisiä avaruuteenkin!
    Ja nykyaikainen media/markkinointi osasto tekee loput!
    Niin, ja täytyisihän myös osakkeenomistajat pitää tyytyväisinä?
    Suomalaiset on musulmaaneja! (ei kaikki).
    Luulisi monella taholla kuuluvan tyytyväistä hyrinää?
    Onhan hengenheimolaiset juuri saaneet suuren "voiton" lähi-idässä!

    "Vetyhypetys valheita nykytekniikalla?
    Mikä klikkaa tekniikassa tällä hetkellä?"

    Olet varmasti huomannut että täällä joku suitsuttaa ammattimaisen propagandamaisesti että vetyauto on hyvä ja sitä on odotettu? Kun epäkohdista on pitänyt puhua, niin ne vain sivuutetaan ja suitsutus jatkuu eli niitä ei käytännössä myönnetä. Luodaan mielikuvaa ettei ongelmia ole oikeassa elämässä vetyautoilussa ja vetyauto kannattaa ostaa mielummin kuin jokin muu käyttövoiman auto vaikka se maksaa jo todella paljon enemmän vähäisine tankkausasemineen pyörien melko pienellä alueella Suomessa... koska se nyt on vaan "hyvä". Hybridi ja täyssähköautoissakin on omat ongelmansa, mutta niin ammattimaista propagandaa niiden suhteen en ole havainnut vaikka varmasti niitäkin jotkut hypettää.

    Toinen valhe on myös että vety lyö läpi Suomessa ja tulee vetybuumi, vaikka Norja ja Ruotsi sen osoittaa ettei ole lyönyt läpi monen vuoden yrityksenkään jälkeen.

    Vetyauton tekniikassa klikkaa se seikka että huollot ja tulevaisuuden korjaukset tulevat olemaan kalliitta vetyautossa. Korjaamon erikoislaitteet tekniikka ja turvakoulutuksineen niin ensimmäiset vetyautoilijat sen pääasiassa maksaa. Jos vety floppaa Ruotsin ja Norjan tapaan, niin on riski että korjaamon satsaus vetyauton korjauksiin menee hukkaan. Ja tämä pitää myös hinnoitella korjaamolla sen mukaan. Moni korjaamo ei usko aluksi edes vetyautojen kasvaviin kantoihin, jolloin eivät halua vetyautoihin erikoistua, joten kuluttajan on ajettava/hinautettava vetyauto korjaamolle joskus pitkänkin matkan takaa lisäten kuluja.

    Maailmalla on raportoitu vetyasemien ruuhkautumisista (jonottaminen pois vapaa-ajastasi) ja vetyasemien vetykaasun loppumisesta. Samoin jäätyneistä tankkaussuuttimista jopa lämpimissä maissa ja pitänyt odotella sulamista, joka on vielä pieni harmi. Suurempia harmeja ovat elektrolyysilaitoksen ja vetytankkausasemien räjähtämiset (harvoja tapauksia), jolloin varatoimenpiteenä on pitänyt Norjassa laittaa kaikki vetytankkausasemat kiinni hetkeksi tankkauksen ajaksi... jolloin autoilija on jäänyt ilman vetyä. Vetyautoilijat ovat joutuneet hankkimaan vuokra-auton siksi aikaa lisäten autoilun kuluja.

    Polttokennon arvioitu ikä käytöstä riippuen voi pyöriä 100 000 - 300 000km ja se pitää käytännössä kokonaan uusia maksaen esim. 10 000 dollaria. Polttomoottorikin kuluu ja joutuu vuosien varrella sitä huoltamaan ja tekemään siihen jotain suurempaakin joskus esim. venttiilikannen kunnostus, mutta aika monella polttomoottorilla pääsee silti selvästi halvemmalla kuin polttokennolla huoltojen ja korjausten suhteen eikä oikein huollettuna isompia ongelmia ole välttämättä edes 300 000km kohdalla. Polttokenno ei välttämättä ole pitkäikäinen eikä kestä ehkä 20 vuotta. Patteriautoissakin akku pitää joskus vaihtaa ja on kallista mutta sitä ei ole pakko tehdä jos sietää vaikkapa 20% toimintamatkan laskua 300 000km kohdalla.

    Vetytankkausasemat maksavat 1-4 miljoonaa euroa kappale ominaisuuksista riippuen, jonka kalleus jarruttaa tehokkaasti asemien yleistymistä. On vaikeuksia löytää sijoittajia maksamaan asemat ja sen takia sitten halutaan yhteiskunta maksamaan ainakin osittain vaikka vetyautoilun floppauksen riski on suurta. Vetytankkaussemien puuttuessa kauaksi ei voi vetyautoilla lähteä, jolloin tekniikka ei ole niin haluttua paljon ajavalle toistaiseksi. Vetyasemille on oma karttapalvelu ja aika usein yksittäisiä asemia klikatessa on ollut 2-7 päivää kiinni "maintance" ilmoituksella (vety oikeasti loppu?).

    Vetyautojen jälleenmyyntiarvot tippuneet paljon Kaliforniassa. 50 000 dollarin Miraita jouduttu myymään kolmen vuoden jälkeen noin 10 000 dollarilla, koska ostajia ei vain ole vetyautoilun vaikeuksien kiiriessä eli tekniikassa on ongelmana (arkiautoilu) ettei se ole tarpeeksi haluttua kilpaileviin käyttövoimiin (tekniikoihin) verrattuna. Jos jälleenmyyntiarvo tippuu todella alas, niin niitä ei ole järkeä enään kalliisti harvalla vetyautokorjaamolla tulevaisuudessa korjata vaan kannattaa mielummin romutta ehkä jopa alle 10 vuoden iässä (hinta alle tonnin?), joka ei ole teknisesti luonnon kannalta hyvä asia.

    Valhe on lyhyesti sanottuna että "Vetyauto on hyvä ostos ja päihittää muut käyttövoimat, odottakaa vaan! " vaikka oikea elämä kertoo toista monen vuoden takaa useammassa eri maassa.

    Kysynkin erityisesti tähän loppuu, että oletko itse valmis ostamaan selvästi kalliimman vetyauton, ottamaan riskin vetytankkausten onnistumisista (asema kiinni tai vety loppu), ajamaan sillä vain osassa Suomea ensimmäisinä vuosina (lomamatkat kauas toisella autolla), maksamaan huolloista/korjauksista enemmän ja myymään lopulta vetyauton halvalla pois suuren arvonalennuksen takia... vain sen takia että fanitat vetyautoa? Ei väliä että vetyautoilu maksaa ja on hankalaa? Vai yritätkö vain saada MUUT MAKSAMAAN oman fanituksesi? ... vai ostatko salaa toisen käyttövoiman, koska autoilun kokonaisuus on halvempi?

    "Se on nyt vaan tyhmää maksaa liikaa." -Gigantti.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    En jaksa jakaa vastauksia lohkoihin, kuin olet tehnyt, mutta pyrin vastaamaan oleellisimmilta osin!
    Mitä muuta, kuin hypetystä on tuollainen käyttäyminen kuin: Varoita ystäviäsi ajoissa?
    Tarkoittaako tuo pelkoa siitä, että vetyautoilu tulee niin lujaa vauhtia, ettei "ystävätkään" pysy kehityksen perässä? Kun autoliikkeet jo pullistelee eril. vetyautomalleista?
    Ei pelkoa, kyllä ihmiset ehtivät muodostaa kantansa!
    Virheellistä uutisointia on paljon, ja kaikkialla! Tälläkin palstalla suurin osa kannanotoista on höpöhöpöä, puolin ja toisin!
    On sellainenkin piirre dissata, kuin ketjussa kehua jotain vetyketjussa esiintyvää asiaa!
    Tarkoituksena saada näyttämään asia "hönöltä" Asialla tietysti vedyn vastustajat.

    Varmasti on myös perätöntä kehumista puolin ja toisin
    Vetyhypetys valheita nykytekniikalla?
    Mikä klikkaa tekniikassa tällä hetkellä?
    Eikö pikemminkin kalleus tule siitä, ettei asian uudesta luonteesta johtuen, ole vielä koko ketjussa saatu massamarkkinaetua aikaiseksi? Aivan sama ilmiö kaikessa tekniikassa etc.
    Muistan kun OLED telkku maksoi melko suolaisesti n. yli 10v. sitten! Eikä ruudun kokokaan kovin huima ollut.
    Eli siis, tekniikan nykytasollakin on jo vedyn valmistusmenetelmät kilpailukykyisellä tasolla!
    Paljon uutta menetelmää on myös tulossa, mutta eipä niistä sen enempää, aika näyttää?

    Onhan vetypeleissä enemmän osia kuin patteripeleissä! Mutta paljon vähemmän kuin polttiksissa! Mutta kuten tiedät, monet polttisten käyttäjät autoilevat pirssillään vuodesta toiseen, vaihtelematta jatkuvasti osia! Onko vetyauto tässä suhteessa jotenkin huonompi?
    Vetykorjaamoja tulee, kun on sen aika!
    Tällä palstalla on jo joku osoittanut perättömiksi nuo vedyn "haihtumiset".
    Vetyautossa yhdistyy polttomoottoriauton ja sähköauton hyvät puolet!
    Polttokennojen modulaarisuus on etu akkuihin verrattuna! Samaa pakettia voi käyttää h- autossa tai vaikka k- autossa. Kuten Toyota tekee tulevien raskaan kaluston kanssa.

    Yksi asia, mitä täällä ei näköjään ymmärretä, on seuraava:
    Skenaario: kun muutetaan koko ajokalusto, sen jälkeen kun polttikset on hylätty, akkusähkökäyttöisiksi? Siitä seuraa:
    SELLAISETKIN IHMISET, jotka tälläkin hetkellä hypettää patteribiilejä, eivät voikaan enää autoilla! Miksi? KOSKAAN EI kaikilla suomalaisilla tule olemaan mahdollisuutta ladata vaivattomasti yön yli, koska asumismuoto ei sitä salli!
    Tähän voi vetyauto antaa ratkaisun, kunhan on markkinoilla edullisia autoja!
    Samasta syystä tulisi polttikset säilyttää, mutta ekologisina versioina!

    Jos vaivautuu ottamaan asioista selvää, valkenee, että VETYTALOUS ei ole jossain tulevaisuudessa, vaan se on nyt! Suomi toki perässähiihtäjä, mitäs meillä , vähäväkisillä?
    Mutta, aivan kuin SunRiseAvenuen biisissä: täältä tullaan!
    Vetyautoilu ikään kuin "hiipii" mukaan vetytalouden mukana, myös Suomessa!

    Mistä historiasta tulisi ottaa opiksi?
    Juu, kyllähän koko vetytaloudesta oli varmaan paljonkin suukopua takavuosina?
    Mutta taisi olla samaa tasoa Gorbatsovin perestroikan ja glasnostin kanssa?
    Paljon puhetta, vähän tekoja! Nyt tilanne on eri!

    Monet suomalaiset tuntuvat olevan ns. yhden asian ihmisiä?
    Kun tätä "sähköautoilua" on hypetetty tarpeeksi kauan, on tultu tilanteeseen, missä nähdään vain akkusähköautoilu tulevaisuuden liikkumismuotona!
    Tähän on juuri syynä ihan mahdoton maasutus ja suitsutus, ja joillakin ihailu erään länsimaisen autovalmistajan upeista malleista! Ja kaverihan vie ihmisiä avaruuteenkin!
    Ja nykyaikainen media/markkinointi osasto tekee loput!
    Niin, ja täytyisihän myös osakkeenomistajat pitää tyytyväisinä?
    Suomalaiset on musulmaaneja! (ei kaikki).
    Luulisi monella taholla kuuluvan tyytyväistä hyrinää?
    Onhan hengenheimolaiset juuri saaneet suuren "voiton" lähi-idässä!

    "SELLAISETKIN IHMISET, jotka tälläkin hetkellä hypettää patteribiilejä, eivät voikaan enää autoilla! Miksi? KOSKAAN EI kaikilla suomalaisilla tule olemaan mahdollisuutta ladata vaivattomasti yön yli, koska asumismuoto ei sitä salli!
    Tähän voi vetyauto antaa ratkaisun, kunhan on markkinoilla edullisia autoja!"

    Olen kuullut "Sähköautot Nyt!" ryhmässä juttuja, että on niitäkin sähköautoilijoita, joilla ei ole mahdollisuutta ladata autojaan kotona eikä töissä, mutta silti ovat sellaisen ostaneet eli melkoista fanittamista. Päättäneet ladata sitten ilmaisissa paikoissa (esim. Lidl) ja julkisissa maksullisissa latauspaikoissa maksaen 10-50 senttiä (useimmat alle 30 senttiä) kilowatilta palveluntarjoajasta riippuen. Silti energian kulut ovat samaa luokkaa kuin diesel ja bensa-autoissa. Ei ole mikään ongelma teknisesti suuret määrät täyssähköautoja jos vain ollaan valmiita kaupallisista latauksista maksamaan, joka on toki selvästi kalliimpaa kuin kotilataus, mutta myös on selvästi kalliimpaa vetykilon hinta (noin 10e/100km). Toki suurissa kaupungeissa lähilatauspisteet ruuhkautuvat, joten lataukset on tehtävä sitten kauempana kun käydään asioimassa eli matkan varrella eikä vain jättää aina latausta sinne missä tiedetään olevan (tulevaisuudessa) ruuhkia latauspisteillä tiettyinä kellonaikoina. Mutta kuitenkin, patteriautoja voidaan ladata kilpailukykyisesti julkisilla latauspisteillä jos niin halutaan vaikka toki joutuu sitten odottamaan latausta ja pitää keksiä jotain tekemistä siksi aikaa esim. kaupassa käynti, harrastukset, somettaminen jne. Ei ole tietenkään niin sujuvaa kuin yöksi kotona auto lataukseen, mutta se on mahdollista. Jos autoilee paljon eikä vain voi jäädä odottamaan latausta (kaupparatsu), niin olen samaa mieltä ettei siinä tapauksessa oikein julkinen lataus välttämättä toimi jolloin vetyauto voisi silloin olla toimivampi vaihtoehto. Luulen kyllä melko pienen määrän ihmisiä olevan ratin takana viitenä päivänä viikossa useita satoja kilometrejä päivässä, jolloin vain vetyauto olisi se "aivan pakko" vaihtoehto.

    Joten, mihin niitä vetyautoja sitten tarvitaan ISONA RYHMÄNÄ jos kerran jopa talvella sähköautoilu maksaa suurinpiirtein saman julkisia latureita käyttäen kuin 5l/100km dieselillä kuluttavaan autoon verrattuna? Tässä videossa vielä talvella ollaan liikkeellä kun lämmityskin nappaa aika paljon sähköä eikä siltikään julkisista ladattuna maksa mahdottomasti.

    https://www.youtube.com/watch?v=CMmR2q8UZBg

    Ja näitä maksullisia ja jopa ilmaisia latauspisteitä rakennetaan koko ajan lisää. Toistaiseksi niillä ei ole ollut merkittävää ruuhkaa. Hotellitkin ovat tajunneet kuinka tärkeää asiakkaille on saada yön aikana auto ladattua ja se vaikuttaa paljon mikä hotelli valitaan.

    https://latauskartta.fi


  • Anonyymi

   Odotan edelleen vastauksia kysymyksiini...

  • Anonyymi

   Jos joku haluaa ostaa vetyauton ja nauttia sillä ajamisesta selvästi kalliimmin, niin siitä vaan. Mutta propagandan tekeminen on väärin motivaationa edistäen omia bisneksiään... edes oman työpaikkansa muodossa vetyalalla.

  • Anonyymi

   Jos totuutta vetyautoilusta halutaan selvittää, niin eikös ulkomailla ole jo eri autolehdet testanneet vetyautoja? Mistä niitä autolehtien julkaisuja vetyautoista löytää?

   • Anonyymi

    Eipä niitä ole kuin muutama hassu auto ja tulevaisuudesta ei tiedä kukaan, muuta kuin kallista ja kallista.
    Kannattaa palata asiaan sitten joskus tulevaisuudessa jos noita tulee Suomeen ja tankkaus mahdollista ympäri Suomea.


  • Anonyymi

   Ehkä vetyautot ovat sen verran marginaalituote ettei autolehdet usko ihmisiä niistä aidosti kiinnostuvan eikä lehtiä myydä vetyauto artikkeleiden voimalla? Kannattaa pistää panokset ennemmin sähköautojen testiajoihin kun niitä myydään paljon ja niistä ollaan selvästi kiinnostuneempia.

  • Anonyymi

   Nyt kun vielä kävisi ilmi ettei niitä vetyasemiakaan saada henkilöautoille vaan vain raskaskalustolle (matalampi 350bar paine), niin hypetys saa sitten taas takaiskun. Ja mistä sitä tietää uutisista huolimatta että löytyykö rahoittajia vetyasemille aikuisten oikeasti vai vetäytyykö sijoittaja viime hetkellä pois kun tajuaa ettei vedyn myyminen välttämättä kannata.

  • Anonyymi

   Pitäisi olla ensin valtavasti sitä ylimääräistä vihreää sähköä, ennen kuin vetyä voitaisiin alkaa valmistaa, mutta kun Suomi joutuu tuomaan fossiilisilla tuotettua sähköä jatkuvasti, niin mistä sitä vetyä niille asemille saataisiin?

  • Anonyymi

   Mitähän naapurit sanoisivat, jos hommaisin jostain tuohon paikalleni Mirain? Tota, missä ajattelit tankata tuon? Minä siihen: Etkö tiedä että vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine? Naapuri: Joo, mutta sitä ei esiinny maapallolla, vaan se täytyy ensin sähköllä valmistaa, mutta hauska vekotin tuo Mirai!

  • Anonyymi

   Nyt alkaa olla merkkejä vetyautojen myyntitilaston valossa että Kaliforniassakin herätään ettei se vetyauto olekkaan niin hyvä härveli kuin annetaan ymmärtää. Varmaan facenbook kirjoitukset ovat levinneet viimeinkin autoilijoille. Vetyautojen myynti on selvästi laskemaan päin, joten tästä voimme päätellä että ihmisten mielestä vety ei ole hyvä käyttövoima kokonaisuutena autoilussa.

   Meillä on vielä toivoa ettemme tee samaa virhettä kuin Usassa, Norjassa ja Ruotsissa.

   https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=fi&u=https://insideevs.com/news/482386/us-hydrogen-fuel-cell-car-sales-2020/

   https://www.facebook.com/groups/235997166860573

   https://www.facebook.com/groups/ToyotaMiraiQA

   • Anonyymi

    Ruotsissa vetyautojen myynti on käytännössä olematonta.
    Norjassa on sama tilanne.
    Suomi on johdossa.


  • Anonyymi

   Mutta Suomi voi vielä viedä voiton jos tehdään poliittisia päätöksiä kun poliitikot eivät näe kokonaiskuvaa.

  • Anonyymi

   Miten mahtaa vaikuttaa autotehtaisiin noiden vetyautojen laskevat myyntitilastot? Taas uutisia että autotehdas X luopuu toistaiseksi vetyauton Y kehittämisestä?

  • Anonyymi

   Välillä olen epäillyt että vetyautojen kehittäminen on bluffia muille autonvalmistajille vaikka salaa kehitetään aktiivisesti hyvää sähköautoa. Toivovat että muut autonvalmistajat tekevät Toyotan virheen pitäen härkäpäisesti kiinni vedystä vaikka Kaliforniassakin vetyautojen myynti on selvästi laskenut vuonna 2020.

  • Anonyymi
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Saattaa olla vetyasemin rakentaminen huijausta, koska vieläkään ei ole kerrottu kuka ne mahdollisesti rakentaa.

  • Anonyymi

   Uskon vasta sitten kun näen että suomessa on vähintään 5 vetyasemaa, että vetyautoa voi edes harkita.

  • Anonyymi

   Nyt vielä puhutaan mediassa sähkökriisistä ja vedyn valmistaminen lisää vain sähkökriisiä. Puhutaan että suomessakin pitäisi kaksinkertaistaa ydinvoimaloiden määrä jos kunnolla vetytalouteen ryhdytään liikenteessä ja teollisuuudessa. Kun tuulimyllyjäkin paljon vastustetaan niin vaikeaa se vihreän sähkön tuottaminen on.

  • Anonyymi

   Sähköautoilussa sinulla pitää olla kymmeniä tunnuksia, jotta saat pelisi ladattua ilman roaming maksua, jopa täällä kotimaassa! Ulkomailla ladattaessa joudut tekemään "verkkovierailun" ja maksu saattaa olla satoja euroja. Tätä eivät sähköautojen myyjät kerro myyntitilanteessa!! Eilen oli uutinen, toisessa iltapäivälehdessä, jossa kerrottiin testiryhmän muutaman minuutin latauksen tulleen maksamaan melkein kolmesataa euroa ja ihan täällä kotimaassa! Sähköauto on kotimaan kulkupeli ja täälläkin pitää olla tarkkana!

  • Anonyymi

   Voisiko joku paloalan asiantuntia kertoa, pitääkö paikkansa, että onnettomuus tilanteissa sähköautot syttyvät palamaan ja sammuttamiseen tarvitaan erikoiskalustoa, pelkällä vaahtosammuttimella ei homma hoidu? Sähköautot taitavat olla kuolemanloukkuja!

   • Anonyymi

    Sähköautojen palot ovat niin harvinaisia, että se on aina kansainvälinen uutinen. Eikä ne yleensä onnettomuuksissa syty palamaan. Käytännössä sähköautopalo on yli kymmenen kertaa harvinaisempi kuin polttomoottoriauton palo.

    Tavallisia autoja taas palaa koko ajan, Suomessakin n. viisi kappaletta päivässä.


  • Anonyymi

   Vetyauto on hyvä jos se on kakkosauto ja rahan tuhlaaminen autoiluun ei haittaa.

   • Anonyymi

    Samaa on sanottu akkuautosta.


  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Ihmettelen suuresti kun jotkut julistavat sähköautojen kuolemaa jo nyt vaikka vetyautot eivät ole menestyneet useammassa maassa useampaan vuoteen. Aina vain marginaali käyttövoimana tilastoissa eikä merkittävästi myynnit kasva vuosittain.... toisin kuin sähköautoissa.

  • Anonyymi

   Esitän vetyautoille vetyveroa, joka on luonnollisesti väliaikainen ja se verotuotto käytetään vetyautojen tankkausasemien rakentamiseen. Voi tosin mennä monta vuotta ennenkuin taas saadaan yksi vetyasema olemattomilla vetyautoilla maksettua.

  • Anonyymi

   Tämä avaus pitää siirtää ehdottomasti vetyautot osastolle!

  • Anonyymi

   MIKSI tätä avausta ei ole siirretty vetyautot palstalle? Kysyn vaan?

  • Anonyymi

   Ei ole siirretty vieläkään.

  • Anonyymi

   Aivan mahtavaa ettei ole siirretty, tätä on odotettu.

  • Anonyymi

   Toisesta ketjusta pisti silmään tämä kommentti:

   "Voimalaitos tuottaa sähköä joka kulkeutuu vetylaitokselle nykyistä sähköverkkoa pitkin. Näin vetylaitos ostaa sähköä tehdäkseen vetyä. Sitten tehty vety varastoidaan tankkiin josta tankkiauto käy sen tankkaamassa. Tankkiauto toimii sähköllä, dieselillä tai vedyllä. Kuljetus tapahtuu teitä pitkin. Sitten tankkiauto tankkaa vedyn jakelevan yrityksen tankkiin. Kuluttaja ajaa jakelevan yrityksen tankille. Viimein kuluttaja tankkaa vetyautonsa jakelevan yrityksen tankista, maksaa ostoksensa ja ajaa kotiin.

   Vastaavasti voimalaitos tuottaa sähköä joka kulkeutuu sähköverkkoa pitkin suoraan kuluttajan kotiin ja sähköpistokkeeseen mistä auto ladataan.

   Aina löytyt ihmisiä jotka haluavat tehdä kaiken mahdollisimman vaikeasti. Tätä jaksan ihmetellä."

   Vaikea uskoa että vedyn hintaa pystytään laskemaan ekana 10 vuotena kun voimalaitos, kuljetuskalusto ja mahdollisesti oma vetytankkausasema pitää maksaa... plus kaikki huollot päälle. Jos vety energiana on kallis suhteessa sähköauton suorasähköön, niin se pistää monet miettimään kannattaako vetyautoa ostaa jos siellä vetyautolla pitäisi ajaa paljon.

  • Anonyymi

   Onko vetyauto siis oikeasti vain kallis elvistely kaupunkiauto tulevaisuudessa?

  • Anonyymi

   Vetyautoilun kannattaminen on eräänlainen narsismin muoto jos se tehdään raivoamalla, pilkkaamalla ja kieltotila päällä.

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17233769/vetytalouden-kannattaminen-narsismin-piirteilla-

  • Anonyymi

   Vetyautoilua on jo pohdittu yli 20 vuotta tosissaan, mutta edelleen vain liian kalliita ongelmia ratkottaviksi. Ei ihmiset halua maksaa kalliista autoilusta.

  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Vetyautoilu ratkaisee kaksi ongelmaa: mitä öljyteollisuus ja jakeluverkosto tekevät, kun sähköautot yleistyvä ja miten nyhdetään rahaa kuluttajilta. Toinen ongelma mitä vetyautoilu muka ratkaisee, on täyssähköautojen nopea yleistyminen.

    Mitään muuta virkaa vetyautoilulla ei ole. Se olisi katastrofi tavalliselle kuluttajalle täyssähköautoihin verrattuna.


  • Anonyymi

   Hyvää joulua kaikille vetykoukusta selviytyneille.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Vetyspämmäys vain jatkuu nyt todella raivoisasti. Kertoo epätoivosta.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Epäilen että selkä katkesi vetyfanilta lähinnä näiden lukujen valossa. Voi olla hankalaa poliitikkojen markkinoida SUOMESSA vetytankkausasemat verorahoista kun lehdistöt tämän suuntaisia laskelmia myös julkaisee. Siinä on kannattavien puolueiden kansan äänet vaarassa kun koronasodassakaan ei ole oikein varaa antaa siimaa hoitajille kun on kuulemma liian kallista. Se on vain ajan kysymys...

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17254624/vetyinfran-rakentaminen-on-mahdottomuus-

  • Anonyymi

   Aina vain tulee uusia vety intoilijoita hehkuttamaan vetyautoja. :)

  • Anonyymi
  • Anonyymi
  • Anonyymi
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Onko tuo kulutus noin kilo vetyä totta? Todennäköisesti vähän yli kilo on lähempänä totuutta kun mietitään ympärivuotista keskiarvoa? Talvella polttokennon esilämmitys, jälkituuletus ja aluksi huonompi hyötysuhde haalean lämpöisenä nostaa enegian tarvetta ja näin vedyn kulutusta.

   Mistä löytyy vetyautojen talvitestejä autolehtien testaamana eri maista?

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Vetyspämmääjä on epätoivoinen. Sen todistaa jatkuvat vetyavaukset sähköautojen palstalle. Ollaan hädissään kun ei oma palsta riitä.

  • Anonyymi

   Skartan hankkima vetyauto maksoi melkein 84 000e. Kuka teistä on valmis vastaavia summia laittamaan vetyautoon? Edes 70 000e? Vai tyydytkö 30 000e polttomoottoriautoon ja teet vähintään 40 000e kaikkea muuta kivaa?

  • Anonyymi

   On hullua laittaa suuri summa autoon rahaa jos se vielä seisoo pitkiä aikoja yksityisen ihmisen parkkiruudussa. Halvempikin auto siihen riittää.

  • Anonyymi

   Vetyauton hinnalla voisi ostaa vähintään 2 muuta autoa kerralla ja vaikka ajella niillä vuorotellen. Saisi pitkään nauttia kahdesta hyväkuntoisesta autosta.

   • Anonyymi

    Tämä pätee myös täyssähköautoon.


  • Anonyymi

   B-segmentin pienimoottoriset polttisautot saattavat pärjätä kulujen osalta sähköautoille. Tosin ei varmaan ihan halvempien noin 25 000e sähkäreille.

  • Anonyymi

   Paljon ajava kyllä voittaa sähköautoilla taloudellisuudessa muut käyttövoimat jos vain on aina sujuva lataus mahdollista.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Hydre ollut 2,5kk aivan hiljaa miten vetyverkoston rakentaminen etenee. Taisi tulla suurista puheista huolimatta realiteetit vastaan ja poistuttiin takavasemmalle.

   http://www.hydre.fi/page1.html

  • Anonyymi

   Lääkkeet!

  • Anonyymi

   Todella yleinen väite on että sähköautot ovat "megasaastetta". Väitän että vetyautot ovat "gigasaastetta" niiden vanhenevien vetyputkiston, paineensäätimen, ajoakun ja useamman vetytankin takia, jotka pitää vaihtaa (alle) 15 iässä sillä vety haurastuttaa metalleja hiljakseen. Laskua tulee sen verran että moni todennäköisesti päättää romuttaa auton. Sitten vielä polttokennon tehokin on laskenut ja myös sen vaihto alkaa lähestymään. Toisinsanoen vetyautoja pitää romuttaa aikaisemmin kuin sähköautoja, joka kuormittaa luontoa selvästi enemmän. Vertaa saastemäärää 100 vuoden aikavälillä kuinka paljon pitää valmistaa vetyautoja ja sähköautoja ihmisten tarpeeseen, jolloin vetyautoja pitää rakentaa huomattavasti enemmän. Sähköautolla voidaan ajaa alkuperäisellä akulla vaikka 25v saakka kakkosautona lyhyempiä matkoja kuluneen akun takia eikä sitä tarvitse välttämättä uusia esim. kauppaan ja harrastuksiin, joten sen elinkaari on huomattavasti pidempi.

   Elinkaaripäästöjä on tutkittu useiden maiden tutkijoiden voimin ja kirjanneet sen ICCT raporttiin, jossa todetaan että sähköautot ovat hieman vähemmän saastuttavia kuin vetyautot. Ja huom! Tämä on siis TUTKIMUS lukuina mitattuna eikä sinun tarjoama MIELIKUVA, joka on huomattavasti luotettavampi tietolähde. Tätä "sähköautot ovat saastepommeja" viljellään jatkuvasti täällä suomi24 kun fanaattisesti kannatetaan vetyautoja, mutta ei pystytä mitään tutkimuksia väitteille esittämään vaan valheellisia mielikuvia.

   https://theicct.org/sites/default/files/publications/Global-LCA-passenger-cars-jul2021_0.pdf

   Ja sitten vielä suomeksi pohdintaa.

   https://tekniikanmaailma.fi/tutkimus-uusien-sahkoautojen-elinkaaripaastot-ovat-jo-nyt-polttomoottoriautoja-pienempia-kaikkialla-maailmassa-jopa-paljon-hiilta-kayttavassa-intiassa-ja-kiinassa/

  • Anonyymi
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Vetyautot eivät kisaa voita kun edelleenkään eivät myy ulkomailla.

  • Anonyymi

   Aika yleistä on uskotella myös ihmisille että sähköautojen ajoakut ovat loppu muutamassa vuodessa ottamalla vain yhden epäonnisen sähköauton uutisen esimerkiksi ja sen varjolla uskotella että kaikki sähköautot ovat huonoja ja vastaavasti siinä sivussa kehua vetyautoa. Kuitenkin aina vain vaietaan niistä vetyautojen ongelmista.

  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Vedyn tekeminen elektrolyysillä (sähköllä) vaatii 50kWh / 1kg vetyä.
    Nykykustannuksilla (20c(kWh) tuo maksaa 10e mutta tuo on tuotannot muuttuvat kulut. Sen lisäksi on tuotantolaitteiston kustannukset, varastointi ja jakelu joihin kuuluu myös henkilöstö. Vihreän vedyn hinnaksi tulee arviolta 20e/kWh.

    Sähköauto (ei maasturi) kulkee tuolla 50kWh luokkaa 300km . Miraille ilmoitetaan 0.9kg/100km WLTP, eli tuolla energialla pääsee 111km.

    Kun sama sähköenergia ladataan akkuun sillä pääsee 300km ja kun energia pyöräytetään vedyn kautta sillä pääsee 100km. Tuossa ei tietysti ole mukana vedyn varastoinnin, tankkauksen tai kuljetuksen tehohäviöitä. Jotka muutta tilanteen niin että tuo 100km olisikin jossain 60-75km välissä.


  • Anonyymi

   Vetyautojen voittomarssi edelleen monessa maassa marginaalista. Koska keksitään jotain uutta vetytekniikkaa, jotta uskottavuus palautuisi?

  Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ökyä! Aki Manninen tykittää Putin-koiran ja mega-kärryn kanssa: "Känni ja kihlat, molemmista..."

   Kolme kovaa: Aki Manninen! Putin-koira! Öky-auto! Ja nyt Akilla on todellakin asiaa, sillä hän on kirjoittanut Instassa vaikeistakin asioista elämässä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   71
   5914
  2. No nyt! Vappu Pimiä hehkuttaa tätä "salaista asetta" - Peffa ei reagoi, kun sen sujauttaa alle

   No nyt on nokkela "salainen ase"! Pimiä on kyllä aikamoinen pakkaus, energiaa riittää. Hän varmasti herättää vahvoja tunteita suuntaan ja toiseen...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   14
   3949
  3. Iskeekö Venäjä Suomeen?

   Mitä mieltä ootte iskeekö Venäjä Suomeen? Pelottaako teitä miten tässä käy? Mä tunnustan että mua pelottaa. Mun äiti sanoi aikoinaan että Venäjältä
   Maailman menoa
   517
   2621
  4. Milloin sä olet viimeksi nähnyt kaipaamasi henkilön?

   Mä näin maanantaina pikaisesti naisen.
   Ikävä
   103
   1701
  5. Taas se nähtiin. USA on itse piru

   Miksi Venäjää syyllistetään omien kaasuputkiensa räjäyttämisestä, ja miksi radioon päästetään paskiaisia syyllistämään Venäjää, kun mitään ei ole todi
   Kokkola
   169
   1535
  6. Jari Sillanpää paljastaa huumearjen kiroista: "Kauanko voin ottaa, ennen kuin lähden..."

   Karua... Ex-tangokuningas jäi kiinni auton ratista metamfetamiinin eli kristallihuumeen vaikutuksen alaisena v. 2017. Hän sai tuomion ja ehdollista v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   1143
  7. Miksi media haluaa ylläpitää valheellista kuvaa Martinan urheilullisesta tasosta

   Martina on nätti ja sanavalmis ihminen, mutta urheilijana aivan kuntotasoa. Hyvän kuvan Martinan tasosta antaa hänen aikansa ja sijoituksensa tänä vuo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   246
   1112
  8. Venäjästä tulee hitaasti mutta varmasti supervalta

   Venäjä on pikkuhiljaa palautumassa samaan tilaan kuin Neuvostoliiton kulta-aikoina viime vuosisadan puolivälissä. Putin on täydellinen kapteeni ohjaam
   Maailman menoa
   361
   1068
  9. Taas kerran, anteeksi

   Anteeksi että turhaan huolestuin Vain koska mua aiemmin kaipasit Siitä mun pitäisi tajuta olla onnellinen Mut kiusaajan valheisiin takerruin Ja ihan o
   Romantiikka
   173
   1039
  10. Tuijotan yhden ihmisen

   wa-kuvaa ja tekisi mieli kirjoittaa sinne pieni viaton viesti: Hyvää viikonloppua X! Tässähän se menee mitä varmimmin väärään osoitteeseen ja laitan s
   Ikävä
   42
   991
  Aihe