Laskelma vetytankkausaseman kannattavuudesta, ei kannata.

Anonyymi-ap

Keskimääräinen ajomäärä henkilöautolla vuodessa vaihtelee hieman joka vuosi. Otetaan nyt vertailuluvuksi 16 000km vuodessa. Kun vetyauto kuluttaa noin kilon/100km taloudellisesti ajettuna, niin tarvitaan 160 kiloa vetyä vuodessa.

Vetytankkausaseman ylläpito syö rahaa. Huollot, korjaukset, mahdollisesti tontin vuokra, valaistus, aseman käyttämä sähkö (korkeapainepumppu), myyntivoitosta verot jne. joista tulee kuluja. Mietitään hyvin pelkistettynä seuraavilla luvuilla:

1) Vetytankkausaseman hinta "avaimet käteen" (kaikki mahdolliset kulut) ajatuksella. A maksaa miljoona euroa. B asema maksaa 2 miljoonaa euroa. Oletataan että joku ostaa vielä käteisellä eikä ole pankkilainojen korkoja taustalla juoksemassa (joka on aika epärealistista jos pitäisi monta asemaa perustaa) laskelman helpottamiseksi.

2) Puhdas vetykilon myyntivoitto kaikkien kulujen jälkeen. A 1e/kilo. B 2e/kilo.

3) Oletettu määrä vetyauto asiakkaita "tasaisesti" ympäri vuoden. A 300 vetyautoa, B 500 vetyautoa.

Paras vaihtoehto: 160 kiloa x 2e x 500 autoa = 160 000e voittoa vuodessa.

Huonoin vaihtoehto: 160 kiloa x 1e x 300 autoa = 48 000e voittoa vuodessa.

Jos asema maksaa miljoonan, niin se alkaa tuottamaan (1 000 000e/ 48 000e) noin 20,83 vuoden jälkeen. Tai sitten (1 000 000e/160 000e) noin 6,25 vuodessa.

Vastaavasti 2 miljoonan aseman kuoletusaika (2 000 000e/48 000e) on 41,7 vuotta tai (2 000 000e/ 160 000e) 12,5 vuotta.

MUTTA jos vetyautot floppaavat (kuten on käynyt Ruotsissa ja Norjassa joiden kokonaisvetyautokanta noin 200kpl jakautuen 4 vetytankkausasemalle), niin otetaan luvuksi 50 vetyautoa, jolloin laskelmasta tuleekin ihan karmea.

160 kiloa x 2e x 50 autoa = 16 000e voittoa vuodessa.

160 kiloa x 1e x 50 autoa = 8 000e voittoa vuodessa.

Millin asema kuoletusaika (1 000 000e / 16 000e) on 62,5 vuotta tai (1 000 000e / 8 000e) on 125 vuotta.

2 miljoonan aseman kuoletusajat (2 000 000e / 16 000e) on 125 vuotta tai (2 000 000e / 8 000e) 250 vuotta.

Ja huom! Tässä ei ollut edes pankkilainojen korkoja mukana, jolloin kuoletusajat ovat vielä selvästi pidemmät. Plus kaikki riskit että tehdään jotain poliittisia päätöksiä (maakaasun/sähkön hinta nousee josta valmistetaan vetyä) jolloin vetykilon valmistushinta nousee ihmisten luopuessa vetyautoista (Kaliforniassa nyt jopa 25 dollaria kilo), vetytankkausaseman räjähdys (tapahtunut Norjassa), ilkivalta nostaen korjauskuluja, vetytekniikan kestävyys (vety haurastaa metalleja joten niitäkin pitää uusia esim. 10 vuoden kohdalla) erikoiskoulutettujen huoltomiesten lakot/palkkavaatimukset (asema ei toiminnassa) jne. jolloin voittoa on vielä vaikeampaa saada. Suurin riski on että sähköautot voittavat kisan eikä vetyautoja vain mene kaupaksi vaikka olisi vetytankkausverkostoakin kohtuullisen hyvin (Saksa, Etelä-Korea, Japani ja Kalifornia), jolloin Suomessakin vetyautokanta tulee olemaan se surullisen kuuluisa pyöristetty 0,0%.

.... Joten alkaako ihmiset ymmärtämään miksei niitä vetytankkausasemia sijoittajat halua perustaa? Osallistuisitko itse vetyaseman joukkorahoitukseen jos (pientä) tuottoa voisi olla EHKÄ tulossa vasta hyvässä lykyssä monen vuoden jälkeen jos vetyhuuruisin lasein haluat hypettää vetyautoja, että kyllä niitä menee paljon kaupaksi vaikkapa 5 vuoden päästä ja "vain 50 autoa per asema" on ihan puppua (vaikka niin on tapahtunut naapurimaissa)?

Ja vielä loppuun mietintä. Woikoski ilmoittaa olevansa vetyasiantuntija ja aikoinaan perusti 2 vetytankkausasemaa (2015?) purkien ne myöhemmin pois. Nyt ilmoittaa että voi toimittaa kyllä vetyä mutta omia asemia he eivät halua rakentaa. Joten jos pitkäaikainen asiantuntijakaan ei usko vetytankkausasemien bisnekseen, niin kuka sitten??? Ilmeisesti Woikoskikaan ei usko että vetyautoja saadaan oikeasti kaupaksi, jolloin siihen 500 autoa per asema on todella pitkä matka, jotta kuoletusaika olisi siedettävä ja bisnes elinvoimaista.

https://naytadata.com/2017/09/07/ajokilometrit-vuodessa/

https://keskustelu.suomi24.fi/t/17449806/miksi-edes-yhta-ainoaa-vetyasemaa-ei-saada-pystyyn

https://keskustelu.suomi24.fi/t/17625951/usassa-jopa-25-dollaria-vetykilo-ja-tulee-nousemaan-

https://keskustelu.suomi24.fi/t/17254624/vetyinfran-rakentaminen-on-mahdottomuus-

https://keskustelu.suomi24.fi/t/17091514/vetytankkausverkoston-tappaa-lopulta-isot-ajoakut-ja-akkutekniikka-

https://keskustelu.suomi24.fi/t/17254624/vetyinfran-rakentaminen-on-mahdottomuus-

https://keskustelu.suomi24.fi/t/17471380/kannattamalla-vetyautoja-kannatat-myos-venajan-taloutta-ja-sotakassaa-

https://keskustelu.suomi24.fi/t/17254273/vetyautojen-maarat-eri-maissa-prosentteina

76

585

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Aivan turhaa viisastelua ja nippelitiedolla loistamista.

   Kaikki tuo kuittautuu neljällä sanalla:
   Vety on paras.

   • Anonyymi

    Mites laskutaito?


  • Anonyymi

   No, käyppä näyttämässä sitä laskutikkuasi (jollaista et liene ikäsi vuoksi realissa nähnytkään) alla olevalle taholle, mutta muista jättää se nurinperin oleva lippalakki sekä verkkarit kotiin ja pukeutua hieman asiallisemmin ;-)

   "Vetyputkiston rakentamissuunnitelmat Itämeren alueella etenevät. Suomen kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland on tehnyt tällä viikolla kaksi erillistä sopimusta uuden vetyinfrastruktuurin kehittämiseksi."

   Suomesta vihreän vedyn vientimaa.

   "Itämeren pohjaan viritellään nyt uusia putkia – Suunnitteilla vety-yhteys Suomen ja Saksan välillä"

   "Hankkeiden ajatuksena on käyttää Itämeren alueen maa- ja merituulivoimaa vihreän vedyn tuotantoon sekä kuljettaa ja varastoida vetyä uusien putkien avulla. Gasgridin mukaan nämä hankkeet voisivat kattaa jopa 90 prosenttia EU:n sisäisistä vedyn tuotantotavoitteista."

   "Suomeen on vireillä myös useita vihreän vedyn tuotantolaitoksia."

   - https://www.kauppalehti.fi/uutiset/itameren-pohjaan-viritellaan-nyt-uusia-putkia-suunnitteilla-vety-yhteys-suomen-ja-saksan-valilla/538b97b6-08d4-4c5d-ac3d-d1ca983c9f8e

  • Anonyymi

   TRÖÖÖÖLL ! ! RYS. . SÄN TROLLITEHDAS VETYVÖYHÖTYKSEN JA SÄHKÖAUTO DISSAUKSEN TAKANA. ÄLÄ KOMMENTOI TAPPAJA HIRTTÄJÄ RAISKAAJA ALISTAJA RYS. . SÄLLE MITÄÄN. . KOSKAAN.

  • Anonyymi

   Jos laskelma on ihan turhaa viisastelu, niin tottakai sinä OMALLA RAHALLASI menet mukaan vetytankkausasemien pystyttämiseen mukaan? Ai ei, kiinnosta, mistäköhän se johtuu? ;)

  • Anonyymi

   Pankkeja eikä sijoittajia kiinnosta mahdolliset vedyn vienti putkistoilla muihin maihin jos lainaa/pääomaa haetaan nimenomaan vetytankkausasemia varten. Ihan turhaa asian vierestä epätoivoista vasta-argumentointia. Kertoo vain vahvasta kieltotilasta että ei suostuta uskomaan sitä miksei niitä vetytankkausasemia tule nousemaan runsaita määriä Suomeen. Kun ei kerran Norjaan eikä Ruotsiinkaan niitä ole noussut lähes 20 vuoteen kuin vain muutama, niin miksi Suomi olisi poikkeus? Mitä nyt on toisin että surkeaa vetytankkausbisnestä kannattaa tehdä olemattomalla vetyautokannalla (ei maksavia asiakkaita) kun ei edes vetyautoja saada kaupaksi maissa missä on jo vetytankkausverkostoa?

   Ja jos olen väärässä, niin TODISTAKAA väitteeni vääräksi PYSTYTTÄMÄLLÄ niitä vetytankkausasemia. TODISTAKAA että kyllä pankit ja sijoittajat saadaan mukaan OIKEASSA ELÄMÄSSÄ eikä vain propagandana netissä.

  • Anonyymi

   Toiset koittaa laskea ja toiset vain kieltää sanallisesti uskotellen että vety on voittaja. :D

  • Anonyymi

   Euroopassa ennennäkemätön sähkökriisi ja jotkut ääliöt vielä vouhottavat vedyn valmistamisesta, aivan kuin siihen ei energiaa tarvittaisi. Vedyn hyötysuhde on järjettömän huono, noin 40 % saadaan polttokennossa takaisin sähköksi muutettuna. Joo, suunnitteilla on laitoksia niin maan perusteellisesti, mutta näkisinpä niiden käynnistyvän!

   • Anonyymi

    Ei saada lähellekään 40%. 25-30% välillä on koko ketjun kokonaishyötysuhde tuotannosta polttokennoon.


   • Anonyymi

    Haffner Energy on Euronextiin hiljattain listautunut alkumetreillään oleva alan yritys, hyvin ainutlaatuisella elektrolyysistä täysin poikkeavalla vihreän vedyn tuotantoprosessillaan, jonka tuotannon energiantarve on huomattavasti pienempi kuin perinteisillä metodeilla vetyä tuottaessa.

    Tuossa prosessissa sa aikaan myös uudistuvaa kaasua.

    Kyseiset vedyn tuotantolaitokset ovat helposti paikallisesti toteutettavia / rakennettavia ja vihreä vety paikallisilla bio-raaka-aineilla tuotettua.

    "ABOUT US" - https://www.haffner-energy.com/about-us/?lang=en

    Itse yritys menee etupainotteisista investoinnesta johtuen vielä aikansa miinusmerkkisellä tuloksella, mutta omaa riskeineen kiintoisan potentiaalin.

    "HYNOCA = HYdrogen NO CArbon"

    "HYNOCA® is an industrial world game-changer solution for the production of competitive renewable hydrogen, which is produced by thermolysis and steam-cracking of various biomasses (independently from electricity)."

    "Furthermore, your station may co-produce biochar which, when used in eco-farming, allows the permanent carbon’s capture by the soil, effectively permitting strong net negative CO2 emissions – while bringing a substantial agronomic benefit."

    - https://www.haffner-energy.com/renewable-hydrogen-with-hynoca/?lang=en

    Haffnerin osavuosikatsauksesta lainatuna, eli teknologia joka vaatii vähän enrgiaa ja on jopa carbon-negatiivinen tuotantoprosessi.

    "Haffner Energy designs and provides technologies and services enabling its customers to produce green hydrogen, renewable gas replacing natural gas combined with carbon capture through the co-production of biochar through its HYNOCA® and SYNOCA® processes, by thermolysis of biomass."

    "Those processes allow the production of hydrogen or renewable gas at highly competitive cost, is carbon negative of 12 kg (net) of CO2 per kg of hydrogen produced, while depending very little on the electricity grid and the cost of electricity. "

    - https://www.haffner-energy.com/2022/12/19/haffner-energy-annonce-la-publication-de-ses-resultats-semestriels-clos-au-30-septembre-2022/?lang=en

    Maailma muuttu ja myös vedyn tuotannon saralla eri tekniikat kehittyvä ja parantavat hyötysuhdettaan.

    Sitten alan mastodontit puolestaan nekin kehittävät vetyä suurilla hankkeilla.

    "Circular Economy: TotalEnergies and Air Liquide innovate to produce Renewable, Low Carbon Hydrogen at the Grandpuits Zero Crude Platform"

    - https://totalenergies.com/media/news/press-releases/circular-economy-totalenergies-and-air-liquide-innovate

    "TotalEnergies and Air Liquide Partner to Develop Low-Carbon Hydrogen Production in the Normandy Industrial Basin"

    - https://totalenergies.com/media/news/press-releases/totalenergies-and-air-liquide-partner-develop-low-carbon-hydrogen

    Mutta eiköhän vetytaloudessa kuitenkin mennä teollisuus ja raskas liikenne, lentokoneet, laivat ja junat mukaanlukien ensilinjassa ja sitten mahdollisesti yksityisautoilukin tulee asteittain kuvaan mukaan.


  • Anonyymi

   Ohessa muutama vakaa vetyalan toimija lisää, joiden pakeille laskutikkunikkari voisi sopia tapaamisen ilosanomaansa julistamaan moisille 'laskutaidottomille ja vetytaloudesta mitään ymmärtämättömille' ja säästämään heidät jo toteutteuilta ja nytkin hankkeen alla olevilta miljoonien ja miljardien hukkareissuilta ;-)

   "Hydrogen Refueling Solutions : Snam4Mobility, CuboGas and HRS team up to develop efficient hydrogen mobility solutions"

   "To meet the EU's bold decarbonization targets for transport, Snam4Mobility, CuboGas and HRS have joined forces to share their know-how and create synergies in the hydrogen ecosystem, focusing on the development of refueling stations and related technologies."

   - https://www.marketscreener.com/quote/stock/HYDROGEN-REFUELING-SOLUTI-118558648/news/Hydrogen-Refueling-Solutions-Snam4Mobility-CuboGas-and-HRS-team-up-to-develop-efficient-hydro-42558167/

   ;-)

  • Anonyymi

   Ilmeisesti lähettämiesi linkkien idea perustuu nimenomaan EU tuettuun rahaan eli veronmaksajat maksavat nämä seikkailut, joilla (suunniteltuja) vetytankkausasemia pystytetään? Ei taloudellisesti kannattavaan liiketoimintaan, jolloin aidosti yksityisiä omalla rahalla sijoittavia ei kiinnosta vedynjakelubisnes? Ja kauanko jaksetaan asemia tukea verovaroin jos vetyautojen myynti edelleenkin takkuaa? Ja mitä enemmän tulee lisää vetytankkausasemia (useita eri yrittäjiä), niin sitä vähemmän niitä vetyautoasiakkaita on per asema jolloin juuri kukaan yrittäjä ei saa järkeviä voittoja. Ja miksei Skarta, Hydre ja Woikoski ole saanut edistettyä konkreettisesti oikeassa elämässä vetytankkausasemia EU Suomessa jos se kerran maailmalla onnistuu, joten onko heillä aivan toisenlainen laskutikku?

   Otetaan nyt suuntaa antavasti laskelmia linkistä vaikka nykyään olisikin hieman enemmän vetyautoja ja vetytankkausasemia:

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17254273/vetyautojen-maarat-eri-maissa-prosentteina

   Saksa - 1000 vetyautoa / 100 vetytankkausasemaa = 10 autoa per asema.

   Japani - 6311 vetyautoa / 160 vetytankkausasemaa = noin 40 autoa per asema.

   Etelä-Korea - 5000 vetyautoa / 60 vetytankkausasemaa = noin 84 autoa per asema.

   Kalifornia (Usa) - 12187 vetyautoa / 50 vetytankkausasemaa = noin 244 autoa per asema.

   Norja - 419 vetyautoa / 4 vetytankkausasemaa = noin 105 autoa per asema.

   Ruotsi - 262 vetyautoa / 4 vetytankkausasemaa = noin 66 autoa per asema.

   Englanti - 300 vetyautoa / 15 vetytankkausasemaa = 20 autoa per asema.

   .... Joten jos koko vetytankkausasemien rakentaminen perustuu mahdollisesti EU tukirahaan, niin silloin yhtälö voidaan saada EHKÄ vielä toimivaksi ja "järkeväksi". Mutta jos puhtaasti etsitään sijoittajia ja pankkeja vetybisnekseen OMALLA RAHALLA, niin edelleen on hankalaa saada niitä mukaan bisnekseen kuten aloituksen esimerkkilaskelmissa kävi ilmi kun pitäisi olla vähintään se 300 autoa per asema. Ja mitä enemmän vetytankkausasema eikä jos ei edelleenkään saada vetyautoja myytyä (kansalaisten vierastaen vetyautoja lähinnä korkean ostohinnan takia) niin pysyy monilla asemilla alle 100 vetyautoasiakkaan kanta vuosia, jolloin liiketaloudellisesti siinä ei ole järkeä.

   Kansalaiset pitäisi saada aidosti innostumaan vetyautoista, mutta se ei vain ole monessa maassa onnistunut monen vuoden jälkeenkään. Ei siis auta sekään että vetytankkausasemia rakennettaisiin verovaroin jos kansalaiset eivät niitä syystä X halua ostaa. Pitää saada nämä asiat ratkaistua myös ja se vie aikaa.

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17224516/miten-ihmiset-saadaan-innostumaan-vetyautoista-suomessa

   Odotan nyt LASKELMIA (lukuina kerrottuna sanallisten vakuutteluiden sijaan) että miten ne EU miljardit (vetytankkausasemat, vedyn kuljetuskalusto ja vedyntuotantolaitokset) saadaan takaisin (hiljakseen verojen muodossa) nykytiedon valossa eikä tämä ole vain pakollinen poliittinen päätös "maksoi mitä maksoi" ajatuksella? Monta vuotta mennyt eikä ole Pohjois-Eurooppaan pahemmin rakennettu vetytankkausasemia vuosien varrella, joten miksi jonnekkin päin (Etelä-)Eurooppaan rakennetaan mutta jonnekkin ei? Ja kuinka monta suunnitelluista vetytankkausasemista oikeasti toteutuu kun ei edes yhtä ainoaa vetytankkausasemaa saada EU maa Suomeen pystytettyä?

   Ja jos ei kansalaiset usko vapaaehtoisesti vetyautoihin (pysyen polttomoottorien parissa jos eivät tykkää sähköautoista) niin valitsevat sitten mahdollisesti vuonna 2035 lainsäädännön avulla että ostavatko sähköauton vai vetyauton kun uusia polttomoottoriautoja ei enään myydä EU alueella? Toistaiseksi sähköautojen voittokulku on ollut kiistatonta monessa maassa. Facebook "vety" ryhmäkin kasvaa hyvin hitaasti (noin 1100 jäsentä) kun puolestaan "Sähköautot - Nyt" (noin 30 000 jäsentä) ryhmä kasvaa selvästi nopeammin joka vuosi viitaten siihen mikä ihmisiä aidosti kiinnostaa. Ei ole suuria edes ulkomaalaiset vetyautoilijoiden ryhmät vaikka keskustelukieli on englanti, jolloin ryhmän luulisi olevan suuri kun keskustelijoita monesta eri maasta. Toisinsanoen toistaiseksi ihmisiä ei vetyautot aidosti kiinnosta.... vain vetyfanaatikot pitävät ääntä niiden puolesta. Vetytankkausbisneksen floppauksen riski on suurta myös tulevaisuudessakin.... EU miljardeista huolimatta jos ihmisiä eivät vain vetyautot kiinnosta.

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17250419/missa-muualla-voi-keskustella-vetyautoista

   Lyhyesti, perustuuko koko vedynjakelubisnes oikeasti vain VEROVAROIHIN ja tulevaisuuden ARVIOIHIN paremmasta kilpailukyvystä että kyllä vetyautoja kansa ostaa kunhan on vain asemia? Välillä ne arviot menee myös pieleen "Kyllä se vedyn ja vetyautojen hinta laskee, odottakaa vain ja sitten niitä vetyautoja todella menee kaupaksi...", joten tulevaisuuden todisteita vetyautoilun järkevyydestä odotellessa.

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17625951/usassa-jopa-25-dollaria-vetykilo-ja-tulee-nousemaan-

   • Anonyymi

    "Odotan nyt LASKELMIA (lukuina kerrottuna sanallisten vakuutteluiden sijaan) että miten ne EU miljardit (vetytankkausasemat, vedyn kuljetuskalusto ja vedyntuotantolaitokset) saadaan takaisin ..."

    No, jos nyt nostaisit myopisen katseen laskutikusta ja tuon kroonisen ohiluennan sijaan aloittaisit vaikkapa lukemalla huolella kaiken linkitetyn faktan vetytalouden tämän hetken kokreettisesta todellisuudesta. Voisin laittaa sitten vielä runsaasti lisää faktaa vetytalouden todellisista hankkeista.

    Edelleenkin. S24:n vety-maailmaa näkemättömän myopisen laskutikkunikkarin tulee ottaa yhteyttä jo ketjuun likitettyhyin vetyalan todellisiin ammattilaisiin, julistaakseen heille tuota anti-vety-ilosanomaansa ja kyseenalaistaakseen heidä pätevyytensä, laskelmansa ja hankkeensa, sekä pelastaaksen heidät __miljardien__ jo toteutetuilta ja edelleen toteutettavilta hukkareissuilta ;-)

    "Lyhyesti, perustuuko koko vedynjakelubisnes oikeasti vain VEROVAROIHIN ja tulevaisuuden ARVIOIHIN paremmasta kilpailukyvystä että kyllä vetyautoja kansa ostaa kunhan on vain asemia? "

    Kyllä todellakin . Tulevaisuuden vihreään energiatalouteen ja energiariippumattomuuteen investoidaan yritysten, yksityisten, sekä _myös_ EU:n ja valtioiden tukivaroin ja hyvä niin.

    Valitettavasti pseudo-ekolinen ympäristöpommi, patterautokin saa hyvin mittavasti valtioiden tukea.

    Akkumineraalien kaivostoiminta on todella massiivinen ympäristöpommi jo itsessään. Mutta kun tuokaan ei riittäisi, niin patterifanaattisuus / ideologia ajaa yritykset tuhoamaan jopa merien ekosysteemin.

    "Electric car future may depend on deep sea mining"

    - https://www.bbc.com/news/science-environment-49759626

    "Deep Sea Mining: Electric Car Batteries May Upset the Ocean Ecology "

    - https://systemschangealliance.org/deep-sea-mining-electric-car-batteries-may-upset-the-ocean-ecology/

    "Ruotsalainen kaivosyritys haluaa louhia Pohjanlahtea – tutkijoilta varoitus"

    - https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/23b94eb1-f69a-4e05-9439-2a7c6c7946a3

    :/


  • Anonyymi

   Vetyasemat kerää yksityistä rahaa yhtä paljon kuin Kymiringin moottorirata...

  • Anonyymi

   Toyota ja vety ovat samanmoisia uskontoja. Toyotat ovat hyviä ajaa ja vety on energianlähde. Näin aina.

  • Anonyymi

   Vety on kuin panisi rahaa pankkiin rankasti miinusmerkkisellä korolla, talleta 100 euroa, saat hyvässä lykyssä takaisin enintään 40 euroa.

   • Anonyymi

    Keskenasvuisten aivottomuuksien tuotannon jos vain voisi muuttaa hyödylliseksi verkkoon liitettäväksi energiaksi (hyötysuhdetta en uskaltaudu arpomaan), niin se kattaisi varsin mukavan %-osuuden Suomen energiantarpeesta ;-)

    "With hydrogen, the energy transition is accelerating"

    - https://www.airliquide.com/hydrogen

    "Founded in 1902, after Linde it is the second largest supplier of industrial gases by revenues and has operations in over 80 countries."

    - https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Liquide

    Palstan laskutikkunikkarikin voisi koettaa mennä luennoimaan ja julistelemaan anti-vety-ilosanomaansa oheiselle Air Liquide- mastodontti-yritykselle, joka investoi yhä lisääntyvässä määrin myös vetyyn.

    Yhteystiedot ohessa:

    "Contact us - Contact us by using our dedicated form"

    - https://www.airliquide.com/contact

    ;-)


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Keskenasvuisten aivottomuuksien tuotannon jos vain voisi muuttaa hyödylliseksi verkkoon liitettäväksi energiaksi (hyötysuhdetta en uskaltaudu arpomaan), niin se kattaisi varsin mukavan %-osuuden Suomen energiantarpeesta ;-)

    "With hydrogen, the energy transition is accelerating"

    - https://www.airliquide.com/hydrogen

    "Founded in 1902, after Linde it is the second largest supplier of industrial gases by revenues and has operations in over 80 countries."

    - https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Liquide

    Palstan laskutikkunikkarikin voisi koettaa mennä luennoimaan ja julistelemaan anti-vety-ilosanomaansa oheiselle Air Liquide- mastodontti-yritykselle, joka investoi yhä lisääntyvässä määrin myös vetyyn.

    Yhteystiedot ohessa:

    "Contact us - Contact us by using our dedicated form"

    - https://www.airliquide.com/contact

    ;-)

    Paljonko sinulle maksetaan vedättämisestä? Emme mene halpaan, verorahoja tuollaiseen pelleilyyn ei pidä käyttää. Muualla maailmassa vetybisnekset ovat menneet nurin suurista tuista huolimatta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Paljonko sinulle maksetaan vedättämisestä? Emme mene halpaan, verorahoja tuollaiseen pelleilyyn ei pidä käyttää. Muualla maailmassa vetybisnekset ovat menneet nurin suurista tuista huolimatta.

    Lopeta nolla-arvon aivoton suunpieksentä ja perehdy vetytalouden ja -hankkeiden todellisuuteen.

    Sen voi aloittaa perhetymällä linkkeineen laittamaani aineistoon.

    Luonnollisestikin yhden ainoan aatteen sokea uskovuus voi sokeuttaa todellisuudelta.

    Voithan toki koettaa "informoida" teniviisauksillasi alan todellisia tekijöitä, EU:n komisiota myöten, mutta tuskimpa siihen m_naa löytyy.

    "With hydrogen, the energy transition is accelerating"

    - https://www.airliquide.com/hydrogen

    "Founded in 1902, after Linde it is the second largest supplier of industrial gases by revenues and has operations in over 80 countries."

    - https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Liquide

    Yhteystiedot ohessa:

    "Contact us - Contact us by using our dedicated form"

    - https://www.airliquide.com/contact


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Lopeta nolla-arvon aivoton suunpieksentä ja perehdy vetytalouden ja -hankkeiden todellisuuteen.

    Sen voi aloittaa perhetymällä linkkeineen laittamaani aineistoon.

    Luonnollisestikin yhden ainoan aatteen sokea uskovuus voi sokeuttaa todellisuudelta.

    Voithan toki koettaa "informoida" teniviisauksillasi alan todellisia tekijöitä, EU:n komisiota myöten, mutta tuskimpa siihen m_naa löytyy.

    "With hydrogen, the energy transition is accelerating"

    - https://www.airliquide.com/hydrogen

    "Founded in 1902, after Linde it is the second largest supplier of industrial gases by revenues and has operations in over 80 countries."

    - https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Liquide

    Yhteystiedot ohessa:

    "Contact us - Contact us by using our dedicated form"

    - https://www.airliquide.com/contact

    Perehdytty on, aivotonta hommaa lukuunottamatta ammoniakin tuotantoa. Ehkä teräksen tuotantoa. Mutta siihen se sitten jääkin.


  • Anonyymi

   Tuo lässytys vedystä energianlähteenä on yhtä typerää kuin väittäisi akkujen olevan joku ehtymätön energianlähde, vaikka kumpiinkaan ei voi kuin varastoida energiaa ja vetyyn vielä varsin huonolla hyötysuhteella.

  • Anonyymi

   "Akkumineraalien kaivostoiminta on todella massiivinen ympäristöpommi jo itsessään. Mutta kun tuokaan ei riittäisi, niin patterifanaattisuus / ideologia ajaa yritykset tuhoamaan jopa merien ekosysteemin."

   Nyt sitten vain niitä luvullisia arvioita väitteellesi tai tutkielmia eikä vain sananhelinää. Olen jo MONTA KERTAA pyytänyt niitä sinua toimittamaan, mutta et niin pysty tekemään. Kyllä se on öljyteollisuus joka on suurempi paha luonnon kannalta kuten Harri Salon videossa "Kumpi saastuttaa enemmän - Sähkö vai bensa" kerrotaan ihan selvinä lukuina arvioituna.

   Ja nyt jälleen kerran ohjaat keskustelua sivuraiteille kun pyydän sinua vastaamaan kysymykseen että MITEN niitä miljardien tukia saadaan myös veronmaksajille takaisin vetytalouden muodossa. Mitään laskelmaa et pystynyt minulle kertomaan edes hyvin positiivista sellaista. Miten tästä vetytankkausasemien pystytyksestä (joka oli alkuperäinen ketjun aihe) saadaan toimiva eikä riskit toteudu esim. surkeat vetyautojen myyntiluvut vielä vuonna 2030 vetytankkausasemista huolimatta.

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17661611/ymparistoraportteja-sahkoautojen-vihreydesta-puolesta-ja-vastaan-

   • Anonyymi

    "Ja nyt jälleen kerran ohjaat keskustelua sivuraiteille kun pyydän sinua vastaamaan kysymykseen että MITEN niitä miljardien tukia saadaan myös veronmaksajille takaisin vetytalouden muodossa. "

    Kyse on geopolitiikasta, sekä energia-geopolitiikasta ja mahdollisimman suuresta energiariippumattomuudesta ja vakaudesta koko Euroopan tasolla ja laajemminkin.

    Vihreä vety tulee olemaan yksi osa fossiilisista irtaantumisessa, mixt-energiassa.

    "Hydrogen"

    "The EU's hydrogen strategy explores the potential for renewable hydrogen to help decarbonise the EU in a cost-effective way."

    - https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-systems-integration/hydrogen_en

    .

    "In just a few months, the Ukraine war also sparked $73 billion (€71 billion) in fresh investment in green hydrogen, he wrote in a recent report on the topic."

    "The European Union has launched a €3 billion green hydrogen bank to support the sector, while the United States introduced a massive tax credit of $3/kg to the production of green hydrogen via its Inflation Reduction Act (IRA)."

    "The US move has proved a remarkable boon, driving the cost of new green hydrogen products below $2/kg, to the point where it becomes “too cheap” to ignore, Mbuk told Euronews Next."

    - https://www.euronews.com/next/2022/11/24/europe-energy-crisis-is-boosting-green-hydrogen-is-it-finally-a-real-alternative

    Mutta miksi palstan laskutikkunikkari, itseoppinut anti-vety-ylipapitar kieltäytyy sitkeästi ottamasta yhteyttä alan todellisiin miljardihankkeita toteuttaviin ammattilaisiin, niihin investoiviin institutionaalisiin, sekä poliittisiin päättäjiin pelastaakseen heidät kaikki sekä ihmiskunnan vuosituhannen vety-hukkareissultaan.


   • Anonyymi

    "Nyt sitten vain niitä luvullisia arvioita väitteellesi tai tutkielmia eikä vain sananhelinää. Olen jo MONTA KERTAA pyytänyt niitä sinua toimittamaan, mutta et niin pysty tekemään. "

    Teeskenteltkö nyt älyllisessä epärehellisyydessä ymmärtämätöntä, typerää ja aivan ignoranttia vai oletko sitä aivan oikeasti?

    Juuri yllä linkitin siitäkin, miten Telluksen rajallisia akkumineraaleja ollaan kaivamassa jopa merten syvykisitä, merten ekosysteemin tuhoten. Vastaavia hankkeita on suunnitteilla jopa Alaskan neitseellisille merialueille.

    Toisekseen, olen moneen kertaan linkittänyt useisiin aihetta koskeviin dokumetteihin, mutta systemaattisesti tuloksena on ollut takaviistoon pakeneminen ja / tai pelkän nolla-arvoisen tuotannon päälle foldaus.

    "They require ingredients sourced from polluting mines and smelters around the world, and they can ultimately contaminate soil and water supplies if improperly disposed."

    - https://www.climatedepot.com/2021/02/06/environmental-disaster-electric-cars-have-a-dirty-little-recycling-problem-batteries/

    "In pictures: South America's 'lithium fields' reveal the dark side of our electric future"

    - https://www.euronews.com/green/2022/02/01/south-america-s-lithium-fields-reveal-the-dark-side-of-our-electric-future

    "la-face-cachee-des-energies-vertes"

    - https://archive.org/details/la-face-cachee-des-energies-vertes

    "Michael Moore turns on climate left with film skewering green energy"

    " 'Planet of the Humans' released on Moore's YouTube channel for Earth Day"

    - https://www.washingtontimes.com/news/2020/apr/24/michael-moore-turns-climate-left-film-skewering-gr/

    "The dark side of green energy"

    - https://theworldincrisis.com/the-dark-side-of-green-energy/

    Kaikesta huolimatta tuota pseudo-ekoligista ympäristöpommi-patteriautoa lobataan ja pakoktetaan ainoana oikeana vaihtoehtona autoilun aiheuttamiin ympäristöongelmiin, kun todellisuudessa se on osa ongelmaa, ei ratkaisu ongelmaan.


  • Anonyymi

   Vetyfanaatikko ei tiedä vastausta lukujen valossa ja sen takia vain hyökkää sanallisesti toisten kimppuun kun ei muuta voi. Ei omia kasvoja voi menettää... pitää tehdä kuin Putin eli loppuun saakka pidetään omasta linjasta kiinni koska tappio olisi kaiken loppu.

   • Anonyymi

    Jees, vety vaikuttaisi enemmän uskonnolta kuin miltään muulta.


   • Anonyymi

    Älylliset rimanalitukset ja ristiriitaisuudeet ovat laskutikkunikkarin ja yhden ainoan patteriaatefanaatikon ihan omaa käsialaa.

    Härskiä on tuo miten omat yhden ainoan aatteen extremisti-maailmankuvat koetetaan maalata toisen osapuolen ominaisuuksiksi, juurikin putinistisellä käänteispsykologialla.

    Vetytalouden käytännön todellisuus ja realisoinnit jo itsessään todistavat laskutikkunikkarin maailmankuvien pätemättömyyden ja todellisuutta vastaamattomuuden.

    Olen kiinnostunut ainoastaan vetytalouteen liittyvistä poliittisista linjauksista, sekä ___vetytalouden todellisista ja konkreettisista hankkeita, investoinneista___ sekä alan eri toimijoista .....Vain niiden myötä voi luoda realistisen käsityksen siitä miten vihreän vedyn hankkeet etenevät ja koettaa arvioida myös tulevaa.


  • Anonyymi

   Vaikka vetytalous kasvaa ja etenee vakaasti lähinnä teollisuuden ja raskaampien toimialueiden hankkeiden suhteen, niin tasiaseen tahtiin tulee tietoa myös liikenteenvetyhankkeista ja niiden aloituksista, sekä teknologian edelleen kehittamisestä.

   Tokihan pyörillä kulkevassa liikenteessä ensisijalla on raskas liikenne, sekä ammattiliikenne esim. pakettiautoilla. Vety tulee mahdollisesti yskityisautoilijoiden saataville laajemmin pidemmällä aikajanalla, mutta se ei ole EU:n vetyhankkeiden listan alkupäässä.

   "Benefits of a pan-European hydrogen infrastructure"

   - https://wang-anthony.com/2021/12/benefits-pan-european-hydrogen-infrastructure/

   "European Hydrogen Week 2022"

   * Synergies for greater impact

   * A pan-European energy network

   * Ensuring mass market uptake

   - https://www.clean-hydrogen.europa.eu/media/news/european-hydrogen-week-2022-2022-11-09_en

   Jälleen yksi suuri tekijä 'ENGIE Solutions' on sitoutunut pitkän aikavälin vetyhankkeisiin, hydrogen mobility.

   "HRS FORMS COMMERCIAL AND TECHNOLOGICAL PARTNERSHIP WITH ENGIE SOLUTIONS TO DEVELOP HYDROGEN MOBILITY"

   * HRS and ENGIE Solutions set a goal of developing 15 hydrogen projects together between 2022 and 2026

   * First order for one station confirmed and 3 additional stations intended by 2024

   "HRS , a leading European designer and manufacturer of hydrogen refueling stations, and ENGIE Solutions, a leading proponent of energy transition in France engaged in hydrogen development ..."

   22/12/2022

   - https://www.actusnews.com/en/hydrogen-refueling-solutions/pr/2022/12/22/hrs-forms-commercial-and-technological-partnership-with-engie-solutions-to-develop-hydrogen-mobility

   Jälleen yhteystiedot laskutikkunikkarille, jotta hän voisi soipia tapaamisen HRC:lle luennoidakseen heille hankkeensa täydestä kannattamattomuudesta nyt ja tästä ikuisuuteen.

   HRS Contact us at:

   - https://www.hydrogen-refueling-solutions.fr/contact-us/?lang=en

   ;-)

  • Anonyymi

   "Plus kaikki riskit että tehdään jotain poliittisia päätöksiä (maakaasun/sähkön hinta nousee josta valmistetaan vetyä) jolloin vetykilon valmistushinta nousee ihmisten luopuessa vetyautoista (Kaliforniassa nyt jopa 25 dollaria kilo), ..."

   Mites tuossa sysimustin pelkkien mustien hypoteesien inferno & nega-listojen maalailussa ja jatkuvassa peruutuspeillin tuijottelussa nyt pääsikin käymään juuri päinvastoin.

   Laitetaampa USA:n positiivisen poliittisen päätöksen seuraamuksena oleva vetykilon hinta vielä tuplaten ensimmäiseksi.

   *

   "The US move has proved a remarkable boon, driving the cost of new green hydrogen products below $2/kg, to the point where it becomes “too cheap” to ignore, Mbuk told Euronews Next."

   *

   "Europe’s energy crisis is boosting green hydrogen. Is it finally a real alternative?"

   "In just a few months, the Ukraine war also sparked $73 billion (€71 billion) in fresh investment in green hydrogen, he wrote in a recent report on the topic."

   "The European Union has launched a €3 billion green hydrogen bank to support the sector, while the United States introduced a massive tax credit of $3/kg to the production of green hydrogen via its Inflation Reduction Act (IRA)."

   "The US move has proved a remarkable boon, driving the cost of new green hydrogen products below $2/kg, to the point where it becomes “too cheap” to ignore, Mbuk told Euronews Next."

   - https://www.euronews.com/next/2022/11/24/europe-energy-crisis-is-boosting-green-hydrogen-is-it-finally-a-real-alternative

   Pelkkä laskutikkuun myopoisesti ja pakonomaisen yksiaatteellisesti tuijottelu on ontuva opas, tulee myös katsoa ikkunasta ulos nähdäkseen laajemmin miten vetytalous realimaailmassa todella kehittyy.

   ;-)

   • Anonyymi

    Eli viestisi on: lakkaa ajattelemasta ja usko propagandaa?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eli viestisi on: lakkaa ajattelemasta ja usko propagandaa?

    No, tämä pasta nyt valitettavasti on tuollaisten mitään mihinkään argumentoimattomien aivottomuuksien paratiisi.

    Mutta ihan alkajaisiksi voisit kertoa mitä propagandaa on allaolevassa faktassa:

    "The US move has proved a remarkable boon, driving the cost of new green hydrogen products below $2/kg, to the point where it becomes “too cheap” to ignore, Mbuk told Euronews Next."

    - https://www.euronews.com/next/2022/11/24/europe-energy-crisis-is-boosting-green-hydrogen-is-it-finally-a-real-alternative


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No, tämä pasta nyt valitettavasti on tuollaisten mitään mihinkään argumentoimattomien aivottomuuksien paratiisi.

    Mutta ihan alkajaisiksi voisit kertoa mitä propagandaa on allaolevassa faktassa:

    "The US move has proved a remarkable boon, driving the cost of new green hydrogen products below $2/kg, to the point where it becomes “too cheap” to ignore, Mbuk told Euronews Next."

    - https://www.euronews.com/next/2022/11/24/europe-energy-crisis-is-boosting-green-hydrogen-is-it-finally-a-real-alternative

    Joo, hinta alas, mutta luitko MITEN? Massiivisella yhteiskunnan tuella. Veronmaksajien lompakolla käydään.

    Jos sähköautojen sähkölle saisi vastaavan tuen, 100 km matka maksaisi NEGATIIVISEN 1-2 taalaa!


  • Anonyymi

   Tavan takaa tulee painajaisuutisia pienessä, mutta fanaattisessa anti-vetykuplassaan piehtaroivalle laskutikkunikkarille, joka on jo vuosia tälläkin palstalla kiihkeästi julistanut vetyansasta vapauttavaa ilosanomaansa, samaaan aikaan kun realimaailmassa vetyhankkeet ovat kaiken aikan vain edenneet, kehittyneet ja kasvaneet. Yksin koko vetymaailmaa vastaan.

   Tällä keraa asialla on Stellantis, joka on ottamassa osuutta merkittävästä vetyteknologian yrityksestä nimeltä Symbio, Michelinin ja Faurecian rinnalla.

   "Stellantis plans to acquire stake in Symbio, a Faurecia Michelin hydrogen company and leader in fuel cell technologies for mobility industry"

   - https://www.michelin.com/en/press-releases/stellantis-plans-to-acquire-stake-in-symbio-a-faurecia-michelin-hydrogen-company-and-leader-in-fuel-cell-technologies-for-mobility-industry/

   .

   "Stellantis wants to become the third shareholder in the Symbio fuel cell joint venture, alongside Faurecia and Michelin. Negotiations to acquire a “substantial stake” are underway. The transaction is expected to close in the first half of 2023."

   “Symbio’s technical roadmap perfectly matches with Stellantis’ hydrogen roll-out plans in Europe and in the US,” Stellantis CEO Carlos Tavares said, explaining the move.

   - https://www.electrive.com/2022/12/23/stellantis-to-invest-as-major-shareholder-in-symbio/

   Investoinnin kohteena oleva hydrogen-yritys:

   - https://www.symbio.one/en/

   Jälleen uusia vetytalouden kohteita ja nyt vetyautojen tekniikkaan kuuluvia yrityksiä joihin laskutikkunikkarilla olisi hieno etu ottaa yhteyttä, julistaaksen heille iloista ja vapauttavaa anti-vetysanomaansa ja säästääksene heidät miljardien eurojen hukkareissulta.

   Miksi tuo anti-vetyuniversiumin ylipapitar on koko vetymaailmalle täysin tuntematon tietäjä ja opastaja?

   Miksi hän ei mene heitä vapauttamaan vetytalouden ja heidän taloudellisten laskelmiensa suuresta harhasta?

   Kaiken lisäksi, tuolla alan yritykset vetyharhasta vapauttavalla ilosanomallaan, konsultoinnillan, hän vois suorastan rikastua ja siihen riittäisi saada kosulttipalkkota vain 0,0000001% niiden vetybudjetista.

   ;-)

  • Anonyymi

   Minä uskoin Johanna Tukiaiseen ja otin koronarokotteet, eli myin sieluni pirulle ja sain samantien kaikki pankkivelkani anteeksi, nyt ei ole velkaa lainkaan ja voin ottaa uutta ja sekin anteeksi annetaan. Siis miksi vetyuutisetkaan olisivat vähemmän uskottavia?

  • Anonyymi

   Vedyn tankkausasemat maksavat 2-5 miljoonaa kappale. Vety maksaa liki 10 €/kg eikä tällä hinnalla vielä aseman ylläpitokuluja kateta, vaan veronmaksajie kukkarolla ollaan koko ajan. E ipysy asemat auki eikä ainuttakaan uutta rakenneta ilman roimaa tukea. Tämän kanssa harjoiteltu Kaliforniassa jo 20 vuotta eikä muutosta ole luvassa ainakaan 10 vuoteen. Optimististen arvioiden mukaan. Iso osa asiantuntijoista arvioi, että "vetyaika" voisi alkaa vasta 2050 luvulla. Nyt rakennettava infra on tähän mennessä lahonnut käsiin jo aikapäiviä sitten.

   • Anonyymi

    Ei vaan ole resursseja valmistaa minkään hintaista vetyä, koska ylimääräistä energiaa ei satu nyt mistään löytymään vaikka sammutettu lyhty kourassa etsisit.


  • Anonyymi

   Artikkelista:

   "Mbuk, Carbon Tracker, oli samaa mieltä. "TARVITSEMME suoran TUKISUUNNITELMAN - jonkinlaisen vahvan VIHREÄN vedyn TUEN, joka ajaa hinnan joko 2 dollariin/kg tai alle 2 dollariin/kg", hän sanoi.

   ”Silloin koko ala on täysin kilpailukykyinen. Ja mitä se tekisi, on se, että se vapauttaisi nopeasti yksityisen rahoituksen.""

   Eli ei ainoastaan massiivisia EU tukirahoja vetytankkausasemia varten vaan myös massiivisia tukia itse vedyn valmistamiseen, jonka VERONMAKSAJAT maksaa. Eiköhän tämä jo todista sen mistä on vetytalouden ihannoinnista kyse kun tiedetään ettei omin voimin saada sitä toimimaan.... kuten on lähes 20 vuoden aikana Kaliforniassa käynyt.

   Ja sitten vielä paljonko sen lopullinen hinta on pumpulla? Ja ennenkaikkea kuinka tuohon hintaan päästään (monen vuoden jälkeen valtavilla tuulipuistoilla kausiluonteisesti?) ja pystytäänkö vetyä valmistamaan miljoonille vetyautoille eli teollisessa mittakaavassa.... 2 dollarin hintaan? Vetyautoilijoita kun ei kiinnosta halpa tuotantohinta vaan mitä se maksaa aikuisten oikeasti pumpulla eli lopullinen hinta vetyautoilijalle. Luulisi että Kaliforniassa olisi jo näytetty lähes 20 vuoden aikana mallia kuinka vedyn hinta onnistutaan painamaan pumpulla vaikkapa 5 dollaria kilo, jolloin vetyauto varmasti kuulostaisi kilpailukykyiseltä käyttövoimalta. Mutta ei.... tällä hetkellä jopa 25 dollaria kilo ja arviolta että 1.1.2023 nousee vielä lisää. Uskon vasta sitten kun oikeassa elämässä näen halpaa vetyä pumpulla ja sitä riittää aidosti kaikille halukkaille. Niin kauan kuin on liikaa kysyntää vedylle (Kaliforniasssa asemilta välillä vety loppu ja pitkät tankkausjonot), niin ei myyjillä ole halua aidosti tiputtaa hintaa ellei kilpailijat sitä myös tee.

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17521290/esimerkkeja-kun-vetya-markkinoidaan-valheilla-

  • Anonyymi

   Kyllä vetyfanaatikolta meni kuppi nurin kun alkoi todella puolustamaan vetyä. ;-)

   • Anonyymi

    Ei yhtään järkikommenttia, lukuisia linkkejä tahoihin, joilla on oma lehmä vetyojassa. Itse asiassa olet vähentänyt uskoani vedyn järkevyyteen.


  • Anonyymi

   Ei linkeissä ole selkeää VERTAILUA lukuina että akkuteollisuus olisi paljon pahempaa kuin vetyteollisuus. Kuvilla voidaan shokeerata ja yksittäisillä luvuilla, mutta niin voidaan tehdä mistä tahansa kuten esim. kuinka paljon vihreät tuulimyllyt tappavat lintuja joka vuosi ja vety vielä enemmän koska tuulimyllyjä tarvitaan vetyautoja varten enemmän kuin sähköautoja varten selvästi suuremman energiahäviöiden takia (koko energiaketju). Kuten että Kiina rakentaa edelleen maailmassa eniten HIILIVOIMALOITA edelleen, joiden avulla vastataan jatkuvaan sähkön kysyntään jolla sitä vetyäkin valmistetaan, koska vedyn valmistus tarvitsee sähköä valtavat määrät. Kuinka nesteytetty vety hukkaa paljon energiaa kuljetusta varten jos sitä ei voida siirtoputkella siirtää. Kuinka vety haurastuttaa metalleja ja kaikenlaisia vetytekniikan rakenteita pitää uusia... myös niitä todella kalliita (merenalaisia) siirtoputkiakin kuormittaen luontoa. Kuinka vety kiihdyttää ilmastonmuutosta vuodoillaan jopa 11-kertaisesti. Kuinka vetyautoja tullaan suurella todennäköisyydellä romuttamaan 15 vuoden iässä, joka lisää jatkuvaa vetyautojen valmistamista ja luonnon kuormittamista. Kuinka todennäköisesti mainostetaan vedyn vihreyttä, mutta onkin viherpesua. Kuinka mainostetaan että maakaasusta valmistetusta vedystä otetaan hiili talteen tehden siitä vihreämpää, mutta kapasiteetti hiilen säilymisestä loppuu myöhemmin. Ja varmasti muitakin aiheita mitä voidaan vedystä kauhistella ja markkinoida mielikuvina että maailma räjähtää. :D

   Samanlaista MIELIKUVA vertailua minäkin voin harrastaa kaivamalla kaikenlaisia epäsuoria linkkejä netistä vetyä vastaan.

   https://www.newscientist.com/article/2317274-china-is-building-more-than-half-of-the-worlds-new-coal-power-plants/

   https://cleantechnica-com.translate.goog/2021/12/20/shipping-liquid-hydrogen-would-be-at-least-5-times-as-expensive-as-lng-per-unit-of-energy/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17401861/vety-lammittaa-ilmastoa-11-kertaisesti-vuodot-tukittava-

   https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/vety-haurastutti-janneterakset/adc629da-7b8f-3717-b161-58653161575d

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17431795/vetyautot-tullaan-romuttamaan-15v-ikaisena-

   https://keskustelu.suomi24.fi/t/17241677/tulevaisuuden-vetytalous-on-pitkaan-viherpesua

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/neste-alkaa-rahdata-miljoonia-tonneja-hiilidioksidia-meren-pohjaan-ja-aloittaa-vihrean-vedyn-tuotannon-ennennakemattoman-suuressa-mittakaavassa/b40706f9-986d-4dca-bc9c-8c4b2d7a7280

   ... Joten jos on "Planeetta sähköautot" ja "Planeetta vetyautot", niin miltä siellä näyttäisi?

   • Anonyymi

    "Kuten että Kiina rakentaa edelleen maailmassa eniten HIILIVOIMALOITA edelleen, joiden avulla vastataan jatkuvaan sähkön kysyntään jolla sitä vetyäkin valmistetaan, koska vedyn valmistus tarvitsee sähköä valtavat määrät."

    Niin, ja tuosta samaisesta enegriasta ladataan ne "maailman pelastavat" patteriautotkin, kuten Kiinan akkuteollisuuden pyörityskin, ainakin osittain. Likaisesta energiasta ladattu patteriauto ei milloinkaan saa kiinni polttaria, vaan on sitä radikaalisti saastuttavmpi elinkaareltaan.

    ### Kuitenkin tuo älyllinen epärehellisyys on hyvin merkille pantavaa, sillä patteriautojen akkumineraaleille, joita Telluksella on rajallisesti, ei ole vaihtoehtoja vs. vihreän vedyn tuotanto.

    Sen sijaan, vihreää vetyä voidaan tuottaa monella tavalla ja jopa carbon negatiivisellella metodilla ja sen tuottamisen metodit kehittyvät kaiken aikaa. Toki, eihän sekään mikään 100%:n ympäristöenkeli ole, sen vihressä suuren volyymin massatuotannossa on haassteensa, mutta siinä on todella paljon potentiaalia kuten tuo toinen linkkaamasi realistinen artikekli hyvin osoittaa.

    “It’s exciting because we can use it in every sector. It’s exciting because it tackles the hardest parts of the problem—industry and heavy transportation."

    "It’s interesting, because the costs are coming down. And there’s lots of ways to make zero-carbon hydrogen, blue and green."

    "We can even make negative carbon hydrogen with biohydrogen."

    "Twenty years ago, we didn’t really have the technology or the wherewithal to do it. And now we do.”

    - https://news-climate-columbia-edu.translate.goog/2021/01/07/need-green-hydrogen/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

    Kuitenkin sen mahdollinen yksityisautoilussa laajemmassa mitasa käyttö on vielä varsin kaukana, sillä vedyn massatuotanto ja sen prioriteettikäyttö tulee ensin saada valmiiksi.


  • Anonyymi

   MIssä on ne LASKELMAT että vetytankkausasemien rakentaminen ja ihmisten kannattaa valita vetyauto joka olisi "järkivalinta"? Yhtään laskelmaa et ole pystynyt esittämään meille vaan suuria ymperäpyöreitä linkkejä sanallisesti että vetytalous kannattaa koska sitä rakennetaan lähinnä verovaroilla tukien. Johtuu siitä ettei vetyautot yksinkertaisesti pysty tarjoamaan positiivista laskelmaa ja se olisi tullut ilmi jo monta vuotta sitten jos pystyisi. Sen takia sitten pitää päteä MIELIKUVILLA, jotka menevät jonkin aikaa ihmisiin läpi kun ne shokeeraa.

   • Anonyymi

    "Yhtään laskelmaa et ole pystynyt esittämään meille vaan suuria ymperäpyöreitä linkkejä sanallisesti että vetytalous kannattaa koska sitä rakennetaan lähinnä verovaroilla tukien."

    Olen laittanut faktaa linkkeineen, lähinnä vetytalouden hankkeisiin yleensä kuvaamaan alan ison kuvan todellista kehitystä, mutta myös mobiliteetin hankkeisiin.

    Pyysin jo kertaalleen faktaa ja lukuja tuosta mieliä valheellisen manipuloivasta "lähinnä verovaroin" -väittämästä ja erittelemään mikä vetytalouden yleisen tuen osuudesta on ohjattu nimenomaan yksityisautoiluun.

    Tuo on sitä omaan huutoonsa vastaamattomuutta ja älyllis-moraalista epärehellisyyttä.


  • Anonyymi
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Vetyauto on jo kuollut ja kuopattu. Myynti on jo tyrehtynyt. Vetyauto on kallis ja polttokenno lyhytikäinen ja nyt vihreä vetykin jo lähes 20 €/kg.

   • Anonyymi

    Mitä niistä vetyautoista niiden tekniikoista kun vetyä ei ole mahdollista valmistaa tässä maailmantilanteessa. Ryssällä näkyy olevan energiaa turhaan poltettavaksi, mutta sekin on fossiilista energiaa mitä veli venäläinen polttaa Virolahden rajan pinnassa.


   • Anonyymi

    Alan todelliset tekijät Stellantis, Michelin ja Faurecia ovat aiheesta kansasi "hieman" eri mieltä ja investoivat suuria pääomia vety-moboliteettiin. Eivätkä ole suinkaan ainoita.

    Polttokennojen käyttöikä on lyhyt mikäli 200-300 tkm sellaiseksi kokee ;-)

    "Stellantis wants to become the third shareholder in the Symbio fuel cell joint venture, alongside Faurecia and Michelin. Negotiations to acquire a “substantial stake” are underway. The transaction is expected to close in the first half of 2023."

    “Symbio’s technical roadmap perfectly matches with Stellantis’ hydrogen roll-out plans in Europe and in the US,” Stellantis CEO Carlos Tavares said, explaining the move.

    - https://www.electrive.com/2022/12/23/stellantis-to-invest-as-major-shareholder-in-symbio/

    Investoinnin kohteena oleva hydrogen-yritys:

    - https://www.symbio.one/en/

    .

    Haffner Energy

    Vihreää vetyä ___ €1.5/kg and €3/kg ___ on jo todellisuutta ja sen tuotanto on jopa carbon negatiivistä.

    "Biomass allows the production of hydrogen at very competitive cost, between
    €1.5/kg and €3/kg."

    "Our process gives value to sustainable biomass, producing ‘green’ hydrogen on demand, without intermittency, and provides a complementary solution for decarbonization thanks to biochar co-production."

    - https://www.haffner-energy.com/2022/11/18/lancement-du-hydrogen-report-2022-a-la-cop27-entretien-avec-philippe-haffner-sur-la-production-dhydrogene-par-thermolyse-de-la-biomassether/?lang=en


  • Anonyymi

   Yhden ainoan patteriatteen pateettinen fanaatikko, pienessä kuplassaan elävä laskutikkukinnari on tälläkin palstalla jatkanu peruutupeiliin tuijottelua ihan ikiomilla laskelmillaan lienee jo useamman vuoden suurella myopisella kiimallaan ja alati saman pakkomielteisen hutun toistollaan.

   Samaan aikaan realimaalimassa vetytalous on edennyt kaiken aikaa yhä enempi ja laajemmin ... mutta laskutikkunikkari __ kiletäyyy__ edes näkemästä sitä.

   Ei ole sokeampaa kuin henkilö, joka kieltäytyy näkemästä.

   Sitten ei muuta kroonista ohiluentaa ja diipa-daapaansa foldaten, jotta saisi fakta-aineistot linkkeineen häviämään ko. perushuttunsa alle, eikä selkärangattomuudessaan vastaa edes omaan huutoonsa. Vakiokamaa, joka jälleen kerran kävi toteen tässäkin ketjussa.

   .

   Tokihan EU:n konkreettisissa vettytalouslinjauksissa yksityisautolu on prioriteettilistan marginaalissa, mutta silti silläkin saralla yritystoiminnassa kehitetään, kuten nyt viimeksi mm. ..... Stellantiksen liittyminen Michelinin ja Faurecian kelkkaan merkittävän mobiili-vety-yrityksen osakkaina.

   Luonnollisestikin ison kuvan vetytalous tulee ensin olla pitkälle toteutettu ja rakennettu, sekä paljon tuotantovolyymiä, ennen kuin voi ajatella vedyn alkavan yleistyä yksityisautoilussa.

   Laskutikkunikkari on yksin koko vetymaailmaa vastaan, mutta tahtotilastaan riippumatta vetymaailma vain etenee ja laajenee kuukausi ja vuosi vuodelta, hanke hankkeelta.

   Olen laittanut useaan otteeseen linkit alan todellisten ammattilaisten ja tekijöiden yhteystietoihin, mutta asiassa megalomanisen narskuisilla kuvitelmillaan hokevalla laskutikkunikkarilla ei ole m_naa ottaa heihjin yhteyttä ylivoimaisen totuutensa heille julistaakseen ;-)

   Mutta realimaailmassa vetyhankkeet etenevä vähän kaikilla rintamilla ja toimialueilla, kuten mm. ilmailussa ja raideliikenteessäkin.

   "Hydrogen: coming to an aircraft near you"

   By Karen Kwon|July/August 2022

   - https://aerospaceamerica.aiaa.org/features/hydrogen-coming-to-an-aircraft-near-you/

   "Airbus reveals hydrogen-powered zero-emission engine"

   30 November 2022

   - https://www.airbus.com/en/newsroom/press-releases/2022-11-airbus-reveals-hydrogen-powered-zero-emission-engine

   "Dassault Systemes Boosts Hydrogen-Transport Airship Startup"

   January 11, 2022

   - https://aviationweek.com/aerospace/aircraft-propulsion/dassault-systemes-boosts-hydrogen-transport-airship-startup

   Alstomin vetyjunia on jo säännöllisessä liikenteessä usammassa maassa.

   "Alstom Coradia iLint – the world's 1st hydrogen powered train"

   - https://www.alstom.com/solutions/rolling-stock/alstom-coradia-ilint-worlds-1st-hydrogen-powered-train

   ps.

   Edelleenkin toivon synteettisistä polttoaineista voitavan kehittää ekologisesti kestävä ja massatuotannoon kannattava vihreä vaihtoehto autoiluun. Parasta olisi jos synteettisten polttoaineiden tuotantolaitoksia voisi rakentaa suht' helposti vaikka minne pitkin läänejä niin, että tuotanto ja kulutus / tankkaus eivät olisi kovin kaukana toisistaan.

   Haffner Energyn paikallisesta biomassasta tuoteun vihreän vedyn vetytuotantoyksiköt toimivat tuolla periaatteella.

   ***

   Haffner Energy

   Vihreää vetyä ___ €1.5/kg and €3/kg ___ on jo todellisuutta.

   "Biomass allows the production of hydrogen at very competitive cost, between
   €1.5/kg and €3/kg."

   "Our process gives value to sustainable biomass, producing ‘green’ hydrogen on demand, without intermittency, and provides a complementary solution for decarbonization thanks to biochar co-production."

   - https://www.haffner-energy.com/2022/11/18/lancement-du-hydrogen-report-2022-a-la-cop27-entretien-avec-philippe-haffner-sur-la-production-dhydrogene-par-thermolyse-de-la-biomassether/?lang=en

   "HYNOCA® is an industrial world game-changer solution for the production of competitive renewable hydrogen, which is produced by thermolysis and steam-cracking of various biomasses (independently from electricity). "

   - https://www.haffner-energy.com/renewable-hydrogen-with-hynoca/?lang=en

   ;-)

   • Anonyymi

    Linkkejä on, voi mahoton! Kuka jaksanut niitä lukea on?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Linkkejä on, voi mahoton! Kuka jaksanut niitä lukea on?

    Mä luen hymiölapsen jutuista aina linkit tieteellisiin artikkeleihin ja vastaaviin.

    Toistaiseksi olen siis joutunut lukemaan 0 linkkiä.


  • Anonyymi

   "Niin, ja tuosta samaisesta enegriasta ladataan ne "maailman pelastavat" patteriautotkin, kuten Kiinan akkuteollisuuden pyörityskin, ainakin osittain. Likaisesta energiasta ladattu patteriauto ei milloinkaan saa kiinni polttaria, vaan on sitä radikaalisti saastuttavmpi elinkaareltaan."

   Ongelma on siinä että vedyn tuotanto tarvitsee hiilivoimaloita PALJON ENEMMÄN kuin sähköautot ja näin se "vihreä" vety on vain viherpesua kunnes vihdoinkin aikuisten oikeasti saadaan pystyyn kymmeniä tuhansia tuulimyllyjä ja aurinkovoimaloita, jotta niitä hiilivoimaloita ei tarvitse rakentaa enempää.

  • Anonyymi

   "### Kuitenkin tuo älyllinen epärehellisyys on hyvin merkille pantavaa, sillä patteriautojen akkumineraaleille, joita Telluksella on rajallisesti, ei ole vaihtoehtoja vs. vihreän vedyn tuotanto."

   Niin, unohdetaan sitten myös pokkana että polttokennot tarvitsevat myös harvinaisia metalleja ja pitävät suuria kaivoshankkeita yllä.... harvinaisten metallien takia, joita Telluksella on rajallisesti. Se siitä epärehellisyydestä.

   https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/511080/Koivisto_Sami.pdf?sequence=3

   • Anonyymi

    "Niin, unohdetaan sitten myös pokkana että polttokennot tarvitsevat myös harvinaisia metalleja ja pitävät suuria kaivoshankkeita yllä.... harvinaisten metallien takia, joita Telluksella on rajallisesti. Se siitä epärehellisyydestä."

    Hienoa miten sekoitellaan villisti puurot ja vellit, sekä mittasuhteetkin.

    Lähtökohta oli se kun osoitin patteruautojen ympäristötuhoisuuden ja sen, miten nyttemmin suunnitellaan ulottaa tuo megasaastuttava harvinaisten ja rajallisten metallien kaivostoiminta jopa merten neitseellisiin syvyyksiin saakka.

    Kuitenkin tuota täysin väärää hevosta lobataan valhein autoilun puhtaana ympäristömessaana ja sitä ollaan kaikille pakottamassa, vaikka se on todellisuudessa osa ongelmaa, ei suinkaan ratkaisu.

    Sitten otit kivihiili-Kiinan esimerkiksi koettaen diskreditoida vetyautoja, vaikka Kiina on nimenomaan patteriautojen suhteen todellinen ongelma.

    Mitä vetyautoihin ja mittasuhteisiin tulee, niin niiden akut ovat radikaalisti pienemmät ja kennoteknologiakin on jo nyt edistynyt niin, että harvinaisten metallien käyttöä on voitu vähentää. Kennoteknologiakin edistyy edelleen.

    Lisäbonus on se, että vetyauto pudistaa ilmaa noin kahden dieselin verran.

    Patteriautojen teknologia on 100%:n riippuvainen harvinaisista ja rajallisista metalleista ja se on sitä suurella mittakaavalla. Tuossa konseptissä ei ole kehitysvaraa.

    Sen sijaan vetyauton tarvitseman vihreän vedyn tuotantoa ja tuotantotapoja kehitetään paremmaksi kaiken aikaa.

    Kuten olen jo maininnut, niin eihän vetyautokaan mikään täysiverinen ympäristöenkeli ole, sellaista ei vielä olla edes innovoitu.

    Toistetaan toistamasta päästyäkin.

    Toivon että synteetisistä polttoaineista saataisiin kehitettyä ekologisesti ja massatuotannollisesti kestävä vaihtoehto. Parasta olisi jos sen tuotantolaitoksia voitaisiin rakentaa pitkin läänejä.

    * Muhiiko F1:ssä koko autoteollisuuden ja liikenteen mullistava keksintö? ”Tämä on todella iso asia”

    "F1-autojen tulevaisuuden tekniikka on kuuma puheenaihe myös koko autoteollisuuden kannalta."

    - https://www.is.fi/formula1/art-2000008365195.html


  • Anonyymi

   Miksi sähköautot ladataan hiilivoimalla, mutta vety valmistetaan vihreistä voimanlähteistä? Oliko taas tarkoitus manipuloida mielikuvilla? ;)

  • Anonyymi

   Yhtään laskelmaa et ole pystynyt laittamaan että miten ilman tukia rakennettavat vetyprojektit maksavat velkansa (tai miljardöörin käteissijoituksen) takaisin. Miten tuolla vetytaloudella todella tehdään voittoa sähkökriisien aikakaudella ja sen jälkeen tasaannuttua ympäri vuoden eli ei ainoastaan kesällä kun sähkö on halpaa?

  • Anonyymi

   Miksikö linkkejäsi ei arvosteta? Johtuisiko se myös siitä ettei linkeilläsi ole suurta arvoa monien mielestä ja sinua ei aidosti uskota?

  • Anonyymi

   Ehkä vetynarsisti on nimenomaan mukana vetytankkausbisneksessä kun tämä ketju ottaa häntä selvästi päähän? ;)

  • Anonyymi

   Artikkelissa mietitään miksei vetyautot yleisty. Muutama lainaus:

   "Vetykäyttöisiä ajoneuvoja tukeva infrastruktuuri on tähän verrattuna rajallinen, ja sen käyttöönotto vaatii laajoja investointeja. PELKÄSTÄÄN eurooppalaiseen vedynjakelujärjestelmään tarvittavan putkilinjan infrastruktuurin arvioidaan maksavan 80–143 MILJARDIA euroa (83–148 MILJARDIA dollaria).

   Koska vetyä on paineistettava ja kuljetettava joko kaasuna tai nesteenä, myös toimitusketjut on suunniteltava uudelleen. Myös vedyn tankkausasemien kehittämisen ja vedyn tuotannon lisäämisen KUSTANNUKSET OVAT SUURET. Vedyn tuotanto kattaa tällä hetkellä vain 3 prosenttia maailmanlaajuisesta energiantarpeesta."

   "Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus toisti sitoutumisensa teknologiaan vuonna 2016 investoimalla 2 miljoonaa puntaa (2,4 miljoonaa dollaria) vetyautojen edistämiseen Yhdistyneen kuningaskunnan yrityksille.

   Euroopan parlamentti on hiljattain sopinut kansallisten vähimmäistavoitteiden asettamisesta vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotolle. Tämän puitteissa EU:n pääteiden varrelle tulee vähintään yksi vetyn tankkausasema 100 kilometrin välein.

   Mutta vetyautot ovat nyt kadonneet. Toyota ja Hyundai, ainoat autonvalmistajat, jotka tuottavat vetyautoja Iso-Britannian markkinoille, myivät maassa vain 12 vetyautoa vuonna 2021. Aiemmin tänä vuonna Shell sulki kaikki vetytankkausasemansa Isossa-Britanniassa.

   Iswaranin mukaan sähköautojen kysyntä kasvaa, rekisteröinnit ovat tänä vuonna jo kaksinkertaiset koko vuoteen 2021 verrattuna

   Samaan aikaan sähköajoneuvojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, vaikka ne eivät tarjoa kantamaa tai vetyauton nopeaa tankkausta. Vuonna 2010 Isossa-Britanniassa myytiin 138 sähköautoa. Tämä kasvoi noin 190 000 vuosimyyntiin vuonna 2021."

   Sähköautot siis kiinnostavat Yhdistyneissä kansakunnissa selvästi enemmän ihmisiä ja myös siellä vetyautot ovat flopanneet. Mutta kaikkein hälyttävintä oli tämä:

   "Mutta vetyautot ovat nyt kadonneet. Toyota ja Hyundai, ainoat autonvalmistajat, jotka tuottavat vetyautoja Iso-Britannian markkinoille, myivät maassa VAIN 12 vetyautoa VUONNA 2021. Aiemmin tänä vuonna SHELL SULKI KAIKKI vetytankkausasemansa Isossa-Britanniassa." .... Joten ei se vetytankkausbisnes tainnutkaan olla hyvää bisnestä vaikka oli suuri tunnettu energia-alan yhtiö taustalla, jolla on varmasti tietotaitoa jakelubisneksestä.

   https://www-channelnewsasia-com.translate.goog/commentary/hydrogen-fuel-cell-car-electric-vehicle-ev-toyota-hyundai-tesla-3115141?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

  • Anonyymi

   ""Plus kaikki riskit että tehdään jotain poliittisia päätöksiä (maakaasun/sähkön hinta nousee josta valmistetaan vetyä) jolloin vetykilon valmistushinta nousee ihmisten luopuessa vetyautoista (Kaliforniassa nyt jopa 25 dollaria kilo), ..."

   Mites tuossa sysimustin pelkkien mustien hypoteesien inferno & nega-listojen maalailussa ja jatkuvassa peruutuspeillin tuijottelussa nyt pääsikin käymään juuri päinvastoin."

   25 dollaria vetyautoille pumpulla kuluttajalle on fakta. Ei kuluttajia kiinnosta tuotantokustannukset vaan paljonko vetyautoilu maksaa eli vedyn hinta tankatessa. Joko ollaan ahneita kun tiedetään että ihmisten on pakko maksaa vedystä huimaa hintaa tai jää vetyauto seisomaan kotipihaan tai sitten on paljon muitakin kuluja taustalla nostaen kovasti myytävän vedyn hintaa vetytankkausaseman omistajalle.

  • Anonyymi

   Jos Kaliforniassa on noin 12 000 vetyautoa ja noin 50 vetytankkausasemaa, niin silti monelta vetytankkausasemalta on vety loppu ja välillä muutaman tunnin tankkausjonoja..vuodesta toiseen. Tehdään sama sitten suurkaupunkiin kertaa tuhat eli 1 200 000 vetyautoa ja 50000 vetytankkausasemaa.... mihin ne saadaan kaikki vetytankkausasemat saadaan mahtumaan noin 150 metrin turvaetäisyyksineen (iso tontti) kun muutenkin tonteista pulaa? Ei kuulosta kovin realistiselta vetyautojen tulevaisuus suurkaupungeissa. Sopii enemmänkin pienempiin kaupunkeihin missä tontteja löytyy (edes kaupungin laidoilta) vetytankkausasemia varten. Ei kertakaikkiaan voi vetyautot menestyä isossa kuvassa ellei vetytekniikka muutu, niin että välipaineistuksesta (20-30min väliodottelusta) päästään vetytankkausasemilla eroon, jolloin vetyautojen jonot aidosti vetää ja vetytankkausasemia tarvitaan huomattavasti vähemmän.

   Sähköautojen latureita voidaan laittaa vaikka minne tahansa missä autot seisoo parkissa jos on halua edes hidaslatauksena (maksoi mitä maksoi), mutta vetytankkausasemia ei vaikka olisi halua koska vaatii ison tontin turvaetäisyyksineen. Ja sitten vielä kun vuosien varrella niitä vetytankkausasemia räjähtää harvakseltaan suurkaupungeissa ympäri maapalloa, niin "not in my backyard" vastutus lisääntyy ihmisissä hidastaen entisestään vetyasemien pystyttämistä. Ja sitten vielä riski siitä kun selvitetään räjähdyksen syytä niin laitetaan varmuuden vuoksi muitakin (samalla tekniikalla tehtyjä) vetytankkausasemia kiinni vähäksi aikaa kiinni turvatoimenpiteenä kuten kävi Norjassa.

   https://www.drive.com.au/news/hydrogen-station-explodes-in-norway-fuel-cell-car-sales-suspended/

  • Anonyymi

   Tässä on iso riski että edes isot vetytalousprojektit eivät kannata. Inkoon vedyllä toimiva terästehdas on nyt kyseenalaistettu ja haasteita riittää esim. vedyllä tuotettu teräs on kalliimpaa ja ei menekkään kaupaksi maailmalle.

   https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009310442.html

  • Anonyymi

   Tuntuu siltä, että uusi uskonsota on käynnistynyt akku-uskovaisten ja vety-uskovaisten välillä. Asiaa tulee tarkastella ensisijassa siltä pohjalta, mikä vaihtoehto tuottaa tulevaisuudessa paremman lopputuloksen ja takaa kestävän kehityksen. Maailma on täynnä insinöörejä, jotka hekin uskovat omista lähtökohdistaan lähtien omaan vaihtoehtoonsa. Tiedämme molemmista vaihtoehdoista jo paljon ja tieto sen kuin lisääntyy koko ajan. Akut tuntuvat tällä hetkellä olevan välivaiheen helposti käyttöönotettuna vaihtoehtona hieman mielikuvien maailmassa voitolla, mutta vety kirii kovaa vauhtia perässä. Kiistatonta on se, että vedyllä on rajattomat mahdollisuudet tulevaisuudessa ja se on ehdottomasti ilmastoystävällisin vaihtoehto. Akuilla ei ole tätä ominaisuutta. Ostin kuusi vuota sitten hiilivedyllä toimivan polttokennoaggregaatin ja olen sen avulla testannut polttokennon kestävyyttä. Hyvin on kestänyt ja hyötysuhde on selvästi parempi kuin bensa- ja dieselkäyttöisillä vehkeillä. Muitakin etuja löytyy polttomoottorikäyttöisiin verrattuna. Ongelma on vain se, että muiden kuin mainittujen hiilivetyyn perustuvien polttoaineiden hinnat ovat kilpailun puuttuessa ja vähäisin tuotantomäärin järjettömän korkeita.

   Onneksi kehitys kehittyy, mutta ennakkoluuloisuus ja usko omaan asiaan taloudellisten etujen menettämisen pelon vallitessa rajaavat sen etenemistä. Tämän saattaa edellä käydystä keskustelusta hyvin havaita. On helppo perustella asioita, joihin uskoo. Matematiikka on vain yksi keino, jolla voidaan toisinajattelijoita hämmentää.

   • Anonyymi

    "Kiistatonta on se, että vedyllä on rajattomat mahdollisuudet tulevaisuudessa ja se on ehdottomasti ilmastoystävällisin vaihtoehto. Akuilla ei ole tätä ominaisuutta."

    On täysin kiistatonta, että vety vaatii kolminkertaisen määrän energiaa. Meillä ei ole tähän varaa.


   • Anonyymi

    "Tuntuu siltä, että uusi uskonsota on käynnistynyt akku-uskovaisten ja vety-uskovaisten välillä."

    Ei ole mitään tällaista. Vain sanaharkkaa realiteetit ymmärtävien ja vetyhaihattelijoiden välillä.


  • Anonyymi

   "Matematiikka on vain yksi keino, jolla voidaan toisinajattelijoita hämmentää."

   Mielikuvilla puhuminen on paljon tehokkaampaa tapaa hämmentää kuin matemaattisilla keinoilla, joita on hankalempaa tulkita väärin. "Vihreä vety" kuulostaa hienolta, mutta viherpesuksi se muuttuu jos sitä vihreää sähköä ei ole kuin pieni osa tarjolla millä vetykilo on todellisuudessa valmistettu, jota sitten harhaanjohtavasti markkinoidaan edelleen vihreänä vaikkei se sitä oikeasti ole. Näin mielikuvat toimii, mutta matematiikka paljastaa totuuden paremmin ja palauttaa realismin.

   • Anonyymi

    "Mielikuvilla puhuminen on paljon tehokkaampaa tapaa hämmentää kuin matemaattisilla keinoilla, joita on hankalempaa tulkita väärin. "

    Karikatyyri-pilapiirroksen paikka, johon tarvitaan vain kaksi kuvaa.

    Takakammarin laskutikkunikkarointi vs. vetytalouden todellisuus.

    a) Takkutukkainen laskutikkunikkari nuorukainen tuijottelee myopisena laskutikkuaan päätään raapien suljetussa huoneessa verhot kiinni vedettyinä, jotta ei vetymaailman menoa vain näkisi ja sitten hyppii hattunsa päällä toistellen ja hokien kiihkeästi nyrkit ilmassa; mahdotonta - mahdotonta - mahdotonta - ikuisesti mahdotonta !

    b) Samaan aikaan soluu yhä enempi ja enempi fakta-uutisia siitä miten vetytalous etenee alati kasvavalla vaudilla ja laajuudella, sekä siitä miten siihen ko. alan eri tahot investoivat yhä enempi miljardeja ja siitä miten poliittiset linjaukset sitouttavat yhteiskuntia sen kehittämiseen osana mixt-energiaa.

    Pari kuvaa kertoo enempi kuin tuhat sanaa.

    ;-)


  • Anonyymi

   On todella pitkä matka vihreään vetyyn:

   "Tällä hetkellä yli 99 prosenttia Yhdysvaltojen vuotuisesta vedyn saannista, noin 10 miljoonaa tonnia,
   tulee lähes kokonaan fossiilisista polttoaineista "höyrymetaanin reformoinnin" kautta.(SMR), energiaintensiivinen prosessi, jossa metaanikaasu hajotetaan vedyksi ja hiilidioksidiksi. SMR:llä tuotettu vety on korkeapäästöinen tuote, jolle on annettu nimi "harmaa vety". Sitä vastoin "vihreää" vetyä tuotetaan jakamalla vettä sen vety- ja happikomponenteiksi elektrolyysin avulla, joka saa käyttövoimansa uusiutuvalla energialla. Vaikka teollisuus mainostaa vetyä "puhtaana"
   ratkaisuna, maailmanlaajuisesti VAIN 0,02 prosenttia nykyisestä vedyn tuotannosta on VIHREÄÄ. "Sinisen" vedyn tuotannossa käytetään hiilidioksidin talteenottoa ja sitomista (CCS) poistamaan vedyn tuotannossa vapautuvaa hiilidioksidia (CO2)."

   Joten jos nyt jo vihreän vedyn määrä on noin 0,02 prosenttina surkea luku maailmanlaajuisesti, niin saa melkoisia taikatemppuja tehdä, jotta voidaan puhua vihreästä vedystä maailmanlaajuisesti sillä uusiutuvan sähkön tuotannon lisääminen on todella hidasta. Kyseessä on siis markkinatemppu jolla houkutellaan ihmiset kiinnostumaan vihreästä vetytaloudesta, joka on käytännössä viherpesua.

   https://www-sierraclub-org.translate.goog/articles/2022/01/hydrogen-future-clean-energy-or-false-solution?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

  • Anonyymi

   Aurinkosäteily, vesivoima, aaltovoima, fossiiliset polttoaineet ja tuulivoima ovat kaikki aurinkoenergian muotoja. Vety- ja ydinvoima ovat ehkä jonkin alkuräjähdyksen tuotteita, mutta meille ne ovat energian alkulähteitä. Ensimmäinen näistä edustaa puhdasta energiaa joka kiertää vielä viitisen miljardia vuotta ympäristössämme aiheuttamatta biologiselle luonnolle ongelmia. Ydinvoimakin on suhteellisen turvallista, kun sitä osataan hallita, mutta sitäkin on pallollamme vain rajallisesti käytettävissä. Myös aurinkoenergia on rajaton luonnonvara saman ajan kuin vety. Siitä miten paljon aurinkoenergiaa menee jatkuvasti eri muodoissa hukkaan, joka voitaisiin varastoida eri tavoin, löytyy laskelmia ja menetelmät siihen ovat tiedossa ja kehittyvät jatkuvasti. Jo nyt sähköverkoissamme menee varastoitavissa olevaa energiaa hukkaan megavattitunteja vuorokaudessa johtuen sähkön ominaisuuksista. Jos edes se määrä saataisiin hyödynnettyä puhtaan vedyn erottamiseen vedestä, noin kolmannes suomen autokannasta voisi kulkea puhtaalla vedyllä. Vedyllähän on se hyvä ominaisuus, että sen tankkaaminen muistuttaa tähänastisia käytäntöjä ja se, mikä meille suomalaisille on tärkeää, sen hukkalämmöllä lämmitetään myös auton sisätilat, mikä ominaisuus akkusähköltä puuttuu. Kovilla pakkasilla autojen ajomatkat lyhenevät noin kolmanneksella sekä auton sisälämmityksen, että akkujen tehon heikkenemisen myötä. Mitä tulee halpoihin kilometreihin, näihin laskelmiin ei koskaan markkinointisyistä sisällytetä akuston hankintahintaa eikä uusimiskustannuksia, mitkä ovat ainakin vielä huikeita. Toivon, ettei nyt täyssähköauton ostaneille tule 5-6 vuoden päästä itkua pitkästä ilosta. Ne laitteet ovat äärimmäisen kalliita vielä pitkän aikaa eivätkä suinkaan ole ikuisia. Jätin matemaattiset tiedot tästä tekstistä pois, koska siitä tuli muutoinkin kohtuuttoman pitkä. Sitä tietoa löytyy netistä paljon, jos avoimin mielin asiaan haluaa perehtyä.

  • Anonyymi

   Vetyauto on järkevin vaihtoehto.

  • Anonyymi

   Kehitystä pitää ohjata siten, että päätetään ensin minkälaisessa tulevaisuudessa haluamme elää ja laitetaan sitten insinöörit, fyysikot, kemistit ym. toteuttamaan se. Näin saadaan matematiikalle ja muullekin osaamiselle hyötykäyttöä.

  • Anonyymi

   "Toivon, ettei nyt täyssähköauton ostaneille tule 5-6 vuoden päästä itkua pitkästä ilosta. Ne laitteet ovat äärimmäisen kalliita vielä pitkän aikaa eivätkä suinkaan ole ikuisia. Jätin matemaattiset tiedot tästä tekstistä pois, koska siitä tuli muutoinkin kohtuuttoman pitkä. Sitä tietoa löytyy netistä paljon, jos avoimin mielin asiaan haluaa perehtyä."

   Tässä on täydellinen esimerkki miten mielikuvapropaganda toimii. Mitään tilastoa ei siis haluta julkaista että sähköautojen ajoakkuja oikeassa elämässä vaihdetaan valtavia määriä alle 10 vuoden ikäisenä. Mutta luodaan epäilyksen siementä pyritään muodostamaan kun jätetään ne matemaattiset luvut pois. Kun katsoo nettiautossa noin 10v sähköautojen hintoja, niin ei tunnu olevan mitään viitteitä että ajoakut ovat jo loppu korkean hintansa puolesta, sillä eihän muuten autokauppiaat suostuisi niitä ottamaan edes vaihdossa. Ja jokainen myös itse määrittää milloin akku on loppu.

   https://tekniikanmaailma.fi/sahkoauton-akun-vaihtaminen/

  • Anonyymi

   Akkukäyttöiset autot ovat vielä varsin uusia ja varmaa tietoa niiden ajallisesta kestävyydestä ei ole saatavissa. Autojen markkinoijat luonnollisesti kertovat sen, mikä on heidän bisnekselleen edullista. Fysiikan lakien mukaan akut ajetaan loppuun aina jossakin ajassa. Tätä aikaa voidaan joissakin rajoissa teknisten innovaatioiden avulla pidentää, mutta ei kovin paljon. Mersedes Benz:in pääjohtaja totesi realistisesti muutamia vuosia sitten Hannoverin automessuilla pitämässään puheessa, että akkukäyttöiset autot ovat autotekniikan välivaihe, johon on helpointa tarttua ennen kuin pysyvämpiä ratkaisuja on kehitetty. Luotan hänen asiantuntemukseensa. Kaikilla suurilla autonvalmistajilla on vetykäyttöinen auto jo odottamassa sitä päivää, jolloin vetypolttoaineen jakeluverkoston rakentaminen on saavuttanut taloudellisen kannattavuuden rajan fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Kuten edellä joku kirjoitti aurinkoenergia on rajaton luonnonvara ja siitä ei meidän eikä tulevien sukupolvien aikana tule olemaan pulaa. Vihreä vety on myös aurinkoenergiaa, kun sitä tuotetaan suoraan tai välillisesti auringon säteilyn tuottamalla sähköenergialla.

  • Anonyymi

   En kyllä menisi ostamaan käytettyä sähköautoa, ellen varmuudella tiedä, mikä on sen akkujen tuleva kestoaika.

  • Anonyymi

   Venäjällä ja Kiinassa ei kukaan suunnittele tuollaista paskaa, koska mustaa kultaa pulppuaa maan uumenista!🤐🤐

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sille jollekin, tunnistat kyllä

   Etkö kuitenkin huomannut, kuinka välitän ja olen hyvä sinua kohtaan? Se, että olet itse kuin mikäkin omahyväinen, ainakin tässä leikissämme, miten sin
   Ikävä
   347
   2832
  2. Tupoksen koulun oppilaan putoaminen - onnettomuus?

   Kalevassa aamulla uutinen yläkoululaisen putoamisesta koulutiloissa Tupoksella. Rehtori ei avaa asian taustoja - miten tämä on voinut olla mahdollista
   Oulu
   59
   2611
  3. Asbergerihmiset

   Tuossa ehkä olen törmännyt livenä Asberger-ihmiseen ja kuullut nyt parilta naiselta, että millainen on mahdollinen asberger-oireyhtymää kärsivän ihmis
   Sinkut
   241
   1117
  4. Kerrotaanko maailmalle oikeasti Venäjän ja Ukrainan sodan syistä

   Vaikka kuinka yritän olla kartalla edes vähän niin silti on koko ajan pimenossa se syy, miksi Venäjä hyökkää Ukrainaan.. Ei tätä kerrota uutisissa. K
   Maailman menoa
   423
   1052
  5. Eräälle joka varmasti tietää keneltä.

   Kaipaan sinua. Tiedät kuka.
   Ikävä
   43
   873
  6. Jasminilla uuis kulta

   personal trainer ja elämä hymyilee. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Jasmin-Mantyla-ero-ja-uusi-rakas/1182613?undefined
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   831
  7. Raita Sport

   On puhuttu Raita sportti olis mennyt konkursiin pitääkö paikkansa.
   Oulainen
   8
   744
  Aihe